Arama

Dalgıç (Balıkadam)

Güncelleme: 6 Haziran 2011 Gösterim: 19.849 Cevap: 2
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

meslek80html gC3BCndemgazete meslek80html spacer
DALGIÇ (BALIKADAM)
Sponsorlu Bağlantılar
________________________________________________________
TANIM
Gemilerin, yüzer dok gibi motorsuz yük taşıtların
ın ve liman gibi yapıların su altında kalan kısımlarının yapım veya onarım çalışmalarını yapan, batıkların çıkartılması ve her türlü arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunan, sualtı fotoğrafçılığı ve video çekimi yapan kişidir.

GÖREVLER
-Su altındaki araziyi, gemi kanallarını ve dokları inceler, -Boru, kablo, su altı rayları döşer veya döşenmesine yardım eder, -Emme hortumlarını yerleştirir ve emme ve basma süzgeçlerini temizler, -Su altı rayları veya gemilerin suya indirildiği kızaklar üzerindeki engelleri giderir, dengesi bozulmuş demiryollarının altına kamalar koyarak düzeltir, -Yol, köprü, liman inşası sırasında su altı betonu döker, blok beton yerleştirir, su altı kaynağı yapar, direk, kolon vb. şeyler keser, -Suya yeni indirilmiş gemilerin omurgalarından kayma payandalarını ve kızaklarını söker, -Karaya oturmuş veya yan yatmış gemilerin kurtarılmasına çalışır, -Gemilerin veya dokların gevşemiş veya düşmüş perçinlerini takar, -Batık canlı veya ölü varlıkların, eşya, yük ve kalıntılarını çıkarır, -Her türlü arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunur, -Su altı araştırmalarında fotoğraf veya video çekimi yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Palet, maske, şnorkel, dalış elbisesi, ağırlık kemeri, regülatör, denge yeleği, tüp basınç göstergesi (Manometre), derinlik göstergesi, zaman saati, bıçak, pusula, fener, patik ve eldiven, dalış bilgisayarı, kamera, fotoğraf makinesi, yapılacak işin türüne göre (kaynak, delme, kesme, çakma, beton dökme vb.) araç-gereç ve malzemeler.


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Dalgıç olmak isteyenlerin, -Dalmaya engel herhangi bir hastalığının olmaması, -Bedence güçlü, dayanıklı, özellikle solunum sistemi sağlam, -Ellerini, gözlerini ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen, -Soğukkanlı, tedbirli, çabuk karar verebilen, -Sualtı dünyasına ilgi duyankimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Dalgıçlar, çalışmalarını su altında yürütür. Çalışırken boğulma veya vurgun yeme tehlikesi olabilir. Çalışma ortamı soğuk, nemli ve ıslaktır. Çalışırken amirleri, gemi personeli, meslektaşları, gemi acenteleri ile iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışma olanağı vardır. Kamu sektörü olarak Ulaştırma Bakanlığı Liman İşletmeleri, Devlet Limanlar ve Hava Meydanları İşletmesi ve Tersaneler örnek verilebilir. Özel sektörde ise gemi kurtarma şirketleri, liman, köprü yapan inşaat firmaları, su sporlarına aktivitelerinde yer veren turizm tesisleri başlıca çalışma alanlarıdır. Ülkemizin üç yanının denizlerle çevrili olması gelecekte hem deniz taşımacılığının hem de turizm sektörümüzün bugün bulunduğu konumdan daha ileriye gideceğini göstermektedir. Bu da dalgıçlar için yeni iş olanakları yaratacaktır. Büyük otel, tatil köyü vb. tesislerin, etkinliklerini zenginleştirmek için dalgıç çalıştırmaya başlamaları, bu alanda insan yetiştirmek üzere çeşitli kurs firmalarının açılmasına da neden olmuştur.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, İstanbul Üniversitesine bağlı Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nun “Sualtı” programında ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun açmış olduğu kurslarda verilmektedir. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri, kendi bünyesinde ihtiyaç duyduğu dalgıçları yetiştirmek amacıyla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı İstanbul Çubuklu Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı’nda bu mesleğin eğitimini vermektedir. Bunların dışında özel kurs firmaları da dalgıçlık eğitimi vermektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin ·Güverte, ·Güverte – Avlama, ·Yat KaptanlığıBölümlerinden mezun olanlar “Sualtı” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları taktirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar / olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa, ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puan almaları gerekmektedir. Ayrıca, “Sualtı” programında öğrenim görebilmek için; -Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almış olmak, -30 yaşını geçmemek, -Dalışa engel herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, -İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Deniz ve Sualtı Hekimliği Anabilimdalı’ndan “Sualtıcı Olur” raporu almak, -İyi derecede yüzme bilmek, -Yapılacak özel yetenek ve mülakat sınavında başarılı olmak gerekir. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunun açtığı kurslara katılabilmek içinse dalışa engel bir hastalığının olmadığını ispat eden, tam teşekküllü bir hastaneden alınacak “sağlam” raporu gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler MYO’nun “Sualtı” programının eğitim süresi 2 yıldır. Bu programda Fizik, Kimya, Biyoloji gibi temel bilim alanı ile ilgili dersler yanında, Oşinografi, Scuba Dalgıçlığı, Sualtı Arkeolojisi, Sualtı Arama Yöntemleri, Dalış Sağlığı ve Fizik Kondisyon Eğitimi, Sualtı Tehlikeleri, Gemi Kurtarma Dalgıçlığı gibi dersler verilir. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun açtığı kursların süresi ise her birey ve sertifika düzeyi için bireyin başarısı ve eğitmenin kişiyi yeterli bulmasına bağlıdır. Federasyonca verilen eğitim sırasıyla, Bir Yıldız Balıkadamlık, İki Yıldız Balıkadamlık ve Üç Yıldız Balıkadamlık düzeylerinden oluşur. Bir Yıldız Balıkadam eğitim programında, Dalış Malzemesine Giriş, Temel İşaretler, Basınç Hacim İlişkileri, SCUBA Kullanımı ve Prensipleri, Temel Fizyoloji, Malzeme Bakımı, Kendini Kurtarma- Başkasını Kurtarma, Dalış Bölgesi Seçimi gibi dersler, İki Yıldız Balıkadam eğitim programında, Dalış Hastalıkları, İlkyardım ve Kurtarma, Hava Hesapları, Azot Emilimi, Derin Dalış, Dalış Organizasyonu, gibi dersler, Üç yıldız Balıkadam eğitim programında ise Küçük Bot Hakimiyeti, Sualtı Nevigasyonu, Arama Kurtarma, Kompresör Kullanma, Kazaya Müdahale, Grup Dalış Organizasyonu gibi dersler öğretilir.

MESLEKTE İLERLEME
Kişi, Üç Yıldız Balıkadamlık düzeyinden sonra sırasıyla
-Bir Yıldız Eğitmen, -İki Yıldız Eğitmen ve -Üç Yıldız Eğitmenunvanlarını alarak meslekte ilerleyebilir. Ayrıca, “Sualtı” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde, “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği” alanında dört yıllık lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Yüzücü, Yüzme öğretmeni.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler MYO’nun “Sualtı” programında okuyan öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi imkanlarından yararlanabilirler. Bu eğitimi Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunun açtığı kurslardan alanlarda ise eğitim süresince bir kazanç söz konusu değildir. Kişi, dalgıç unvanı aldıktan sonra ise çalıştığı yere göre farklı miktarlarda ücret alır. Örneğin kamu kesiminde çalışanlar asgari ücretin 7 katı, özel sektörde ise anlaşmalara bağlı olmakla birlikte aylık olarak asgari ücretin 15-20 katı ücret almaktadırlar. Dalgıçlar bazen, günlük 250-300 Dolar civarında gelir elde edebilecekleri kısa süreli çalışmalarda da bulunabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
-İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
gC3BCndemgazete meslek80html spacer
CyberiAn - avatarı
CyberiAn
Ziyaretçi
16 Ocak 2010       Mesaj #2
CyberiAn - avatarı
Ziyaretçi
Dalgıç

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Su altına dalma işini gerçekleştiren kişi. Dalgıçlık eski tarihlerde sadece su yüzeyinden gelen gaz/hava hortumları ile yapılabilen bir ameliye idi. Bu sistemin çalışabilmesi için gaz/hava basan kompresörler ve hava hortumları, dalgıcın tasınmasında gerekli olan can halatlarının kullanılması gerekiyordu. Aynı zamanda bu sistemin kurulması için ekibin kalabalık olmasıda elzemdi. Daha sonraları sistemin hafifletilerek daha hızlı olarak kullanımını sağlamak amacıyla sıskıştırılmış gaz/hava tüplerinin kullanılmaya başlanması ile yüzey bağlantısız dalma işlemi gerçekleştirilmeye başlandı. Bu sistem ilk olarak deniz kuvvetlerine taşındı ve hem suda hem de karada yaşayan amfibik hayvan olan kurbağadan esinlenen FROGMEN anlamındaki kurbağaadam Deniz Kuvvetlerinde kullanılıyordu. Deniz kuvvetlerine 1950 li yıllarda katılan bu sistem daha sonra da sivil camia içerisinde yerini almış ancak isim değişikliğine uğrayarak Halk arasındaki balıkadam ifadesine dönüşmüştür. Su altında nefes almasına ve hareket etmesine imkân veren birçok aletle donanmış kurbağaadam (balıkadam) sualtına rahatça dalabilir, araştırma,kurtarma,v.b işler görebilir.
Balıkadamlar kendilerini deniz dibindeki sürtünmelerden ve ısı değişikliklerinden korumak için vücutlarına tıpatıp uyan kauçuk/neopren/membran elbiseler giyerler ve yine kauçuktan yapılmış palet,başlık,maske ve ayrıca dalış maskesi takarlar.
Sırtlarında taşıdıkları gaz/hava tüpleriyle nefes alabilen balıkadamlar 60 metre derinliğe kadar solunabilir HAVA,60 metreden daha fazla derinliklere ise oksijen ve helyum gazıyla dolu tüplerle dalarlar. Derinlik ve zaman tablolarina uymayan bir balıkadam su yüzüne kurallara uymaksızın çıkarsa halk arasında vurgun adı verilen dekompresyon hastalığına maruz kalabilir. Bu yüzden çok derinlere yapılan dalışlarda su yüzüne çıkış, dalıştan daha zordur ve birkaç saat sürebilir.
Balıkadamlara profesyonel camiada ve deniz kuvvetlerinde <<kurbağa adam>> adı verilir ve <<dalgıç>> terimi halen satıh bağlantılı dalış yapanlar için kullanılır.
Dalıcılık iki kısma ayrılır. ABC(Serbest dalıcılık) ve Aletli dalıcılık.

Serbest dalıcılıkta kullanılan araçlar

Serbest dalıcının da temel malzemeleri kısmen aletli dalıcının temel malzemeleri ile aynı olup, dalış ameliyesi için minimum olarak gerekli olduğu için alfabemizin ilk uc harfi ile temsil edilmiş ve Dalış ameliyesinin A.B.C. araçları olarak adlandırılmışlardır.

Şöyle ki:

A- MASKE
B- ŞNORKEL
C- PALET

Sadece bu malzemelerle yapılan dalış eğitimine SERBEST veya ŞNORKELLİ DALICI deyimlerini kullanıyoruz.
Serbest dalış eğitimi; belirli bir disiplin içerisinde insanların sağlıklı olarak sualtına inip çıkabilmeleri için yapılan bir eğitim sistemidir.Bir kimsenin sağlıklı şekilde akciğerlerini ve bedeni yeteneklerini kullanarak sualtında amacı yönünde süre geçirmesidir.
Serbest dalışta kullanılan araçlar, temini daha kolay malzemelerdir. ABC malzemesinin yanısıra sualtına inen bir kişinin olası takılmalar (misina, balık ağı, erişte yosun vb)ile nefesi yettiği süre içerisinde mücadele etmesi için mutlaka yanlarında keskin ve bir yüzü tırtıklı bıçak bulundurmaları da önemlidir.
Dalış ameliyesinde malzemelerin herbirisinin kullanım amaçlarına göre performansları farklıdır. Her malzeme her türlü derinlik, su ortamı, ve su sıcaklığı ile en önemlisi kullanıcının vücut yapısına (kas vb) uygun olmayabilir. Malzemelerinizin ve bedensel performans sınırlarınızın bilinmeden dalış planlaması yapılması doğru değildir.
Serbest dalış tekniğinde kullanılan bazı malzemeler aşağıda kısaca anlatılmıştır.
Maske

Sualtında gözler ve su arasında hava boşluğu oluşturarak görme yeteneğimizi kullanmak amacıyla yapılmıştır. Gözlük kelimesi yüzücü gözlüklerini tanımlar ki sadece gözleri kaplayan lenslerdir. MASKE kelimesi ise gözler ve burun kısmını da kapsar ki dalış ameliyesinde MASKE kullanılır gözlük değil.
Maskenin burun kısmını kaplamasının 3 sebebi vardır: a- Maske barotravmasını engellemek amacıyla maske içerisindeki basıncı eşitlemek. b- Maske içerisine dolan suyun tahliyesini yapmak c- Dalıcının kulak zarlarına etki eden su basıncının eşitlenmesine yardımcı olmak.
Her nevi dalış için kullanılacak olan maskelerin cam/camları üzerinde fırınlanmış anlamına gelen ve basınca mukavim olduğunu gösteren Tempered yada T yazı ve harfinin bulunmasına dikkat etmeliyiz.
Şnorkel

Ağıza alınan kısa boruya denir. Başı sudan dışarı çıkarmadan nefes alıp vermeye yarar. En az iki parçadan yapılmış olan bu aracın ağız kısmına giren bölümü kauçuk veya silikondan imal edilir. Ağıza giren,(biz buna,MAPS diyoruz) bölümün dudak ile diş arasında kalan bir muhafazası vardır. Bu muhafaza, ağıza suyun girmemesini sağlar. Ayrıca, bu muhafaza üzerinde iki adet dişlik bulunur. Bunlar da dişler arasında kalmalıdır.
Paletler

Paletler açık ve kapalı palet olarak sınıflandırılabileceği gibi çalışma derinliğine veya akıntı mukavemetine yada paletin kullanım amaçlarına göre sınıflandırılabilirler.Amacı yüzücü/dalıcıya ek bir destek vermektir.
Dalış elbiseleri

Su ve hava şartları ile yapılacak olan işin amacına göre seçim ve tercihi yapılabilecek olan dalış elbiselerini üretim materyallerine göre 3'e (neopren, kauçuk, membran) su geçirgenliğine göre de 3'e (ıslak, yarı kuru veya yarı ıslak, kuru elbise) ayırabiliriz.
Asıl amacı ısıl korunma sağlamak olan dalış elbiselerinde yapılacak olan tercihlerde dikkatli olunması tavsiye edilebilir. Sıcak sularda cok kalın elbiseler giymek kişinin bunalmasını hatta hipertermiye yakalanmasına sebebiyet verebilir.
Balıkadam elbiseleri kalınlık ve inceliklerine göre de değerlendirilir. 2 milimetreden 8 milimetreye kadar kalınlıkta olanları vardır.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dalgıç

Görevi su içinde çalışmak olan, suya dalmayı meslek edinmiş kimse.

Bir dalgıç, sağlam ve idmanlı da olsa su altında birkaç dakikadan fazla kalamaz. Bu süre içinde Okyanusya'nın, Basra Körfezi'nin duru ve ılık sularında, Akdeniz'de, fazla derin olmayan sularda kısa araştırmalar hatta sünger ve inci istiridyesi gibi deniz avcılığı yapılabilir. Ama, özellikle kuzey bölgelerinin soğuk ve karanlık sularında araştırma ve önemli sayılabilecek bir çalışma yapılamaz.

Bir dalgıcın daha derinlere inebilmesi için, su altında kalmasını ve orada iş görmesini sağlayacak şekilde donatılmış özel giysilere gereksinim vardır. Klasik dalgıç elbisesi, sugeçirmez duruma getirilmiş bir kumaştan yapılmıştır. Giysi, dalgıcın ayaklarından boynuna kadar tüm gövdesini kaplar. Baş kısmına göğüsteki madenî göğüslüğe eklemlenen bir başlık takılır. Elbise, bir ip ve esnek bir hava borusuyla yukarıya bağlanır. Boruya makine ya da tüple hava gönderilir. Bağımsız dalgıç elbisesinde hava tüpleri sırtta taşınır. Her iki elbiseyle 40 m.den aşağı inilmez. Daha donanımlı elbiselerle 80 m.ye kadar inilebilir. Su altında kalma süresi 20 dakikayı aşamaz. Dalgıcın vurgun yememesi için iniş ve çıkışların ağır ve kademeli olması gerekir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

2 Temmuz 2010 / LaSalle Tiyatro tr
20 Şubat 2007 / virtuecat Bilim tr
6 Haziran 2011 / Daisy-BT Sanat tr
18 Nisan 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
7 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri