Arama

Elips

Güncelleme: 3 Ağustos 2011 Gösterim: 5.249 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Elips
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Elips
Ad:  Ellipse_parameters.png
Gösterim: 808
Boyut:  37.5 KB

Elips, verilen iki noktaya (F1, F2) uzaklıkları toplamı sabit olan noktaların geometrik yeri. Verilen bu iki noktaya elipsin odakları denir. Elips, aynı zamanda bir koni ile bir düzlemin ara kesitinden ibaret olan kapalı ikinci dereceden bir eğridir.
Elips, şekli ve geometrik özellikleriyle çok eski yıllarda bile bilinmekteydi. Elips, sabit bir noktaya ve verilen bir doğruya uzaklıklarının oranı birden küçük bir sayıya eşit olan noktalarının geometrik yeridir. Denklemi x²+y²=a² olarak verilen bir dairenin koordinatlarının b/a oranında büyütülmesiyle veya küçültülmesiyle elipsin denklemi,
Ad:  elips1.png
Gösterim: 370
Boyut:  718 Byte
olarak bulunur. Elipsin 2a büyüklüğünde büyük (büyük ekseni) ve 2b büyüklüğünde küçük ekseni mevcuttur. Elips bunları çap kabul eden küçük ve büyük çemberleri arasında kalır.
Elips üzerindeki bir noktayı odaklarına birleştiren doğruların meydana getirdiği açının açı ortayları elipsin teğet ve normalini meydana getirir. Elipsin alanı
Ad:  elips2.png
Gösterim: 352
Boyut:  442 Byte'dir.
Elipsin çevresi eliptik integral ve eliptik fonksiyonlar yardımıyla elde edilir. Yaklaşık olarak
Ad:  elips3.png
Gösterim: 314
Boyut:  561 Byte
alınabilir. Elipsin çizilmesinde takip edilecek yollardan biri, odak noktalarını tesbit edilecek bir ipi bir kurşun kalem ucu ile gergin tutarak kalemi hareket ettirmektir.
Güneş sisteminde gezegenlerin yörüngeleri odaklarından birinde güneş bulunan birer elipstir. Çember elipsin özel bir şekli olarak düşünülebilir; çemberde iki odak üst üste çakışmıştır.

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
3 Ağustos 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Elips

Düzlemde sabit iki noktaya uzaklıkları toplamı sabit bir sayıya eşit noktalar kümesi. Sabit iki noktaya elipsin odakları, sabit sayıya da elipsin asal (büyük) eksen uzunluğu (2a) denir. Odakları birleştiren doğru parçasının orta noktası, elipsin merkezidir. Odaklarla aynı doğru üzerinde bulunan asal eksen, elipsi merkezden a kadar uzakta, asal köşe adı verilen noktalarda keser. Merkezden geçen ve asal eksene dik doğru parçası da yedek (küçük) eksen adını alır (uzunluğu 2b). Merkezle, herhangi bir odak arasındaki uzaklık (odak uzaklığı) c harfiyle gösterilir ve bu üç nicelik arasında a²=b²+ c² eşitliği vardır. e=c/a oranına elipsin dışmerkezliği denir. Analitik geometride elipsin denklemi x²/a²+y²/ b²=1 biçimindedir. Merkezi elipsin merkezinde, yarıçapı a'ya eşit olan çembere elipsin asal çemberi, yarıçapı b'ye eşit olan çembere yedek çemberi denir. Odak merkezli ve büyük eksen yarıçaplı çemberler ise doğrultman çember adını alır. Elipsin alanı pab'dir. Dünyamızın yörüngesi, odaklarından birinde Güneş'in bulunduğu, dışmerkezliği oldukça küçük bir elipstir.