Arama

Laponlar

Güncelleme: 31 Ağustos 2012 Gösterim: 4.463 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Laponlar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Laponlar, Norveç ve İsveç'in Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan bölgelerinde çok eski tarihlerden bu yana yaşamakta olan bir etnik grup. Laponların günümüzdeki sayıları 60.000 kadardır ve %70'i Ural dil ailesine bağlı Sami (Saame) dili olan Laponca konuşur.

Laponların temel uğraşı,ren geyiği yetiştiriciliğidir (topraklarında 700.000 dolaylarında ren geyiği yaşar). Laponların dokuma giysilerinin kullanışlı ve güzel olması dikkat çeker. Laponların kendi bayrakları,ulusal marşları ve ulusal günleri vardır. 11 Aralık 2006 günü yayınlanan Banu Avar'la Sınırlar Arasında//İsveç'in Nobeli bölümünde (TRT) 1900'lü yıllarda soykırıma uğradığı ve zorla kısırlaştırıldığı iddia edilmiştir

Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
9 Temmuz 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Laponlar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın en kuzey kesimleriyle Kola Yarımadası'nın doğusundaki Rus toprakları üzerinde yaşayan etnik topluluk. Dağlık bölgelerde yaşayanlar göçebedir; kıyılarda yaşayanlar ise balıkçı olup dağ Laponları'ndan daha uygardırlar. Avrupa'nın en kısa boylu kavmidir (ortalama 1,5 m.). Siyah düz saçlı, Çinliler ile Japonları andıran, geniş yüzlü ve zayıf yapılı insanlardır. Rengeyiği beslerler. Bütün aile koni biçiminde çadırlarda köpekleriyle birlikte yaşar. Akarsu kıyılarında yaşayan Laponlar, Laponya'nın en uygar insanlarıdır. Bunlar, balıkçılık ve sürücülükle geçinirler. Kendilerine göre bir toplum yaşamları vardır. Küçük çiftlikler kurup tarım işleriyle uğraşırlar. İsveç Laponları çağdaş yaşamı benimseyerek, göçebeliği bırakmışlardır. Kapalı iktisat sistemi değişmiş, hayvancılık ve et ticaretine yönelmiştir. Laponların geleneksel giysileri, kışın ren postundan; yazın, yünlü kumaştan uzun bir ceketle, paçaları deri mokasenlerin içine sokulan dar bir pantolondur.

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
31 Ağustos 2012       Mesaj #3
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Laponlar’ın (Laplar) yaşadığı Sámiid Ædnan bölgesinin merkezi olan Karasjok, Lakselv Nehri’nin oluşturduğu göler bölgesinin ve çok az insanın yaşadığı vahşi doğanın orta yerinde, dimdik kayalıklara nazır topraklarda kurulu. Lapon Parlamentosu dört yılda bir (Norveç’in başkenti, b.n.) Oslo’daki ulusal parlamento ile eş zamanlı olarak seçilir. Meclis, çoğu Lapon üç bin kişinin yaşadığı Karasjok’ta yer alır. Yılda dört kez toplanan temsilciler, parlamentoya geldiklerinde rengeyiği sürülerinden yeni ayrılmış gibi görünür. Meclis sıraları rengarenk kurdelelerle ışıldar. Gerçekte bu kişiler, ülkenin farklı bölgelerinden uçakla gelmiştir, renk cümbüşü de aldatıcıdır.
Günümüzde Laponlar günlük yaşamlarında ne başkentte ne de geldikleri yörelerde geleneksel kıyafetleri kofteyi kullanıyor. Dışarıdan bakıldığında Norveçliler’den ayırt edilemiyorlar. ‘Aslında derimiz yeşil olsaydı daha iyi olurdu. O zaman kimse saklanamazdı’ diyor ülkedeki tek Lapon televizyonunun bir editörü. Mesai arkadaşı Heidi Anti ise basıyor kahkahayı, ‘Ben maviyi tercih ederim’. Aslında Laponlar’ın çoğu nesiller önce köklerinden uzaklaştı. Duvarlarında Kral Håkon’un ve İsa’nın resimleri asılı olan bugünün yaşlıları, daha çocukken Norveçli’ye dönüştürüldü. İçlerinden bazıları Laplar’ın geleneksel halk şarkısı Joikingi söylemenin günah olduğuna bugün bile inanıyor. Kendi dilleri 1960’lı yıllara kadar yasaktı.
Devlet televizyonu NRK’nin yerel istasyonu iki yıldan beri hafta içi her gün yayınladığı on beşer dakikalık Lapon kaynaklı haberlerle milli duyguları diriltmeye çalışıyor. Heidi Anti yayınları arşivliyor. Haberlerin başlığıysa şunlar: ‘İki kar motosikleti kazası; Kautokeino’daki Laponlar Norveç’teki en düşük gelir düzeyine sahip; geleneksel kar motosikleti rallisini bir Lapon kazandı ve Kautokeino’daki Laplar geleneksel elbiselerini satın alabilmek için devlet yardımına muhtaç.
Ahu gözlü Heidi Anti kabaca bir hesap yapıyor: ‘Elbise için 10 bin Kron; altın kemer, küpe ve gümüş takılar da bir o kadar tutuyor. Üzerine kürk ayakkabı, şapka, örtü ve el işi püsküller’. ‘Vaftiz töreni için iki ayrı takım gerekiyor’ diyor derin bir nefes alarak. ‘Her şey ateş pahası, ancak çoğu insanın zaten Lapon kökleriyle ilgili sorunları var. En azından geleneksel giysileri giymek lazım.’ Laponlar’ın ulusal gururu bu kıyafetlerde toplanmış görünüyor.
Heidi genç bir kızken büyükannesinden kürk ayakkabı yapmayı öğrenmiş. Garajlarının tavanından hayvan kürkleri sarkıyor. Bu sayede, her zaman uygun parçayı bulabiliyor. ‘Büyükannem bir bakışta taban için en iyi kürkün hangisi olduğunu anlar’. Kendisi de pekala bilgi sahibi. Bayramlık ayakkabılar için rengeyiklerinin ince ve parlak yüz kürkleri en uygunu. Baharda su geçirmeyen fok derisi gerekir. Kış içinse Heidi’nin kuruttuğu otlarla doldurduğu, Noel’den önce kesilmiş rengeyiklerinin kalın derisi ideal. ‘Eğer eksi kırk derecede yaylada isen, dükkanlarda satılan ayakkabıların sana hiçbir yararı olmaz. Taş gibi kaskatı kesilir onlar’.
Kocasının acilen ayakkabıya ihtiyacı var, zira büyük bir rengeyiği sürüsü güdüyor. Çift, üç çocuğuyla beraber Karasjok’ta ahşap bir evde yaşıyor. Heidi bize özel günlerde hazırladığı yemeklerden ikram ediyor.: Tütsülenmiş rengeyiği kaburgası ve bataklıktan topladığı turuncu böğürtlenler. Rafta bir kupa duruyor. Kocası 1992’de Norveç kar motosikleti şampiyonu olmuş. Heidi sevinçle onaylıyor: ‘Buradan taşınmayı asla düşünmüyorum. Her şeye sahibim; çocuklarım, rengeyikleri, böğürtlenler ve hayalimdeki erkeğe’.
İnsanın canı arada ucuz alkol de istiyor tabii. Bunun da çaresi var, hemen Finlandiya’ya geçmek mümkün. ‘Ravintola Kalastajan Majatalo’ adlı karaoke barı Karasjok’a yirmi dakika uzakta. Sınırın hemen ilerisinde, gümrük kapısına gelmeden solda. Susamış Laponlar’ın daha uzağa gitmelerine gerek kalmıyor
lapon finmark
_Ceyda_ - avatarı
_Ceyda_
Ziyaretçi
31 Ağustos 2012       Mesaj #4
_Ceyda_ - avatarı
Ziyaretçi
Toplam 80.000 – 100.000 arası nüfusa sahip olan bu halk kendilerine Lapyalı denmesini kesinlikle istemiyorlar, çünkü ‘Lapp’ yama anlamına geliyor ve Samiler rengarenk giysileri dolayısıyla kendilerine verilen bu ad ile, alay edildiğini düşünüyorlar.
Samiler bu bölgeye yaklaşık 4000 yıl önce gelmişler. Vikingler ve onları takip eden ortaçağ yıllarında en kalabalık toplumun Samiler olduğu biliniyor. Bu yıllarda Vikinglerle sürekli savaş halinde olan Samiler, Vikingler tarafından kutup dairesi dolaylarına doğru sürülürler. Bir süre sonra dünyayı keşfe çıkan Vikingler, Samilerin ticaret ortağı haline gelirler.
17. yüzyıldan itibaren Norveç ve İsveç krallıkları tarafından, asimile edilmeye başlanan halk, animist geçmişlerini bırakarak, Hıristiyanlığı seçmeye zorlanır, dillerini konuşmaları yasaklanır. İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya ulusal sınırlarının çizilmesinden sonra, Samiler yaşamak zorunda oldukları ülkenin kültürüne ve diline adapte olmak zorunda kalırlar.
1956’da Finlandiya, İsveç ve Norveç te yaşayan Samiler, Kuzey Sami Konseyini kurduktan sonra hakları için mücadele etmeye başladılar ve bugün bu ülkelerde resmi olarak azınlık statüsünde olsalar, dillerini ve kültürlerini okullarında öğrenebilseler de, halen toprak ve doğal kaynaklar konusundaki mücadeleleri devam ediyor.
11 Aralık 2006 günü yayınlanan Banu Avar'la Sınırlar Arasında//İsveç'in Nobeli bölümünde (TRT) 1900'lü yıllarda soykırıma uğradığı ve zorla kısırlaştırıldığı iddia edilmiştir.
Laponlar ya da Samiler, Norveç ve İsveç'in Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan bölgelerinde çok eski tarihlerden bu yana yaşamakta olan bir etnik grup. Laponların günümüzdeki sayıları 60.000 kadardır ve %70'i Ural dil ailesine bağlı Sami (Saame) dili olan Laponca konuşur.
Laponların temel uğraşı,ren geyiği yetiştiriciliğidir (topraklarında 700.000 dolaylarında ren geyiği yaşar). Laponların dokuma giysilerinin kullanışlı ve güzel olması dikkat çeker. Laponların kendi bayrakları,ulusal marşları ve ulusal günleri vardır.

800px Saami Family 1900


Sami bayrağı:

260px Sami flagsvg