Arama

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Mülakat Tiyoları - Sayfa 2

Güncelleme: 24 Nisan 2013 Gösterim: 128.969 Cevap: 11
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ocak 2013       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İş görüşmesinde adaya ve mülakat yapana bazı tavsiyeler:

Sponsorlu Bağlantılar
is gorusmesi karikatur 1

Aday eksilerini bilmeli. İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili nette bir çok yayın var. Hepsi de faydalı ama bu konu kıyafet almaya benziyor. Kendinize yakışanı ve sizi olduğunuz gibi taşıyan kıyafeti seçmelisiniz. Ben frak giysem sadece komik göründüğümü düşünürüm.

Adaya tavsiyeler

Şık giyinmeyin. İlk imaj önemli tabiki ama biçim içeriğin önüne geçmemeli. Vurgu kıyafete değil sizin iş kimliğinize olmalı. Alınacağınız işte nasıl giyinmeniz gerekiyorsa öyle giyinin. Sadece bir nebze daha özen gösterin ki karşınızdaki işi önemsediğiniz mesajını alabilsin. Temiz olmak lazım. Ayakkabı özellikle.

Bekletilmek iyidir. İşverenin kasıtlı olarak bekletmesi ise marifet değildir. Aday vaktinde orada olmalı. Biraz bekletilmek adetten, fazlası ise plansızlıktan kaynaklanır. Adaya düşen sabırlı olmak. Sabır görüşmede artı hanesine yazılır. Bir keresinde çok beklettiğim için bana hesap soran bile gördüm. Bir de elinde (beklerken ikram edilmiş) yarım içilmiş çayla çaycı gibi içeri girmemek lazım.
Adayın yanınızda CV olması iyidir. Bazen masada CV niz önceden olmayabiliyor. Çıkartıp verirseniz karşıdakinin işi kolaylaşır. CV de resim mutlaka olması lazım. Çok fazla CV arasında kimle görüşüldüğü unutulabiliyor. Ama resim akılda kalıyor.

Teknik birisi olarak ve/veya yönetici iseniz İK departmanı ile görüştürülmeniz o firmadaki üst yöneticinin hatasıdır. Bu tür görüşmelerde teknik konuşamazsınız ve tek düze eleme kriterlerine tabi olabilirsiniz. Aday olarak bunu bir kez tecrübe etmiştim. Bir süre sonra görüşmede kontrolu ele alıp İK çalışanına sirkülasyon oranını, işinden memnun olup olmadığını, kendisinden önce ki elemanın niçin işten ayrıldığını öğrenip öğrenmediğini sorunca, ben iyisi mi sizi doğrudan teknik müdürümüz ile görüştüreyim cevabını almış ve çok da eğlenmiştim. Sizi en iyi sizin çizginizden gelmiş bir yönetici değerlendirebilir.
Talip olduğunuz işi mutlaka araştırın. Piyasadan kopuk olmadığınız mesajını güçlendirir.

Mülakat yapana tavsiyeler:

is gorusmesi karikatur 2

Mülakatçı gerçekten ihtiyacı olan artı yönleri bulmaya çalışmalı. Adaya bazı tedbir soruları yöneltmek lazım. Psikolojik bir sorunu var mı? Sık sık izin almasını gerektirecek bir durumu var mı? Artık silinmiş de olsa bir sabıkası var mı?

İşe alım kararını etkileyecek bir durum varsa açıklamasını rica etmek lazım ve cevaplar hepsinde hayırdır ama sonrasında örneğin izin isteklerinin sıklaşmasını önler, sıklaşırsa da görüşmeyi hatırlatmak imkanı olabiliyor.
Genelde kariyer.net tarzı sitelerden düzgün çalışanı bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir. Tavsiye ve iş çevreniz vasıtasıyla olması tartışmasız daha iyidir.

Adayın nasıl (istifa, gönderilme) değil niçin ayrıldığı önemlidir
. Her ayrılmanın bir sebebi vardır. Ayrılma ilişkinin sona ermesidir. İstifa etmesi yada atılmasının sanılanın aksine önemi yoktur. Çalışan işinden memnun değilse işyeri de ondan memnun değillerdir genelde. Onlar gönderirse kovulmuş, siz ayrılırsanız istifa etmiş olursunuz. Nasıl ayrıldığı değil niye ayrıldığı önemlidir. Sorun olmasaydı adayınız zaten işinden ayrılmazdı. Burda konuyu nasıl yorumladığına bakmak lazım. Şu adamla geçinemedim diyorsa küçük hesap yapan biri var karşınızda. Sistemi eleştiriyorsa ışık var demektir.
Adayın iş bitimi olarak ayrılması da pek anlamlı değildir. Proje bazlı çalışıyorsa iş bitimi şeklinde gönderilmiş olabilir. Ancak iyi elemanlar iş bitse de genelde istihdam edilmeye devam ederler.
Sık iş değiştiren birisi genelde aynı şekilde ayrılır.
Aday sürekli yurtdışında çalışıyorsa yurt içinde işe başvuruyorsa günü kurtarıyor demektir. İlk fırsatta kaçacaktır.
Bir görüşme olumsuz geçerse mutlaka arayıp bildirmek gerekir. Geri dönmeme olasılığınız varsa da lütfen görüşme bitmeden bunu söyleyin. Gerçekten ayıp çünkü. Bir de adaya işe uygun olup olmadığını hemen orada söylemek bana doğru geliyor.

Referanslarını kendi sosyal çevreniz üzerinden mutlaka araştırın.
Ancak adayın yazdığı kişilerden değil. Adayın referans gösterdiği kişiler sizi yanıltabiliyor.
Adayın hırslı olması iyidir. Mütevazi, işe odaklı, derdi başarılı olmak olan kişiler iyidir.
İç huzuru ve özel yaşamının dengeli olması iyidir. Bu amaçla özele girmeden sorular sorulmalıdır.
Sürekli ben dilini kullanan biri yarın sen de kimsin demeye başlayabilir.
Gözlerini sürekli kaçıran adaylar güven vermez.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 27 Ocak 2013 23:16 Sebep: Msj düzeni.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
24 Nisan 2013       Mesaj #12
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Çok güzel bir konu olmuş.Konuyu açan ve bu konudan mesajlarını eksik etmeyen arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

19 Mart 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
25 Ağustos 2008 / RuffRyders Taslak Konular
14 Kasım 2009 / felipeselim Soru-Cevap
29 Nisan 2009 / grkemli Soru-Cevap