Arama

Radyoloji Teknisyenliği

Güncelleme: 12 Şubat 2010 Gösterim: 54.188 Cevap: 0
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
20 Ekim 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
RADYOLOJİ (RÖNTGEN) TEKNİSYENİ

Sponsorlu Bağlantılar

TANIM
Hekimlerin verdiği yönergeye göre, hastanın vücudunun belirli kısımlarının, filmini röntgen denen cihazla çeken kişidir.


GÖREVLER
-Film çekilecek hastayı hazırlayarak röntgen masasında uygun pozisyonda durmasını sağlar ve yapılacak işlemle ilgili bilgiler verir, - Hastayı ve röntgen tüpünü film çekilecek bölgenin hizasına getirip kumanda düğmelerine basarak röntgen filmi çeker, - Çekilen filmin banyosunu yapar, dosyalara yerleştirir ve üzerine hastanın künyesini yazar. Filmin ilgili servis veya polikliniklere teslim edilmesini sağlar. - Röntgen arşivinin düzenli olarak çalışmasını sağlar, laboratuar istatistikleri hazırlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER


- Röntgen cihazları, filmler, film kasetleri, enjektör ve çeşitli ilaçlar, - Kurşun gözlük, kurşun paravana, - Banyo tankları, kurutma dolapları, - Çeşitli kırtasiye malzemeleri ve röntgen havale kartları vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER


Radyoloji (röntgen) teknisyeni olmak isteyenlerin; - Göz-el koordinasyonu gelişmiş, -Fen alanına özellikle fizik ve biyoloji konularına ilgili, - İnsanlarla işbirliği içinde çalışmayı seven, - Söylenen veya yazılan talimatları anlayan ve bunları uygulayabilen, - Bedence güçlü ve dayanıklı, - Gözleri sağlam, dikkatli, sorumlu ve tedbirli, - Güler yüzlü ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI



Röntgen teknisyenleri, hastane ve dispanserlerde, karanlık odalarda görev yaparlar. Görevleri sırasında cihaz kullandıkları için birinci derecede makinelerle ilgili görünürler, ancak insan ilişkileri bu meslekte çok önemlidir. Sürekli X ışınları altında çalışmak bazı hastalıklara yol açabileceği için röntgen teknisyenleri ya ek tazminat alırlar ya da erken emekli olabilirler

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ülkemizde yatılı olarak eğitim veren sağlık meslek liseleri kademeli olarak üniversitelere bağlandığından gündüzlü olarak eğitim yapan sağlık meslek liselerinden mezun olan öğrenciler Sağlık Bakanlığı'nın yatılı ve yatısız tedavi kurumları ile koruyucu sağlık hizmetleri veren kuruluşlarında kadro imkanlarına göre atama sonucu görev almaktadırlar. Ayrıca SSK, üniversite ve çeşitli kuruluşlara bağlı hastanelerde, klinik ve polikliniklerde ve özel sektörde görev alabilmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Radyoloji teknisyenliği mesleğinin eğitimi Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık meslek liseleri "Radyoloji Teknisyenliği" bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI


Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık meslek liselerine girebilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir. Eğitim kurumuna kayıt için diploma notu başarısı dikkate alınarak yapılmaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ


Öğrenciler eğitimleri süresince; Diğer liselerde uygulanan genel kültür dersleri; Eğitimin 1. yılında pratik eğitim ile teorik eğitim bir arada okullarda verilmektedir. 2, 3 ve 4. yıllarda pratik eğitim sağlık kuruluşlarında ağırlıklı olarak, teorik eğitim ise yine okulda verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Sağlık meslek liselerinin Radyoloji Teknisyenliği bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Radyoloji, Radyoterapi, Sağlık kurumları işletmeciliği Elektronörofizyoloji, Fizik Tedavi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, sağlık meslek liselerinin “radyoloji teknisyenliği” bölümünden mezun olanlar üniversitelerin Fizik tedavi ve rehabilitasyon Sağlık Yüksekokuluna başvurduklarında ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Meslek mensupları hizmet verdikleri kurumların bünyesinde yapılan hizmet-içi eğitim programıyla mesleki bilgilerini geliştirebilirler.
BENZER MESLEKLER: Radyoloji Teknikeri, Radyolog (Tıp doktorluğu uzmanlık alanı).


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU


Sağlık meslek liselerinde okuyan öğrenciler için herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Radyoloji teknisyenleri Ücretleri asgari ücret baz alındığında bunun 2-3 katı civarındadır. Özel klinik veya polikliniklerde ise ücret işteki pozisyonlarına göre değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER


- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Son düzenleyen _KleopatrA_; 12 Şubat 2010 16:51 Sebep: yazı boyutu büyütülmüştür.

Benzer Konular

12 Şubat 2010 / Misafir Cevaplanmış
20 Ekim 2006 / Mystic@L Meslekler
18 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap