Arama

Ubıhlar (Vubıhlar, Ubihler)

Güncelleme: 10 Ağustos 2011 Gösterim: 3.348 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Ağustos 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ubıhlar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ubıhlar , Kuzeybatı Kafkas halklarından biridir. Dilleri Ubıhça, bu dili son konuşan kişinin 1992 yılında ölmesiyle tarihe karışmıştır. Ubıhlar, Vubıhlar, Ubihler olarak da yazılır.

Tarih
Ubıhlar, Kuzey Kafkasya’nın batı ucunda yerleşik bir halktı. Procopius, De Bello Gotico’da (Gotik Savaşı)
Brouçoi (βροῦχοι) olarak adlandırdığı halkın Ubıhların ataları olduğu sanılır. Ubıhlar yarı göçebe olarak yaşıyorlardı. Sünni Müslüman olan Ubıhlar, bugünkü Soçi civarında Rus birliklerine yenilerek, 1864 yılında bütün bir nüfus olarak Osmanlı topraklarına göç etiler. Çoğunluğu Türkiye’de, Balıkesir ilinin Manyas ilçesine yerleşti. Bu nüfusun önemli bölümü, aynı tarihlerde göçle gelen Adigelere karışmıştır. Göç eden Ubıhların bir sonraki nesil çocuklarından biri II. Abdülhamit'in eşlerinden Ayşe Dest-i Zer Müşfika (Kayıhan) Kadın Efendi'dir.

Din
Kuzey Kafkasya’nın batı ucunda yerleşik olan Ubıhlar, komşuları Abhaz ve Adigeler gibi paganik bir halktı. Bölge erken dönem hırıstıyanlıkla tanışmıştır Osmanlıların bölgeyi fethiyle İslam diniyle tanıştılar ve Sünniliği benimsediler.

Dil
Ubıhça, Kafkas dillerinin Kuzeybatı Kafkas dilleri öbeğine bağlı, Abhazca ile akraba bir dildir. Ubıhların göçüyle birlikte, Kafkasya’da bu dili konuşan hiç kimse kalmadı. Türkiye’ye yerleşen Ubıhlar da yazılı olmayan bu dili zamanla unuttular. Tevfik Esenç adlı kişi Ubıhça’yı konuşan son kişiydi ve Ubıhça’nın grameri ve sözlüğü çalışmalarında ünlü Fransız bilim adamı Georges Dumézil ile birlikte çalıştı. Tevfik Esenç’in (1904 – 7 Ekim 1992) ölümüyle Ubıhça ölü dillerden biri haline geldi.

Nüfus
Kafkasya’dan göç eden Ubıhların sayısı tam olarak bilinmemektedir. Türkiye’ye göç edip yerleşen Ubıhların kısa zamanda Abhazlar ve Adigelere karışmaları nedeniyle de sayılarını tahmin etmek mümkün olmamıştır. Günümüzde Manyas ilçesinin köylerinde ve Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Büyükçamurlu köyünde, ayrıca Andır'ın ilçesi Akifiye köyünde ve Samsun'un Kavak ilçesinin Germiyan, Doruk , Kapuhayat, Karlı, Sıralı ve Bükceğiz köylerinde ve Terme ilçesinde yaşayan Ubıhların dışında Ürdün’de de az sayıda Ubıh yaşamaktadır. Günümüzde asimile olmayanlar Abhazca ve Adigece konuşmaktadırlar. Balıkesir Merkez'e bağlı Boğazköy de Ubıhlar tarafından kurulmuştur. Samsun ili Vezirköprü, Alaçam ve Asarcık ilçelerindede ubıhler yaşamaktadır
Bagrat Şinkuba’nın "Son Ubıh" adlı romanı ve İsmet Arasan’ın "Son Sesler" adlı belgesel filmi, Ubıhları konu alır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!