Arama

Mimari Tasarılar - Kuşadası Kültür Merkezi

Güncelleme: 12 Eylül 2010 Gösterim: 2.396 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Eylül 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Kuşadası Kültür Merkezi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  kusadasi01.jpg
Gösterim: 405
Boyut:  42.2 KB

Rahmi Dede ve Safa Altuntaş'ın projesi olan Kuşadası Kültür Merkezi, 2010 yılında Mimarlar Odası Bursa Şubesi 1. Yapı ve Yaşam Mimarlık Ödülleri Proje dalında verilen birincilik ödülüne layık görüldü.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, etkinlik alanı içerisinde yer alan Bursa, Bilecik ve Kütahya illeri kapsamında, mimarlık mesleğinin ve kültürünün gelişmesini sağlamak, mimar ve mimarlık öğrencilerinin üretimlerini desteklemek, başarılı genç mimarların ortaya çıkması ve ürünlerinin toplumla buluşması amaçları çerçevesinde yaptığı değerlendirme sonucunda Yapı dalında 6, Proje dalında 16 ve Fikir sunumu dalında 6 olmak üzere 28 adet çalışmayı ödül ve mansiyona değer gördü.

Mimari Açıklama Raporu:

Tasarımın temel konseptini, kültür merkezi kavramının, halkı içine alarak sanat ve aktivitelerle bütünleştirmesi oluşturuyor. Kentli, yaşantısını sürdürürken farkında olmadan yapının ve aktivitelerin içine düşerek, kültür merkezi kavramıyla arasındaki mesafeyi kapatıyor.

Eğimli ve yüksek bir arazide, denize hakim bir noktada konumlanan ve ekonomik ömrünü tamamlamış bir yapının yıkılması önerildi. Yerine, manzarayı engellemeyen, aksine kullanıcılara manzarayı sunan bir anlayışla oluşturulan yeni bir yapı tasarlandı.
Kent halkının en büyük gereksinimi olan birlikteliği sağlayacak açık bir kentsel teras ve amfi tiyatro, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparken, yaratılan boşluk ile de denizi içine alıyor. Kentsel teras, Kuşadası hakkında bilgiler veren danışma birimleri, kafeterya ve su oyunları ile kullanıcıların mekanı kullanmasına olanak sağlıyor.

Tasarımın en önemli özelliği olan manzara, sinema, gençlik merkezi ve kütüphane mekanlarının üst kota alınarak altının boşaltılması ile sağlandı, diğer birimler kot altına alınarak gizlendi. 14.000 m² alanda 12.000 m² kapalı alan oluşturulmasına karşın, 13.000 m² açık alan kullanımı sağlandı.

Çok amaçlı salon, tiyatro, çeşitli kursların verileceği mekanlar; havuz, bar, restoran alt kotlarda çözüldü, yeterli sayıda kapalı otopark yaratıldı. Oluşturulan tüm mekanlara engelli kullanıcıların ulaşımı da sağlanarak yapının herkes tarafından benimsenmesi amaçlandı.

"Kentsel teras", kullanıcıyı kendine çeken deniz manzarası ile aktivitelerin başlangıç noktası. Farklı işlevlere hizmet edebilecek meydan karakterindeki bu alan, zemin kotunda oluşturulan bir boşluk. Mekansal olarak ayraçken, fiziksel olarak bir bağlaç. Kullanıcılar nasıl ulaşırlarsa ulaşsınlar "kentsel teras"ını yaşadıktan sonra diğer mekanlara dağılabiliyorlar. İşte bu noktada kullanıcıları, "kentsel teras"ta çarpıştırarak, sosyo-kültürel etkileşim sağlanmış oluyor. Üst kotta bulunan sinemalar, gençlik merkezi ve kütüphane birimleri ve alt kotlarda bulunan salonlar, aslında bir bütün olan kütlenin, boşluklarla bölünmüş parçaları.



Ad:  kusadasi02.jpg
Gösterim: 433
Boyut:  35.8 KB


Arkitera



Benzer Konular

3 Şubat 2011 / Daisy-BT Mimarlık
20 Ekim 2010 / Daisy-BT Mimarlık
11 Mayıs 2011 / Daisy-BT Mimarlık