Arama

Üstün Zekâlılar Öğretmeni

Güncelleme: 30 Eylül 2011 Gösterim: 2.352 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
15 Temmuz 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ÜSTÜN ZEKALILAR ÖĞRETMENİ

Sponsorlu Bağlantılar
TANIM

Çalıştığı eğitim kurumunda üstün zekalı öğrencilere çeşitli bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak üzere eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

Üstün zekalılar öğretmeninin, üstün zekalı öğrencilere hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışları hangi yöntemlerle kazandıracağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan öğretim programlarında (müfredat programı) belirtilmiştir.

Üstün zekalılar öğretmeni bu program çerçevesinde;
- İlköğretimin birinci kademesindeki üstün zekalı çocukların ders programlarının oluşturulması ve uygulanmasına yönelik çalışmalara katılır,
- Çocuğa kişilik kazandırmak ve onu hayata hazırlamak için eğitim ve öğretim yöntemlerini sabırla, şefkatle ve bilhassa çocuğun kişisel özellik ve yeteneklerini dikkate alarak uygular,
- Eğitim ve öğretiminden sorumlu olduğu çocukların davranışlarını gözlemler, yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
- Yemekhanede, bahçede, spor faaliyetlerinde ve boş zamanlarını değerlendirme sırasında çocuklarla beraber olmak suretiyle onlara iyi alışkanlıklar kazandırmak, olumsuz davranışlara karşı önleyici tedbirler almak için rehberlik yapar,
- Nöbetçi olduğu günlerde okulda düzen ve disiplini sağlamak üzere görev yapar.
- Öğrenci velileri ile yakın ilişki kurarak, işbirliği ile eğitimi yürütür.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, ünite ve plan defterleri, bireyselleştirilmiş eğitim programları, not defteri, yoklama defteri,
- Kırtasiye malzemeleri,
- Bilgisayar,
- Okul laboratuar malzemeleri,
- Kitap,Büro makineleri, TV, Video, Ses kasetleri vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Üstün zekalılar öğretmeninin hem alanıyla hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.

Üstün zekalılar öğretmeni olmak isteyenlerin;
-Üst düzeyde genel akademik yeteneğe sahip,
-Sözel ve sayısal yeteneği gelişmiş,
-Sosyal bilimlerle ve özellikle psikolojiyle ilgili,
-Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
-İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,
-Dikkatli, işine özen gösteren,
-İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
-Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
-Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Üstün zekalılar öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve özel okullarda bireysel ve grupla eğitim yapabilecek şekilde düzenlenmiş sınıf ortamında çalışır. Çalışma ortamı temiz ve gürültülüdür. Uzun süre ayakta kalabilirler.Çalışırken meslektaşları ve velilerle iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Üstün zekalılar öğretmenlerinin büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda sınıf öğretmeni olarak atanmaktadır. Ayrıca Bilim ve Sanat Merkezi adı altında üstün zekalı öğrencilerin eğitim aldıkları özel eğitim kurumlarında çalışma imkanları mevcuttur.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER


Mesleğin eğitimi İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Üstün Zekalılar Öğretmenliği bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
-Lise veya dengi okul mezunu olmak,
-Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Üstün Zekalılar Öğretmenliği” lisans programı için yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puan almak,
-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Üstün Zekalılar Öğretmenliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince;
Özel Eğitim Alanı, Temel Matematik, Canlılar Bilimi, Coğrafyaya Giriş, Yabancı Dil, Türkçe-Yazılı Anlatım, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Türk Tarihi ve Kültürü, Üstün Zekalıların Eğitimine Giriş, Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Türkçe-Sözlü Anlatım, Okul Deneyimi, Üstün Zekalılar İçin Müfredatın Farklılaştırılması, Uygarlık Tarihi, Sanat Kuramları ve Eğitimi, Genel Fizik, Türk Dili-Ses ve Şekil Bilgisi, Gelişim ve Öğrenme, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Üstün Zekalıların Eğitiminde Modeller,Yaratıcılık ve Üstün Zekalılarda Geliştirilmesi, Çevre Bilimi ve Öğretimi, Bilgisayar, Türk Dili-Cümle ve Metin Bilgisi, Resim, Müzik, Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Eleştirel Düşünce Becerileri ve Geliştirilmesi, Fen Bilgisi Öğretimi, İlk okuma ve Yazma Öğretimi, Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Fen Bilgisi Labaratuvarı, Öğretim Teknikleri ve Materyal Geliştirme, Normal Sınıflarda Üstün Zekalıların Eğitimi, Üstünlerde Sosyal Beceri Eğitimi, Çocuk Edebiyatı, Matematik Öğretimi, Sınıf Yönetimi, Üstün Zekalılarda Duyuşsal Eğitim, Rehberlik, İnsan Hakları ve Vatandaşlık Bilgisi, Üstün Zekalılara Rehberlik, Üstün Zekalılarda Öğrenme Güçlüğü, Sağlık ve Trafik Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Öğretmenlik Uygulaması dersleri verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Üniversitelerde lisans üstü eğitiminden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler.

Çalıştıkları illerde ve okullarda yönetici olabilirler, Bakanlık merkez örgütünde uzman, yönetici, eğitim yöneticiliği gibi kadrolara atanabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.
Eğitim sonunda “Öğretmen” olarak atananlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na göre 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Bu öğretmenler yan ödeme, ek ders ücreti gibi olanaklardan da yararlanırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

-İlgili Eğitim Kurumları,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
-Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

İşkur

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Üstün Zekâlılar Öğretmenliği

Sponsorlu Bağlantılar
Programın İçeriği: Üstün zekâlı çocukların yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için öğretmenler yetiştiren bir programdır. Üstün zekâlı öğrencilerin bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Üstün zekâlı çocukların tespit edilerek özelliklerine uygun özel programlar hazırlan-masına ve eğitilmesine dönük bir bölümdür.

Okutulan dersler nelerdir? Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Pedagojik formasyona yönelik derslerin yanı sıra, özellikle üstün zekâlılar grubuna giren öğrencilerin tespitine yönelik dersler, yeteneklerin geliştirilmesine yönelik özel müfredat programlarının hazırlanmasına yönelik derslerin yanı sıra bu öğrencilerin verilerine rehberlik edebilecekleri noktaları içeren dersler bölüm programında yer almaktadır.

Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir? Bu bölümü seçecek öğrencilerin gözlem yeteneği kuvvetli, iletişim becerileri gelişmiş, sabırlı, sözel ifade yeteneği, güçlü, alanıyla ilgili literatür bilgisine hakim, alternatif üretme ve problem çözme becerisine sahip bireyler olmaları işlerini kolaylaştıracaktır.

Mesleğin çalışma alanları: Bu alanda öğretmen ihtiyacı olan özel eğitim kurumları, Rehberlik araştırma merkezlerinde görev alabilirler.

Mesleği tanıma yolları: Mesleği tanıma konusunda ilk önce dershane veya okul rehber öğretmeninize danışmanızda fayda vardır. Böyle bir imkanınız yoksa dershane, üniversite veya ajansların hazırladığı meslek rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Meslekleri tanımanın diğer yolu da internet üzerinden arama motorları aracılığı ile bilgi edinilmesidir.

Mesleği uygulayan kişilerle konuşulması ise mesleğin olumlu veya olumsuz taraflarının öğrenilmesi anlamında önemlidir. Meslek odaları ve dernekler de mesleğin tanınması aşamasında yardımcı olacak kurumlardır. Meslek tanıtımı için insan kaynakları birimlerinde veya eğitim danışmanlık şirketlerinde işe alım uzmanı olarak çalışan kişilere de başvurulabilir. Üniversite öğretim görevlileri de meslek hakkında bilgi verebilirler.

Uzman görüşü: Üstün zekalı öğrencilere yönelik açılan okul ve kurumların çoğalması ile program mezunlarına duyulan ihtiyaç artmıştır. Mesleğin geleceğinin parlak olduğu söylenebilir.

Tercih edilme oranı: Tercih edilme oranının gün geçtikçe arttığı gözlenmektedir.
Mezunlara iş bulmada katkı sağlayacak etmenler: Yabancı dil bilmenin katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Okulun 3.yılından itibaren yarı zamanlı işler veya staj yapılabilir. Bilgisayarda ofis programlarına hakimiyet oldukça önemlidir. Ayrıca okutulan program doğrultusunda projeler geliştirilmesi veya projesi süren çalışmalara katılım artı puan getirecektir. Varsa okulda en az iki klüp faaliyetine katılmanızda fayda bulunmaktadır. Kişisel gelişim konuları ile ilgili yapılan eğitim programı, seminer, konferans, panellere katılmak da artı bir puandır. Kişisel gelişim kapsamında etkili iletişim,takım oluşturma, etkili yöneticilik, zamanı doğru kullanma gibi konular sayılabilir. Kişisel gelişim hakkında kitapların okunması da aynı faydayı sağlayacaktır. Üniversite lisenin devamı değildir. Üniversite yılları kişiliğin oturmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda grup yaşantıları deneyimi kişinin kendisini tanıması anlamında yarar sağlamaktadır. Sanat ve sporla ilgilenmek ise beden ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır.

kaynak

Benzer Konular

9 Eylül 2011 / BARIŞ Edebiyat tr
23 Ağustos 2016 / virtuecat Bilim tr
3 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Basın/Magazin tr
10 Temmuz 2015 / Misafir X-Sözlük
17 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Tiyatro tr