Arama

Nükleer Enerji Mühendisliği

Güncelleme: 30 Eylül 2011 Gösterim: 3.543 Cevap: 1
thedoctor_611 - avatarı
thedoctor_611
Ziyaretçi
7 Haziran 2007       Mesaj #1
thedoctor_611 - avatarı
Ziyaretçi
Nükleer enerji mühendisliği

Sponsorlu Bağlantılar



Nükleer enerji mühendisliği, nükleer fizik ve radyasyonun madde ile etkileşimi ilkelerine dayalı olarak atomun çekirdeği üzerine pratik uygulamalar yapan bir bilim dalıdır. Bu mühendislik alanında çalışmalar genel olarak nükleer santrallerin ve reaktörlerin, kısacası nükleer fizyon sistemlerinin ve alt elemanlarının tasarımı, analizi, geliştirilmesi, bakımı, test edilmesi, modellenmesi, inşaatı, işletmeye alınması ve sökülmesi gibi konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Nükleer enerji mühendisliği kapsamında aynı zamanda nükleer füzyon, radyasyonun tıbbi uygulamaları, nükleer güvenlik, ısı transferi, nükleer yakıt teknolojisi, nükleer verimlilik, radyoaktif atıklar, atom bombaları ve radyoaktivitenin çevreye olan etkileri üzerine çalışmalar çok yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Türkiye'de nükleer enerji mühendisliği dalında lisans eğitimi veren tek kuruluş Hacettepe Üniversitesi'dir.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Nükleer Enerji Mühendisliği Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
İşin Doğası
  • Nükleer Enerji Mühendisliği araştırıcı ,geliştirici, kurucu, üretici ve yönetici bir mühendisliktir.
  • Atom çekirdeğinin çeşitli süreçler sonunda parçalanması ile enerjinin, kontrollü ve güvenli bir şekilde elde edilmesi ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli tasarım, işletme ve araştırma çalışmalarını yürür.
  • Nükleer reaktörlerin ana ve güvenlik sistemlerinin tasarımı, işletilmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmaları yürütür.
  • Nükleer santrallerde üretilen enerjinin güvenli ve ekonomik bir şekilde kullanılabilir duruma getirilmesine yönelik teknik çalışmalar yapar.
  • Alanı ile ilgili yeni teknolojiler üzerinde araştırma yapar, proje ve rapor hazırlar (örneğin radyasyondan korunma)
  • Konusuyla ilgili kullanılacak malzeme ve maddelerin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar çalışmaları yapar.
Kariyer Olanakları
  • Nükleer Enerji Mühendisleri üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayıp master ve doktora yaparak gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.
  • Kamu kurumları ve özel sektörde çalışanlar ise baş mühendislik, başkanlık gibi yöneticilik kademelerine yükselebilirler.
İstihdam
  • Nükleer enerji santrallerinde, enerji sektöründe, endüstriyel üretim tesislerinde, araştırma-geliştirme laboratuvarlarında, sağlık fiziği bağlamında hastane ve tıbbi laboratuvarlarda, kamu kurumlarından genellikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK, Türk Elektrik Anonim Şirketinde çalışabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Nükleer Enerji Mühendisi olmak isteyenlerin, fizik ve matematik konularına ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı, bilimsel meraka sahip, analitik düşünme yeteneği olan, bedence sağlam, işbirliğine açık, sorumluluk duygusu gelişmiş, yaratıcı, soğukkanlı, çabuk karar verebilen, dikkatli kimseler olmaları gerekir.
Benzer Meslekler
  • Fizik Mühendisi, Fizikçi, Elektrik Mühendisi
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Lisans eğitiminin ilk 3 yılı Nükleer Enerji Mühendisliğine hazırlık yıllarıdır. Bu yıllarda Mühendislik adayı beş yarıyıl matematik, altı yarıyıl fizik, bilgisayar programlama,termodinamik, akışkanlar mekaniği, mukavemet, malzeme bilgisi, ısı iletimi, ısı makineleri, elektronik, ve çeşitli ölçme teknikleri laboratuvarları, teknik çizim gibi temel mühendislik dersleri alık. Lisans eğitiminin son yıllarında Nükleer Enerji Mühendisliğinin temelini oluşturan nükleer reaktör fiziği, mühendisliği, kontrolü gibi dersler verilir, bu derslerin yanı sıra uygulama yapılır. Ayrıca yaz aylarında staj zorunluluğu vardır.
Nükleer Enerji Mühendisliğinde karışık gerçek sistemler için analitik hesaplama yapma olanağı olmadığından hesaplamaların çoğu bilgisayarla yapılır. Bu nedenle, bu alanda bilgisayar programlama ve sayısal matematik en çok kullanılan araç olmuştur.
kaynak

Benzer Konular

11 Ekim 2013 / asla_asla_deme Çevre Bilimleri
9 Aralık 2016 / virtuecat Fizik
19 Şubat 2010 / Mystic@L Taslak Konular
9 Aralık 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
31 Ocak 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış