Arama

Antrenör

Güncelleme: 8 Ocak 2012 Gösterim: 4.947 Cevap: 2
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
ANTRENÖR (SPOR EĞİTİMCİSİ)
______________________________________________________
TANIM
Sponsorlu Bağlantılar
Sporcuların ferdi ve toplu olarak, uluslararası kural ve tekniklere uygun olarak eğitilmesini sağlayan, sporun esaslarını, teknik prensiplerini ve kurallarını öğreten ve alanındaki gelişmeleri takip eden kişidir.
GÖREVLER -
Uluslararası kural, teknik ve gelişmeleri yakından takip eder ve bu konularda sporcuları bilgilendirir,
- Günlük, haftalık, aylık ve yıllık çalışma programları hazırlar ve uygular, spor karşılaşmalarına sporcuların götürülüp getirilmesini sağlar, - Branşı ile ilgili spor dalında; eğitici video, bant, kitap, dergi vb. eğitim araç ve gereçleriyle ilgili araştırma yapar, temin eder ve uygulamalı olarak yararlanır, - Sporcuların sağlık ve psikolojik kontrollerinin periyodik olarak yapılmasını sağlar, - Sporcuların gelişimi için gerekli olan beslenme ve diyet programları hazırlatır ve bu konularda bilinçlenmelerini sağlar. - Sporcuların; dayanıklılık, hız, çabukluk ve kondisyonlarını artırıcı; koşu, yürüyüş ve diğer çalışmaları yaptırır, - Antrenmanlarda, soyunma odalarında, karşılaşma öncesinde ve sırasında; yapılacak müsabakanın taktiğini uygulatır, teorik ve pratik olarak uygulanacak mücadele biçimini göstererek, yapılan hataları ve sporcuların zayıf yönlerini tespit ederek giderilmesini sağlar, - Rakip ekiplerin gücünü, oyun stratejilerini öğrenerek, hazırlıklarını bunlara göre yapar, sporculara oyun stratejisini açıklar, gerektiğinde sporcuları kampa alır, - Sporcuların her türlü sorunları ile ilgilenerek, sağlık durumlarını, özel yaşamlarını, izinlerini takip eder, hazırlar, gerektiğinde kadro dışı bırakarak cezalandırır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Spor kıyafetleri (eşofman, şort, tişört vb.) spor ayakkabıları, yağmurluk, rüzgarlık, kronometre, saat, düdük, kırtasiye malzemeleri (kağıt, kalem, defter vb.), TV, video kasetler, bilgisayar çalışma aletleri, kondisyon aletleri, ağırlıklar, oyun topları, çeşitli araç ve gereçler. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Spor antrenörü olmak isteyenlerin; - Spora ilgili, yetenekli ve bu alanda başarılı, - Bedence güçlü ve dayanıklı, göz-el ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen, - İnsanları seven ve çabuk iletişim kurabilen, - Tutarlı, güvenilir, otoriter, disiplinli, - Bir grubu yönetecek özelliklere sahip, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Antrenör çalışmalarını genellikle antrenman ve maç sırasında dışarıda, zaman zaman soyunma odaları ve çalışma salonu gibi kapalı ortamlarda gerçekleştirir. Çalışırken futbolcularla, teknik direktörle, yöneticilerle ve tesislerde çalışan diğer personelle iletişim halindedir. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Genelde antrenörler; açık, kapalı, toprak, çim sahalarda, kapalı spor salonlarında, diğer özel yapılmış spor alanlarında ve soyunma odalarında görev yaparlar. Bu meslek genelde ayakta yürütülür ve yorucudur. Antrenmanlar sırasında; yürüme, koşma, eğilme, çömelme, dönme, uzanma gibi fiziksel hareketleri sıkça yaptıkları için, burkulma, incinme, kırılma, kanama ve çarpışma gibi kazalara maruz kalabilirler. Antrenörler spor türüne göre çeşitli güç şartlarda (kar, yağmur, çamur, soğuk, sıcak gibi), gürültülü ortamlarda görev yaparlar.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı beden eğitimi ve spor yüksek okullarının “Antrenörlük Eğitimi” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölüme girebilmek için lise ve dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı’nda belirlenen baraj puanını almak ve ilgili okulun yapacağı özel yetenek sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Ayrıca meslek eğitimi; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde açılan “Antrenör Yetiştirme Kursları” nda da verilir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Yüksek öğretim kurumlarının antrenörlük eğitimi programlarında eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince, Spor Biyolojisi, Uygulamalı Fizyoloji, Fonksiyonel Anatomi, Kineziyoloji, İlk Yardım İlkeleri, Spor Psikolojisi, Egzersiz Fizyolojisi, Psikososyal Açıdan Spor gibi dersler okutulmaktadır. Antrenör yetiştirme kurslarının süresi ortalama 20 gündür (toplam 150 saattir). Kurs süresince Spor Anatomisi, Spor Fizyolojisi, Antrenman Bilgisi, Spor ve Beslenme, Spor Psikolojisi, Sporda Yönetim, Teşkilatlanma ve Organizasyon, Spor Hekimliği (İlkyardım, Masaj ve Sakatlanma), Özel Antrenman Bilgisi, Spor Dalı Oyun Kuralları, Sporda Gözlem, Ölçme ve Değerlendirme dersleri gösterilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Antrenörlük lisansı alarak göreve başlayanlar; minikler , yıldızlar ve gençler kategorilerinde en az 3 yıl başarı ile çalıştıklarında , 2. kademe antrenörlük kurslarına devam ederek (Spor İl Müdürlüklerinde), “kıdemli antrenör” olarak ilerleme kaydederler ve büyükler kategorisinde de görev alabilirler. Kıdemli antrenör olarak en az 2 yıl başarı ile çalışanlar, 3. kademe antrenörlük kurslarına devam ederek (Spor İl Müdürlükleri’nde) “baş antrenör” olurlar, milli takımlarda ve diğer büyük klüplerde baş antrenör olarak görev alabilirler.
BENZER MESLEKLER :
Beden eğitimi öğretmenliği, monitörlük, teknik direktörlük.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Kurs süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Gençlik ve spor il müdürlüklerinde kadrolu antrenör olarak çalışan kişiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak ücret alırlar ve memur unvanı ile çalışırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER ·

İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Antrenör Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
İşin Doğası
  • Sporcuların ferdi ve toplu olarak, uluslararası kural ve tekniklere uygun olarak eğitilmesini sağlar, sporun esaslarını, teknik prensiplerini ve kurallarını öğretir.
  • Uluslararası kural ve teknikleri yakından takip eder ve bu konularda sporcuları bilgilendirir.
    Günlük, haftalık, aylık ve yıllık çalışma programlarını hazırlar ve uygular, spor karşılaşmalarına sporcuların götürülüp getirilmesini sağlar.
  • Branşı ile ilgili spor dalında, eğitici video, bant, kitap, dergi vb. eğitim araç ve gereçleriyle ilgili araştırma yapar, temin eder, uygulamalı olarak yararlanır.
  • Sporcuların sağlık ve psikolojik kontrollerinin periyodik olarak yapılmasını sağlar.
    Sporcuların gelişimi için gerekli olan beslenme ve diyet programlarını hazırlatır ve bu konularda bilinçlenmelerini sağlar.
  • Sporcuların dayanıklılık, hız, çabukluk ve kondisyonlarını artırıcı; koşu, yürüyüş ve diğer çalışmaları yaptırır.
  • Antrenmanlarda, soyunma odalarında, karşılaşma öncesinde ve sırasında; yapılacak müsabakanın taktiğini uygulatır, teorik ve pratik olarak uygulanacak mücadele biçimini göstererek, yapılan hataları ve sporcuların zayıf yönlerini tespit ederek giderilmesini sağlar.
  • Rakip ekiplerin gücünü, oyun stratejilerini öğrenerek, hazırlıklarını bunlara göre yapar, sporculara oyun stratejisini hazırlar, gerektiğinde sporcuları kampa alır.
  • Sporcuların her türlü sorunları ile ilgilenerek, sağlık durumlarını, özel yaşamlarını, izinlerini takip eder, hazırlar, gerektiğinde kadro dışı bırakarak cezalandırır.
Kariyer Olanakları
  • Antrenörlük lisansı alarak göreve başlayanlar; minikler, yıldızlar, gençler kategorilerinde en az üç yıl başarı ile çalıştıklarında, 2. kademe antrenörlük kurslarına devam ederek (Spor İl Müdürlüklerinde), Kıdemli Antrenör olarak ilerleyebilirler, büyükler kategorisinde görev alabilirler.
  • Kıdemli Antrenör olarak en az 2 yıl başarılı olanlar 3. kademe antrenörlük kurslarına devam ederek (Spor İl Müdürlüklerinde) Baş Antrenör olup milli takımlarda ve diğer büyük klüplerde çalışabilirler.
İstihdam
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, üniversitelerde, okullarda, spor klüplerinde görev alabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
Spor Antrenörü olmak isteyenlerin sporla ilgili, yetenekli ve belli bir spor dalında başarılı, bedence güçlü, dayanıklı, el-göz-ayak koordinasyonu olan, insanlarla çabuk iletişim kurabilen, bir grubu yönetecek özelliklere sahip, otoriter, tutarlı, sevecen, disiplinli, güvenilir olması beklenir.
Benzer Meslekler
Beden Eğitimi Öğretmenliği, Monitörlük, Teknik Direktörlük
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
  • Okutulan dersler ; spor biyolojisi, uygulamalı fizyoloji, fonksiyonel anatomi, kineziyoloji, ilk yardım ilkeleri, spor psikolojisi, egzersiz fizyolojisi, psiko-sosyal açıdan spor gibi dersler okutulmaktadır.
kaynak
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
8 Ocak 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Anterenör Nedir Ve Tanımı
ANTERENÖR
Gerekli bilgiyi bilim ısıgında sporcunun başarısı için kullanan daha sonra bu bilgileri spor beceleri ve strateji ile birleştiren ve farklı mizaçlarda insanlara uygulayan kisidir.
Atlet yüzücü boksor vebenzeri sporları ve spor takımlarını yaptığı çalışmalarla yarışma veya karşılaşmalara hazırlayan kimsedir. aynı zamanda sporcuları yetiştiren kimse olarak tanımlanmaktadır.
anterenor sporun sporun.Anerenöre ne kadar kaynak sağlanırsa ve ne kadar iyi eğitirse,yetistileceği sporcularda buna göre ,sporperformansında anternörün eğitimi oldukça önemlidir.
ANTRENÖRÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
Sporcunun yada takımın başarılı olmasında antrenörün kişiliği büyük önem taşımaktadır. Spor bilimine dayalı antrenmalarla sporcuyu müsebakalara ve yarışmalara hazırlayıp, yönlendiren.üstün mesleki niteliklere sahip bir antrenör sporcuyu ,sürekliği olan ve bilnçli olarak elde edilen başalılara ulaştırı
Antrenörün temel bazı kişilik özellikleri şöyle sıralayabiliriz
a-)Spor Bilgisi :antranör konusunda bilgi ve yeniliye açık olmalıdır.Sporcu antrenörün bilgisinden emin olmalıdır.Antrenör ilgili spor dalının kurallarını,tekniğinin ve takdifinin bilgisine sahip olmak zorundadır.
b-)İlgi Düzeyi :Sporculara aylım yapmadan yeterli ilgiyi göstermelidir.Sürekli olarak ilerlemelere ve gelişmeleri izlemeye açık olmalıdır.
c-)Ayrılabilme Özelliği : Antrenör sporcularını yeteneklerine göre yetistirmeli aylıntırelı görebilmeli ve değerlendirmelidir.
d-)Örnek Olma : Antrenör tutum ve özellikleriyle sporcuya örnek olmalıdır.
e-)Olgunluk : Amtrenör sporcularının kusurlarını ve zayıf yönlerini Alay etmeden yerinde ve yapıcı düzeltme yoluna gitmeli, hoşgörölö olmalıdır.
f-)Değişebilirlik : Antranörün gerk dünya görüsü , gerekse spor kültülü yeni bilgilere açık olmalıdır. Alanında en son gelismeleri her an takip edebilmelidir.
h-)Zeka : Bir antrenörün meraklı ,yaratıcı fikirlere açık bir kişilikte olması gerekir. Spor zekası, bilgi ve tecrubenin birikmesinin sonunda geliseçektir .
ı-)İnatcı ve ısrarlı olmak : Antrenör karşılaştığı zorluklarla, hüslanlara ve yenilgilere rağmen cesaretini kırmamalı .Başalıda ısrarlı olmamalıdır. Bunların spor kariyelinde yaşanacak geçiçi bir deneyim oldugunun bilincinde olmalıdır.
i-)Sabırlı Olmak : Kişisel yada grupsal gelisim uzun bir süre alabilir,hatta cesalet kırıcı bir yavaşlıtta da olabilir.Antrenör bunlar bilmeli gerçek dışı , imkansız beklentilerle hayal kırıklıgına uğramatan kaçğınmalıdır.
j-)Kendini kontrol Edebilmeli : Antrenör özellikle musabaka esnasında çok çabuk değişen hücumlarla kendine hakim olarabilmelidir. Çünkü antrenör stres altındaysa bunu sporculara taşır ve performanslarını etkiler.
k-)Organizasyon : İyi eğitirmiş bir antreör zaman yönetiminde etkin olmalıdı ve sporcuyu istenen amaçlar yönünde organize edbilmelidir.
l-)Mizah Duygusu : Antrenör sporcularıyla şaklaşabilecek kadar iyi bir iletişime sehip ve insancıl olarabilmelidir.
m-)Dikkatli VE Çalışkan Olmak : Antrenör çalışma kosullarını bütün ihtiyac ve taleplerine cevap verebilmelidir.
Antrönör aynı zamanda ideral bir antrenör olmak istiyorsa şu özellikleri bulundurmak zorundadır.
1-)Antrenör iy bir branş bilgisine sehip olmalıdır.
2-)Antrenör iyi bir genel kültür bilgisine sehip olmalıdır.
3-)Antrenörün kişişel ve karetter özelliğinin uygunluğu
ANTRENÖR MÜSABAKAYA NASIL HAZIRLANIR
Musabaka belirili kurallarla birden fazla ferdin yine birden fazla ferde karsı yaptığı zaman,ağırlık,mesafe,teknik beceri gibi ölçülerle sonuçu belli olan sportif faaliyetlerdir.
müsebaka öncesi antrenör oyuncuya ve takıma oyun veyayerışma esnasında yol gösteren kişidir.Antrenmanlardan ve müsabaka sonuçlarından sorumludur,
Antrenör müsebaka önceside
Maçın özelliği
Oyuncular
takımın hazırlık şartları
Rakip takım
Musabakanın yapılacağı çevresel şartlardan sorumludur
Musebaka esnasında antrenör
Oyuncuların musebakaperformansı
Rakip oyuncuların musebaka performansı
Skor gelişimi
musabaka başlangıç aşamasında özellikle takım sporlarında,oyuna başlama kadrosu,yedek oyuncuların görevlendirmesi,özel durum görevlendirmeleri(penaltı,faul ve benzeli kullanacak oyuncu saplaması)maç öncesi süreçlerde belirlenir.antrenör gerektiginde cesaletle oyunda risk alabilmelidir.
Hücum ve savunma sistemleri
Hızlı hücum formları
Savunma ve hücumda grup takdikleri
oyuncuların görevlendirmesi ve sorumlukların belirlenmesi
Teorik ve psikolojik hazırlık
ısınma metodları ve süresi
Maç esnasında bazı karar ve örnekleri
Hücum ve savunma takdiklerinin sürdürmek veya değistirmek
Oyuncuların değisim zamanı ve alternatif
Oyunculara yeni bilgi sağlamak ve aktarma
Mola zamanı
Hakem kararlarna tepkiler
devre arası kullanımı
Zaman ve skorra göre alınacak önlemler
Ayrıca üst düzey verim için özellikle takım ruhunun gelistirmesi gereklidir. Bu konudaki bazı öneriler şu sekildedir
Amacın belirlenmesi
Oyunculardan istenilenin belirlenmesi
Zihinsel hazırlık
Gelecğin önemliliği
Takımı motive etmek
Çevredeki alınıcak sonuçlarla mutlu olmasını silmek
Yaratıcılıgın cesaletlendirmesi
toplantılar
Genel deneyimler
Bunların geliştirmesi içn ise alınacak bazı önemli önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz
Sorumlulugun bölüştürülmesi
Bazen arkadaşça antrenörlük yönetimi
Takım ruhunu oluşturmuak
Kendine güveni yaratmak
İsteneleni belirlemek
Zihinsel çalışma
Antrenör-oyuncu iş birligi
Sosyal etkinlikler
ANTRENÖR TİPLERİ
1-)Aşırı Dİsiplinli Otoriter Antrenör Tipi: Genellikle yetreli deneyime sahip olmayan genç antra-enörlerdir.Sporculara ve insanlara pek güven duymaz,onun için ne olursa olsun yönetmek çok önemlidir.Kontrol kendilerinden alındıgında büyük bir kaygı,stres ve emniyetsizlik içine düserler.
Avantaşları :Disiplinli bir oortam yaratır, oyuncuların kendilerine amaçlarına adamalarını sağlar.
Dezavantaşlarıard arda gelen başasızlıklarla,takımda huzursuzluğa yol açabilir.
2-)Uysel ve iyi huylu Antrenör Tipleri:Bu tip antrenörler sevimli ve çoğu zaman sempatik kişilerdir.Sporcularla sevgiye ve saygıya dayalıilişkiler kurar.
Avantaşları:Karşılıklı sevgi ve iyi duygular ortamı takım ruhunu güçlendirir.
Dezavntaşları:Bazen antrenörün esnekliği ve tüm önelilere açıklığı takımlarda zayıflığa yada otorite boşluguna yol açbilir.
3-Gerğin Ve Hareketli Antrenör Tipi Bu tip antrenörler otoriter antrenör tipine benzer.Yinede aralarında farklılıklar vardır.Huzursuz tiplerdir.Alıngan ve telaşlılardır.güven veliçi olmazlar.
4-Gevşek Antrenör Tipi:Boyun eymeğe meğilli, herşeyi rahatlıkla karşılıyan ciddi olmayan (güven veriçi)tiplerdir.
Avantaşları Sporcuya veya kişiye bağlı olmadığı için ,bağımsızlık hissi verir.Bu rehat ortam, grubun performansı üzerinde baskıcı ortam oluşturmaz.
Dazavantaşları:Antrenör ciddi olaylar karsısında sık sık yetersiz kalır.Tum bir gelişme planı yoktur.
5-iş yapar GĞörünümlü Ve Gayletli antranör Tipi:Geyletli ve ciddi davranışlıdır.Tutumları ve ağırbaşlıdır.
Beşka bir ğörüse göre uygulamalarda 3 antrenör tipi vardır.
1-otoriter antrenör
2-demokratik antrenör
3-her iki özelliği olan antrenör



Kaynak'Anterenör Nedir Ve Tanımı' Nedir açıklaması 442 anlamı...
In science we trust.