Arama

Peyzaj Mimarlığı

Güncelleme: 22 Ağustos 2012 Gösterim: 11.709 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Peyzaj Mimarlığı, doğa, planlama ve tasarım kavramlarını sistematik bir yapı içinde inceleyen sanat, bilim, mühendislik ve teknolojiyi biraraya getirerek alan tasarımı, planlaması ve yönetimi ile uğraşan bir meslek disiplini. Dünyada yaklaşık bir yüzyıldan daha uzun süredir Peyzaj Mimarları çevreyi şekillendirmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Peyzaj Mimarları parklar, bahçeler, turizm ve dinlenme alanları, üniversite kampüsleri, yerleşim alanları, ticari merkezler ve kamu yapıları ile ilgili yer seçimi yapar, lokal ve gerekse bölgesel ölçekte alan kullanım kararları üretir. Aynı zamanda sulak alanlar, akarsu koridorları, maden ocakları, katı atık depolama alanları, ormanlar gibi insanlar tarafından tahrip edilmiş veya edilmekte olan alanların sürdürülebilirliği ve onarımı için planlama yapar. Ulusal bögesel ve lokal kapsamdaki tarihi alanlar ve kültürel kaynakların koruma projelerini yürütür. Peyzaj mimarları; mimarlar; kent plancıları, inşaat mühendisleri ve diğer mesleklerle birlikte çalışarak hem insanların gereksinimlerine hem de çevresel değerlere saygınlık çevresi içinde plan ve uygulama projeleri üreterek çevre tasarımında ve korumasında önemli rol oynarlar.

Gerek doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik çevreye ilişkin verilerin analizlerine ve değerlendirilmelerine dayalı peyzaj planlama çalışmaları, gerekse sağlıklı sürdürülebilir ve görsel kalitesi yüksek yaşam çevresi yaratmayı amaçlayan yapısal ve bitkisel peyzaj tasarımı çalışmaları, eğitimin temel konularını oluşturmaktadır. Eğitim programının amacı bu temel konularda, ülke gerçekleri ve gereksinimleri de göz önünde bulundurularak, nitelikli, yetenekli, girişimci, dinamik ve mesleklerarası bilgi-koordinasyon tabanına sahip eleman yetiştirmektir.

Peyzaj Mimarlığı alanında çalışmak isteyenler doğayı seven ve gözlemleyen, estetik görüşe sahip, ilgili diğer mesleklerle koordinasyon ve organizasyonu yürütebilecek kişiler olmalıdır.

Eğitim çalışmaları için her öğrencinin çizim malzemesinin (mümkünse bilgisayarının) bulunması ve araştırma-inceleme amaçlı gezilere katılması gerekmektedir.

Eğitim sonucunda bir Peyzaj Mimarının, peyzaj kalitesini geliştirmeye ve korumaya karşı duyarlı olması, tasarımın sanatsal ve humanistik yaklaşımlarını anlaması, tasarımda sorunu analiz etme yeteneğine sahip olması, tasarımın uygulamaya aktarımı için teknik yeterliliğinin bulunması, yönetim ve mesleki etik dahil olmak üzere mesleki uygulamaların her alanında yetenekli olması hedeflenmektedir.

Mezunların kazandıkları unvanlar ve sorumlulukları:
Peyzaj Mimarlığı eğitim programını tamamlayanlar "Peyzaj Mimari" unvanı kazanmaktadır.

Çalışma alanları:
Peyzaj mimarlarının ana çalışma konuları peyzaj tasarım, peyzaj planlama, doğa koruma, çevre yönetimi, peyzaj teknikleri ve peyzaj materyalleri alanlarında çalışma yapmaktır. Çevre planlama ve tasarım, çevresel etki değerlendirmesi, peyzaj yönetimi, uygulama (aplikasyon, bakım ve onarım), süs bitkileri yetiştiriciliği ve pazarlaması kapsamında mesleki ya da meslekler arası işbirliğine dayalı organizasyonlar, özel sektördeki çalışma ortamlarını oluşturur.

Yerel ve Merkezi yönetimler, Çevre ve Orman Bakanlığı, İller Bankası, Turizm Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, DPT, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ gibi kurumlar ise kamu sektöründeki çalışma ortamlarını oluşturmaktadır.

Peyzaj Mimarlığı aşağıdaki uzmanlık alanlarını kapsamaktadır;
* Doğanın ve Doğal çevre kalitesinin korunması,
* Ekosistem ve kaynak analizi, kaynak yönetimi,
* Sorunlu alanların onarımı,
* Özel ve kamuya ait alanların planlanması ve tasarımı,
* Kentsel peyzaj alanlarının tasarımı ve düzenlenmesi,
* Tarihi peyzaj öğelerinin korunması, iyileştirilmesi,
* Çevresel etki değerlendirme çalışmalarının koordinasyonu,
* Mesleki araştırma, inceleme ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi,
* Çevre sorunlarının giderilmesi,
* İklim kontrolü,
* Yaşlı ve engelli kişiler için tasarım.

Peyzaj Mimarlığı aşağıdaki alanlarda planlama, tasarım ve uygulama çalışmaları yapar;
* Rekreasyon alanları, parklar, spor ve oyun alanları,
* Turizm ve dinlenme tesisleri,
* Kentsel ve kırsal yerleşim ve gelişim alanları,
* Kentsel yaya alanları, meydanlar,
* Kültürel alanlar; hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, arboretumlar,
* Açık müze ve amfi tiyatrolar,
* Okul ve üniversite yerleşkeleri (kampüsler),
* Ticari ve endüstriyel alanlar, Alışveriş merkezleri,
* Deniz ve su kıyıları, marina ve su kıyısı tesisleri,
* Tarımsal alanlar, çiftlik ve hobi bahçeleri,
* Karayolları.

HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Peyzaj Mimarlığı


Sponsorlu Bağlantılar
yaprak


İnsanların ruhsal ve fiziksel yönden sağlıklı olabilmelerine imkan sağlayıcı mekanlar tasarlayan uygulayan bir meslek dalıdır.

Kent yaşamının getirdiği günlük yorgunluktan arınmaya, temiz bir çevrede yaşamaya hepimizin ihtiyacı vardır. Peyzaj Mimarlığı çalışmaları bu ihtiyacımızı karşılamaya yöneliktir. Günümüzde yaşanan kentsel sorunların (hava kirliliği, düzensiz trafik, sağlıksız kentleşme vb.) bir nedeni de zamanında planlamaya Peyzaj Mimarı gözüyle bakılmamış olmasıdır.

Peyzaj Mimarlığı için temel materyal bitkidir. Bitki toplulukları ve yapı tekniği ile oluşturulan mekanlar kentin tampon alanlarıdır. Çıplak gözle bakılınca parklar, meydanlar, yeşil alanlar, ev bahçeleri vb. gibi hoşa giden mekanlar olarak nitelendirilir ve diğer fonksiyonları düşünülmez. Oysa Peyzaj Mimarı gözüyle bakılınca bu alanlar kentin yerleşim birimlerini birbirinden ayıran düzensiz kentleşmeyi engelleyen, kente temiz hava sağlayan, iklimi mikro düzeyde de olsa düzenleyen, yaya ve araç sirkülasyonuna yön veren mekanlar olarak değerlendirilir. İnsanların rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılamasına yani kendini yenileme, hayata bağlanma ve yaşamaktan zevk alma duygularını geliştirmesine imkan sağlamak için yapılan çalışmalardır ki, bunlar Peyzaj Mimarlığı mesleğinin ana çalışmalarıdır. Günümüzde önem verilen ihtiyaçlar sınıfına girmiş ve önem kazanmaya devam etmektedir.


schouwburgplein


Peyzaj mimarlığı, tanımlanması en güç tasarım dallarından biri. Bu zorluğun nedeni, doğa kadar çok yönlü ve karmaşık bir olguyla insan algılarına indirgenmiş ve soyutlanmış olarak çalışıyor olması. Peyzaj mimarlığı disiplinini öne çıkaran ve gündeme taşıyan da aslında tam olarak bu indirgeme ve soyutlama. Doğa, mekan ve yapay olanın arasındaki karmaşık denge, peyzaj mimarının rolünün bir simgesini oluşturuyor. Doğa ve yapay olan arasındaki uyumu yakalama çabaları, insanlık tarihi kadar eski olsa da, “bizi koruyan ve besleyen çevre” ile kentlerin keskin gerçekliği arasındaki denge, bu tarihin başlangıcından bu yana çarpıcı biçimde değişti. Modern toplumlarda peyzaj mimarlığına verilen önemin ve duyulan ilginin her geçen gün artması, bu farkındalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor.

Gerekliliklerin ve / veya umursamazlıkların ürünü olan projeler, mekanların karakterini zedelemeye her yeltendiğinde başvurulan peyzaj mimarı, mekan bilincini gerçekten koruyabilecek, ya da bunu en azından diğerlerinden daha iyi yapacak tek kişi mi? Disiplini anlamak için dikkate alınması gereken çalışmalardan biri olan “L’alternative du paysage” (Sébastien Marot), aradaki farkı açıkça ortaya koyuyor. Marot, peyzaj mimarını, günümüz toplumunda bir mekandaki kültürel ve doğal şartları göz önünde bulundurarak “yaratıcı anamnezlerle” bir tasarım ortaya koyabilecek tek kişi olarak tanımlıyor. Mimarlık disiplininden farklı olarak, peyzaj mimarlığının “her zaman geçerli yöntemleri” olması mümkün değil. Açık alanda ve büyük ölçekte çalışılması ve tasarıma konu olan her alanın kendine has özelliklerinin olması, tasarımın da benzersiz olmasıyla sonuçlanıyor, zaten böyle olması da gerekiyor. Ortaya çıkan her tasarım, yaratıcı olmanın risklerini de beraberinde getiriyor. Kendi içinde tutarlı olan kültürel bir çevreyi oluşturmak ve onu zenginleştirmek, peyzaj mimarının en önemli görevlerinden biri.

Peyzaj tasarımı, katıldığı projeye ve uygulandığı mekana değer katan bir unsur. Bu değer ekonomik olabileceği gibi, aynı zamanda kültür ve algıdan meydana gelen bir karışımı da sergiliyor. Mekan analizleri sonucu peyzaj mimarı, elindeki verileri tasarıma dönüştürüyor. Ortaya çıkan tasarımın derin bir altlığa mı sahip yoksa sığ ve sıradan mı olduğunu ise kullanıcı davranışları belirliyor.

Türkiye'de Peyzaj Mimarlığı


bildungszentrum

Bildungszentrum Zürich - Versicherungen (Rotzler Krebs Partner Landschaftsarchitektur)


Dilimizde kullandığımız Fransızca paysage kelimesi, aslında insan eli değmemiş bir doğa manzarasını anlamına geliyor. Tasarımın söz konusu olduğu bir alandan bahsediyorsak, İngilizce landscape sözcüğünün anlatılmak isteneni daha iyi yansıttığı söylenebilir. “Sahne” ve “uzantı” anlamları taşıyan scape, tasarımı peyzajdan daha iyi tanımlıyor.

Dünya genelinden ülkemize odaklandığımızda, peyzaj mimarlığına duyulan ilginin Peyzaj Mimarı Deniz Aslan’ın da belirttiği gibi “bahar aylarında bahçeyi hatırlamak”tan ibaret olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz. Aslan’a göre, peyzaj mimarının kentsel mekandaki öneminin anlaşıldığını ve tasarımcı kimliğinin göz ardı edilmediğini yansıtan projeler son yıllarda artmakta, ancak temelleri oturmamış bir alanda meydana gelen bu hızlı gelişmelerin de peyzaj mimarlığının anlaşılmamış olduğu şeklinde sonuçlanması pek de imkansız görünmüyor.*

Henüz tam olarak algılanamadığından bahsettiğimiz peyzaj mimarlığı, ülkemizde aslında çok yeni bir meslek. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün açılmasıyla başlıyor. 1972 yılında ilk öğrencisini almasına rağmen, ancak 1990’daki YÖK kararıyla mezunlarının peyzaj mimarı diploması alabildiği bir bölüm söz konusu. 1994’te ise odalaşma kararı alınıyor. Bu açıdan bakıldığında, peyzaj mimarlığı kavramının kullanılıyor olması bile çok hızlı bir gelişme olarak nitelendirilebilir.



pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Peyzaj Mimarlığı (Landscape Architecture)

Doğa ve çevrenin insanın ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek biçimde ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanması, düzenlenmesi, korunması ve geliştirilmesi konularında çalışan kişileri yetiştiren eğitim dalıdır.

Bir Peyzaj Mimar ne Yapar?

- Topluma açık yeşil sahaların, çocuk oyun alanlarının, spor sahalarının düzenlenmesi konularında çalışmalar yapar,

- Çevre sorunlarının (çevre kirlenmesi, erozyon vb.) giderilmesi için gerekli çalışmalar yapar,

- Arazi kullanımının çevreye uygunluğunu değerlendirir,

- Özel veya resmi kuruluşlara ait bahçeleri düzenler.

Bir Peyzaj Mimar ne gibi özellikler taşımalı?

- Üst düzeyde genel yeteneğe,

- Şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine,

- Estetik görüşe sahip,

- Yaratıcı,

- Çevre, sanat, kültür olaylarına duyarlı ve doğayı seven kimseler olmaları gerekir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #4
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
İşin Doğası
  • İnsanın doğal çevresinin bilinçli bir biçimde, ihtiyaçlarını en iyi karşılayarak, ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanmasını sağlar.
  • Topluma açık yeşil sahaların, çocuk oyun alanlarının, spor sahalarının düzenlenmesi konularında çalışmalar yapar.
  • Çevre sorunlarının giderilmesi için gerekli çalışmalar yapar.
  • Arazi kullanımının çevreye uygunluğunu değerlendirir. Tarım alanlarının, yol ve binaların nerelere yerleştirilmesi gerektiğini araştırır.
  • Özel veya resmi kuruluşlara ait bahçeleri düzeler.
  • Düzenlenen çevreyi korur ve geliştirir.
Kariyer Olanakları
  • Üniversitede araştırma görevlisi olarak kalıp gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent, profesör olabilirler.
İstihdam
  • Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüklerinde, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kamu kuruluşlarının çevre, yeşil alan ve peyzaj düzenleme birimlerinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatlarında ve araştırma enstitülerinde, özel peyzaj mimarlığı bürolarında, çeşitli turizm tesislerinde, süs bitkileri üreten ve pazarlayan özel işletmeler ve fidanlıklarda çalışabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Peyzaj Mimarı olmak isteyen kişiler şekil uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, biyoloji ve doğa bilimlerine ilgili, estetik görüş sahibi, yaratıcı, tabiatı seven, çevre, kültür ve sanat olaylarına duyarlı kimseler olmaları gerekmektedir.
Benzer Meslekler
  • Çevre Mühendisliği, İç Mimarlık, Mimarlık
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; fizik, kimya, zooloji, botanik, jeoloji, meteoroloji, peyzaj mimarisi temel ilkeleri, perspektif model çizme tekniği, süs bitkileri üretim tekniği, şehir ve bölge planlamanın ilkeleri, peyzaj ekolojisi, kırsal çevre sorunları, ağaçlandırma, bitki sosyolojisi gibi dersler verilmektedir.
3. ve 4. sınıflarda staj yapılmaktadır.

kaynak
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
22 Ağustos 2012       Mesaj #5
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi


300px Centralpark
New York şehrinde yer alan Central Park büyük bir alanın peyzaj düzenlemesine iyi bir örnektir


300px Orangerie
Paris’in hemen dışında yer alan Versay Sarayı’ndan peyzaj düzenlemesi



Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması ve onarılması konularını kapsayan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.
Bugün, yeni milenyum eşiğinde, insanoğlunun doğal ortamı ve taşıma kapasitesiyle ilgili riskler ve ciddi sorunlar, gelecek yolunda belirleyici bir noktada duruyor. Peyzaj mimarlığı doğal çevrenin korunması yönünde şehir, kasaba ve köylerde insancıl yapılı bir çevrenin geliştirilmesi ve canlılığının sürdürülmesine katkıda bulunmak üzerine denir.[1](Arno Sighart Schmid - Leonberg, June 2000)
Peyzaj mimarlığı, yapı üretim sürecinde dışında kalan tüm alanların (yapı çevresi) yapı ruhsat aşamasından, kentsel ve kırsal alanlardan ülke ölçeğine kadar mücavir alan içinde kalan veya kalmayan uygulamaların gürültü, enerji, güvenlik, doğal afetlere karşı, estetik faktörleri gözeterek standartlara uygun mekansal alanların oluşturulması ve ekolojik olarak tasarlanması, planlanması, peyzaj projelerinin projelendirilmesidir.
Ülkesel kapsamdan yerel boyutlara değin, doğal değerlerin korunması ve geliştirilmesini ön planda tutan ekolojik planlama sisteminin karşılığı olan peyzaj planlarıdır.
Peyzaj tasarımı; kentsel yerleşimlerin bir bölümünü ya da bütününü kapsayan kentsel tasarım ve kent yenileme çalışmalarını yürütür.Topluma açık yeşil alanların (parklar, meydanlar, dinlenme alanları, yaya yolu ve bölgesi, kıyı bantları, botanik bahçeleri, hayvanat bahçeleri, çocuk bahçeleri, oyun alanları spor alanları, otopark vb.) yapısal ve bitkisel tasarımını yapar, uygulama ve bakımını yürütür.Toplu konut alanları ve toplu kullanım ortamlarında (üniversite kampüsleri, alışveriş merkezleri, toplu işyerleri vb.) bitkisel ve yapısal tasarım, uygulama ve bakım çalışmalarını yapar.Turizm ve dinlenme tesisleri, eğlence tesisleri (lunapark, aquapark vb.) ve su kıyısı rekreasyon tesislerinin yapısal ve bitkisel tasarımını yapar, uygular ve bakımını yürütür.Tarımsal amaçlı çiftlik ve hobi bahçeleri tasarlar, uygular ve bakımını yürütür.[2]
Peyzaj planlama; doğal ve kültürel süreçlerin ve kaynakların tanımladığı yaşam ortamlarının, koruma-kullanım dengesinin sağlanması ile kentsel, kırsal ve endüstriyel, turistik ve benzeri kullanımlarda var olan ve olası çevre sorunlarının giderilmesi ve önlenmesi temelinde, kamu ve toplum yararını gözeterek açık ve/veya yeşil alanların oluşturulmasında, koruma, onarım, yenileme, restorasyon ve yönetimi ile plan ve projelerin uygulanmasını içeren ve sürdürlmesi temelinde alan kullanım projeleri üreten planlamadır.[3]
Korunacak alanların belirlenmesi çalışmalarını yürütür, koruma alanı statüsündeki yerlerin(milli parklar, tarihi ve arkeolojik alanlar vb.) gelişme ve yönetim planlarını yapar.[4]
Sulak alanlar, akarsu koridorları, maden ocakları, katı atık depolama alanları, ormanlar gibi insanlar tarafından tahrip edilmiş veya edilmekte olan alanların sürdürülebilirliği ve onarımı için planlama yapar.[5]
Turizm alanların fiziksel planlamalarında doğal ve kültürel değerlerin korunması için ekolojik öncelikli planları hazırlar.[6]
Peyzaj planlama ve tasarımda ekolojik sınıflama-Peyzaj Sınıfları/Doğal vejetasyon potansiyeli ile iklim, toprak koşulları, morfolojik ve jeolojik yapı, su ilişkileri gibi nitelik ya da etmenler (Mikro-klimatik alanlar, bakılar, morfolojik yapıyı inceler.) göz önünde bulundurularak planlama ve tasarım yapılır ve bu etmenler son derece önemli yer teşkil eder.[7]
Peyzaj mühendisliği, ekolojik ölçütler doğrultusunda araziyi ve suyu şekillendirmek için matematik ve bilimin uygulamasıdır. Ayrıca yeşil mühendislik diye tariflenebilir ama peyzaj mühendisliği için bilinen en iyi tasarım profesyonelleri peyzaj mimarıdır.Peyzaj mühendisliği, antropojenik peyzajın yaratılması ve tasarlanması için mühendislik ve diğer bilimlerin disiplinler arası uygulamasıdır. Bu farklılık geleneksel olarak alanın, arazinin yeniden ıslahı, iyileştirilmesi, yeniden kullanımını ve geri kazanımını kapsamaktadır.
Arazi biçimlendirme(gradding) ile parsel içi kot çözümleri, yağmur suyu yönetimi, otopark alanları çözümleri, bina ulaşım yolları...vb yapısal projeleri kapsar.
Peyzaj onarımı; peyzaj bozulması, peyzaj onarımı ve peyzaj onarım tekniği, peyzaj onarımında kitle hareketlerine, yüzeysel ve oyuntu erozyonuna, yatak erozyonuna, sel ve taşkına ve çığ zararlarına karşı teknik ve biyoteknik önlemler, yerüstü maden alanlarının iyileştirilmesini kapsar.Peyzaj onarımı bozulan arazinin yeniden ekonomik ve ekolojik değerine ulaşılması ve arazi kullanım planlaması ile ilişkilidir.Çevre kirlenmesi, arazi bozunumu gibi çevre sorunlarının giderilmesi, bozulan yerlerin onarımı ve çevre kalitesinin yükseltilmesi için karayolları, maden ocakları, hareketli kumul alanları, havzalar, deniz kıyı kirliliği, dere kenarları, bataklıklar, katı atık depo alanları, tahrip olmuş tarım alanları, tahrip olmuş orman alanları gibi ortamlarda gerekli planlama, yapısal ve bitkisel tasarım, mühendislik, uygulama ve danışmanlık hizmetlerini yürütür.[8]
Peyzaj yönetimi; kentsel veya kırsal peyzaj yönetimi konularında fikir üretimi, projelendirme, uygulama, izleme, denetleme ve danışmanlık hizmetlerini yürütür.Kırsal yerleşim kalkınma programlarında yer alır ve köy yenileme çalışmaları yapar.Bölge, yöre ve havza yönetimi çalışmalarında yer alır.[9]
Planlama ve tasarım sürecinde peyzaj materyalleri (otsu, odunsu, su, mevsimlik ve yerötücü bitkiler, çim, çalılar, ağaççıklar, ağaçlar gibi.) canlı materyaller kullanılır; ayrıca (ahşap, tuğla, çakıl, kaya, cam, traverten, heykel, metal, parke taşı gibi.) cansız malzemeler kullanılır. Ayrıca peyzaj yapıları kapsamında yol, otopark, park, yaya bölgesi, kaldırım, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar gibi yerler ile bunlar üzerindeki kamu hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerekli büfe, trafo merkezi gibi tesisleri, ulaşım ve haberleşme noktaları, sinyalizasyon ve aydınlatma elemanları, çöp kutusu, bank, reklam ve bilgilendirme levha ve panoları gibi kent mobilyaları ile kamusal mekanların ve cephelerin düzenlenmesi projelerinde yer alarak yapısal peyzaj elemanlarına ait projelerinin (kentsel donatılar) hazırlanmasında aktif olarak yer alırlar.
Peyzaj mimarlığı başta bilim, mühendislik, teknoloji, mimarlık, mekan ve hacim sanatları olmak üzere birçok sanat dallarını bir araya getirerek alan tasarımı, planlaması ve yönetimi ile uğraşan koordineli bir meslek disiplinidir.Peyzaj mimarlığı mesleğini uygulayan kişiye Peyzaj mimarı denir.Peyzajların ekolojik sağlığının sürdürülebilirliğini, korunmasını, gelişmesini ve yönetimini peyzaj mimarı sağlar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.

Benzer Konular

7 Ekim 2008 / Misafir Mimarlık
1 Mart 2009 / ThinkerBeLL Mimarlık
10 Haziran 2007 / thedoctor_611 Meslekler
9 Mart 2010 / Misafir Sanat