Arama

Mimari Tasarılar - İstanbul Avrupa Yakası Adalet Sarayı

Güncelleme: 13 Ekim 2010 Gösterim: 3.331 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Temmuz 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul Avrupa Yakası Adalet Sarayı
Aytöre Genç Proje ve A Tasarım

80864caglayanadliyesi01


2005 yılında Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın, İstanbul Avrupa Yakası Adalet Sarayı projelerini elde etmek için açtığı proje yarışmasını kazanan Aytöre Genç Proje ve A Tasarım Ortak girişimi tarafından uygulama projeleri 2007 yılı başında tamamlanan yapının, inşaat ihalesi 2007 yılı ortalarında gerçekleştirildi.

Anadolu Yakası'ndaki ile benzer şekilde bu yapıda da 326 adet duruşma salonu yer alıyor, bu salonlara farklı cephelerden giriş olanakları sağlanmış. Avrupa Yakası Adalet Sarayı projesi, çift cephe uygulamasının Türkiye’de bir resmi kurum yapısında ilk defa uygulanması açısından da bir örnek teşkil ediyor.

avrupa01


Yapı içerisinde, gün ışığından maksimum derecede faydalanabilmesi amacıyla iç bahçeler ve orta avlulara yer verilmiş ve çoğu mekanlara açılabilir kanat ilavesi ile yapının doğal havalandırılmasına olanak sağlayacak cephe düzenlemeleri önerilmiş.

Proje detaylandırma çalışmaları sırasında giydirme cephelerdeki açılır kanatların özellikleri incelenmiş ve çift cephe içinde bu detayı önermenin daha uygun olacağı konusunda sistem detayları geliştirilmiş. Doğal taş kaplama yüzeyler arasında, yapının mimari özellikleri de dikkate alınarak katlar arası çift cephe birimleri önerilmiş.

avrupa03

Ağır ceza girişi büyük bir kapı öğesi olarak yapının ön yüzünde tasarlanmış. Başsavcılık girişi ise, ağır ceza girişi ekseninde Abide-i Hürriyet Anıtı tarafında yer alıyor. İcra müdürlükleri için iki ayrı yönde bağımsız girişler tasarlanmış. Yapı programı içinde toplam olarak 48 adet icra müdürlüğü ve 30 adet seçim kurulu başkanlığı bulunuyor. Bodrum katlarda hakim/savcı, personel, avukat ve halk için toplam 2.300 araçlık otopark alanı ayrılmış.

Hakim/savcı ve kalem odaları koridor duvarlarında demontable bölme duvar sistemleri kullanılmış, bu bölümler bekleme salonlarından koridorlarla ayrılmış. Bir taraftan bekleme hollerine, diğer taraftan da hakim/savcı koridoruna açılan mahkeme salonlarına, tutuklu girişi ise nezarethanelerden düşey dolaşım elemanları ile sağlanmış.

Kaynak. Arkitera

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Ekim 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  avrupa-buyuk-adalet-sarayi.jpg
Gösterim: 379
Boyut:  26.9 KB
Sponsorlu Bağlantılar

İstanbul’da Varyap tarafından inşa edilen Avrupa’nın en büyük adalet sarayında betonarme işleri biterken, ince işlerin de yüzde 85′i tamamlandı. Proje yıl sonu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na teslim edilecek.

Varyap’ın, İstanbul Çağlayan’da inşa ettiği Avrupa Yakası Adalet Sarayı’nın inşaatı hızla devam ediyor, inşaat çalışmalarında son çeyreğe gelindi. Betonarme işlerin yüzde 100 bitirildiği Avrupa Yakası Adalet Sarayı’nda, ince işlerin ise % 85′i tamamlandı. Varyap, inşaat, bitiş tarihine uygun olarak, projeyi, Bayındırılık ve İskan Bakanlığı’na yıl sonunda teslim edecek. Avrupa Yakası Adalet Sarayı, 343 bin metrekarelik kapalı alanıyla Avrupa’nın en büyük adliye sarayı olacak. Projenin inşaat alanında 1 milyon 200 bin metreküp hafriyat yapıldı ve 37 bin ton demir ile 260 bin metreküp beton kullanıldı. Varyap, Adliye Sarayı projesini, Temmuz 2007 yılında açılan ihalede kazanmıştı.

326 duruşma salonu var

Birbirine bağlı 20 blokta 326 duruşma salonu, 1,500 hakim ve savcı ofisi, 93 asansör, 4 konferans salonu, kafeteryalar, yemek salonları, PTT ve banka şubelerinin yer alacağı projede, bloklar ise 7 katı bodrum olmak üzere toplam 16 kattan oluşuyor.

Bazı blokların 20 kat olarak tasarlandığı binada, 93 adet asansör, 8 adet toplam 1 kilometre uzunluğunda yürüyen merdiven ve yangın çıkışı için çeşitli ebatlarda 1,450 adet kapı yer alıyor.
Binanın 2.000′i halka açık, 1.200′ü adliye çalışanlarına ait olmak üzere 3.200 araç kapasiteli 83 bin metrekarelik kapalı otopark bulunuyor.
Avrupa Yakası Adalet Sarayı binasında, 62 bin metre kare su yalıtımı, 185 bin metre kare ısı yalıtımı yapıldı.

Öğrenciler için örnek

Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Romanya Politeknik ve İsviçre Zürih üniversitelerinin de aralarında bulunduğu pek çok üniversite öğrencisi, projeyi gruplar halinde ziyaret ederek bilgiler alıyor. Son olarak Ankara ODTÜ, Atılım ve Gazi üniversitelerinden 90 kişilik öğrenci grubu projeyi ziyaret etti.


Bitince 5.000 kişi çalışacak

Dış cephede 55 bin metrekare, iç cephelerde 110 bin metrekare olmak üzere toplam 165 bin metrekare doğal granit, 175 bin metrekare granit seramik kullanıldı. l CEPHE giydirme ve tasarımda kamu binalarında ilk kez uygulanan çift camlı ‘double screenface’ teknolojisi uygulandı.
İnşaatı tamamlandığında 5 bin kişinin çalışacağı binayı günde 70 bin kişi ziyaret edecek.

Kavşak ve metro düzenlemeleri tamamlanmak üzere.
Adalet Sarayı’nın bahçesinde ise metro girişi bulunacak.

Kaynak: Mimdap
Kaynak: Akşam