Arama

Simetri

Güncelleme: 30 Ekim 2012 Gösterim: 2.099 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Ekim 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Simetri
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İki noktanın bir başka noktaya, doğruya ya da düzleme göre belli koşulların varlığı hâlindeki ve sırasıyla "noktaya göre simetri", "eksene göre simetri" ve "düzleme göre simetri" adıyla anılan durumu.

Kendisine göre simetri tanımlanmış olan nokta, doğru ve düzlem; sırasıyla, "simetri merkezi", "simetri ekseni" ve "simetri düzlemi", simetriye konu olan noktalar da "simetrik noktalar" adını alır. İki noktanın simetrik olması için, bu noktaların simetri merkezi, simetri ekseni ya da simetri düzleminden eşit uzaklıkta olması ve kendilerini birleştiren doğru parçasının, noktaya göre simetride simetri merkezinden geçmesi, eksene ve düzleme göre simetride de simetri eksenini ve simetri düzlemini dik olarak kesmesi gerekir.

Simetri kavramı, benzer biçimde, geometrik şekillere ve cisimlere de genişletilebilir. Örneğin bir kare, köşegenlerinin kesim noktasına göre (noktaya göre simetri), köşegenlerine ya da karşılıklı kenarlarının orta noktalarını birleştiren doğrulara göre (eksene göre simetri) simetriktir. Bir başka deyişle karenin 1 simetri merkezi ve 4 simetri ekseni vardır. Bir dikdörtgenler prizmasının da karşılıklı yüzlerini ortalayan üç simetri düzlemi olduğu kolayca gösterilebilir. Simetri günlük yaşamda çokça karşılaşılan ve en çok mimarîde uygulama bulmuş bir kavramdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Mayıs 2013 / duygusal Soru-Cevap
11 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
7 Haziran 2013 / Misafir Cevaplanmış
31 Ekim 2012 / Efulim X-Sözlük
14 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap