Arama

Tarihi Yapılar - Yıldız Saat Kulesi (Türkiye)

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 3.280 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Ekim 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Yıldız Saat Kulesi

Sponsorlu Bağlantılar
200pxyildizclocktower01

Yıldız Saat Kulesi Yıldız Sarayı kompleksine ait olan bir saat kulesi. İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Yıldız semtinde bulunur. Yıldız Camii avlusunun güneybatı köşesinde yer almaktadır.
Yıldız'daki Hamidiye Camii bahçesinde bulunması nedeniyle de Hamidiye Saat Kulesi adıyla da anılan Yıldız Saat Kulesi, 1889-1890 yılları arasında yaptırıldı. Gelişmiş uzun boylu ağaçlar arasında göz zevkini okşayan bir mimariye sahip olan kule, üç kattan oluşuyor. Yukarı çıkıldıkça küçülen katları arasında Barometre ve termometre bulunan sekizgen planlı kulede, saat odası üçüncü katta yer alıyor. Zirvesinde rüzgar gülü taşıyan Yıldız Saat Kulesi, oldukça süslü bir çatıyla kaplı...

Tarihi

1890 yılında yaptırılmıştır. Oryantalist ve neogotik karması olan bir tasarımı vardır. Köşeleri kırık bir kare plan üzerinde yükselen, üç katlı kuledir. Sivri ve dilimli bir kubbe ile örtülüdür. Örtü kısmında yine dilimli kemerli çatı pencereleri bulunur.

Mimarisi

Osmanlı ve Neo-Gotik tarzda 3 katlı ve sekizgen bir plana sahiptir. İlk katında 4 yazıt bulunmaktadır. İkinci katta bir termometre ve barometre vardır. En üst katta ise saat odası bulunmaktadır. 1993 yılında onarımdan geçirilmiştir. Dekoratif çatının üzerinde bir pusula dairesi bulunmaktadır.
Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

3 Mart 2012 / Misafir Mimarlık
12 Kasım 2010 / Daisy-BT Mimarlık
20 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Mimarlık