Arama

Mimari Tasarılar - İsrail'de Konut

Güncelleme: 12 Şubat 2011 Gösterim: 2.544 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Şubat 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fransa’da yaşayan ailenin yaz tatillerini geçirmeleri amacıyla tasarlanan, İsrail Herzelia'da bulunan mevcut yazlık evlerinin yerine yapılacak konutun tasarımı Tanju Özelgin'e ait. Herzelia'nın Bodrum’a da benzeyen iklimsel özellikleri ve ailenin ihtiyaçları projenin temel hatlarının oluşmasını sağladı.
Sponsorlu Bağlantılar

Müşterinin talepleri doğrultusunda tasarlanan konutun tasarım aşaması tamamlanıp yapım aşamasına geçildiğinde müşterinin arsayı genişletmesi üzerine yeni arsa koşullarına uyum sağlayabilecek yeni bir konutu tasarlandı.

Ad:  2.jpg
Gösterim: 402
Boyut:  23.4 KB

Konut 1
Konut, İsrail’de, yılın 8 ayı güneşli ve sıcak bir iklime sahip olan Herzelia’da, deniz manzaralı, eski yazlık evinin bulunduğu arsa için, 2004 yılında tasarlanmıştır.

Ev sahibi ile önceden tanışıyor olan tasarımcıdan talep edilen “küp” şeklinde ve burada yaz kış devamlı bulunamayacak olmaları sebebiyle bakımının yeterli bir şekilde yapılamayacağını düşündükleri yeşili az bir bina isteği, temel tasarım kriteri olarak belirlenmiştir.

Evli iki oğlu olan ev sahibi, bu evi yaz mevsiminde ailenin hepbirlikte burada toplanıp tatillerini yapabilecekleri bir ev olmasını istediğini belirtmiştir. Dolayısıyla konutun ihtiyaç programı talepler doğrultusunda; salon, ebeveyn yatak odası, iki oğlu için ayrı yatak odaları ve multimedya odası ile bir engelli arabasını rahatça içine alabilecek asansör olarak belirlenmiştir.

Arsanın yanında,arkadaki binaya başka bir ulaşım yolu olmadığı için mecburen bırakılan bir araç yolu yer almaktadır. Bu yola bakan konutun cephesi sağır bırakılmıştır. Arsanın kısıtlı alana sahip olması sebebiyle havuz L şeklinde tasarlanarak, binaya yaslanmıştır. Ev sahibi tarafından talep edilen barbekü de arsanın uygun bir köşesine yerleştirilirken, mevcut binada var olan kare şeklindeki mekan korunarak servis odası olarak işlevlendirilmiştir.

Konut, kesit ve görsellerde görüleceği üzere, bir kenarını boydan boya geçen şeffaf bir bant ile ikiye ayrılmıştır. Şeffaf alanın bir tarafından konuta girilirken, tam karşısındaki kapıdan bahçeye ulaşılmaktadır. Bu aks 1. katta holün üzerinde şeffaf köprü olarak devam etmektedir. Zemini de şeffaf olarak tasarlanan bu köprü sayesinde, çatıdan bodruma kadar şeffaflık devam etmekte olup, bodrumdaki odaların bile gün ışığı alması sağlanmaktadır.

Bodrum katta yer alan multimedya odasına, havuzun binaya yaslandığı yerde bırakılan bant pencereler sayesinde gün ışığı alınmaktadır.

Devamlı sıcak olan bir yerde zamanın çoğu bahçe bölümünde geçirileceği düşünülerek, zemin katta yer alan salonun camlarının açılarak dış mekan ile bütün olması sağlanmaktadır. Üst kata çıkıldığı zaman, galeriye bakan şeffaf köprüye ulaşılmaktadır. Bu katta havuz ve bahçe manzaralı ebeveyn yatak odası, biri biraz daha büyük olmak üzere iki adet daha yatak odası yer almaktadır.

Çatı terasında ise parapetler, öncelikli olarak güvenlik nedeniyle geriye çekilmekte, binanın konumundan dolayı çevrede bulunan otopark gibi görüntülerden uzaklaşarak, sadece ufukta deniz manzarası ile gökyüzünün, kesintisiz olarak algılanması sağlanmaktadır. Ayrıca parapetin etrafına minderler konarak oturma düzeni oluşturulmaktadır. Baca, klima vs. de çatıda şeffaf kütlenin arkasındaki alanda gizlenmiştir.

Binanın doğramaları, güneşten korunmak amacıyla mümkün olduğunca içeri çekilmiştir. Sera etkisini azaltmak için özel camlar kullanılmaktadır. Binanın cephesinde, silver traverten kullanılarak bu doğal taş zemin kat yer döşemesi ve binadaki tüm ıslak hacimlerde devam ettirilmektedir.

Ad:  anasayfa.jpg
Gösterim: 310
Boyut:  21.0 KB

Konut 2
Konut 1'in tasarımının tamamlanmasından ve arsadaki mevcut binanın yıkılmasından, gerekli izinlerin alınması ve binanın uygulanmasına başlamasına kadar, geçen süre içinde ev sahibinin mevcut arsasının hemen arkasındaki arsayı da satın almasıyla, bu defa daha büyük olmasını istediği Bitton 2 Konutu tasarımına 2006 yılında başlanmıştır.

Tasarımcının arsa şartlarının değişmesiyle mevcut tasarımın kullanılamayacağı konusundaki görüşü üzerine, büyüyen toplam arsa alanında yeni bir tasarım yapılmıştır.

Yeni tasarımda, eski binanın olduğu yerde yaşama mekanları bırakılırken, multimedya odası tamamen arkaya taşınmıştır.

Binaya hafif eğimli bir rampa ile girilmekte, gelenleri tek kollu bir merdiven karşılamaktadır. Zemin kat; salon, multivizyon odası, mutfak, banyo, multivizyon odası ile salon arasındaki cebe konumlandırılmış havuz, multivizyon odasının altındaki bölümde havuz kullanılırken ihtiyaç duyulan duş ve wc bölümüne ayrılmaktadır.

Merdivenin karşısında, vestiyer, banyo, şaft ve mutfağı da içine alan bir kütlede toplanmıştır. Galeri gibi düşünülen bu aksın üzerindeki yırtık, boylu boyunca devam etmektedir. Mutfağın karşısında yer alan camlar açılarak bir cepte toplanmaktadır, böylece yine bu tasarımda da mevsim şartları göz önünde bulundurularak, iç ve dış mekanın bir bütün oluşturması sağlanmaktadır. Bu defa, ayrıca bir barbekü alanına gerek kalmamış, yeni mutfak konumu itibariyle içeriden ve dışarıdan kullanıma olanak sağlamıştır. Salon konumlandırıldığı yer itibariyle hem deniz manzarasına hem de bahçe ve havuz manzarasına hakimdir. Salonun önünde bir teras bulunmaktadır ve cephenin bir miktar içeri alınmasıyla güneşten korunma sağlanmaktadır.

Zemin katta salonun karşı aksında yer alan multimedya odasında, 200 inch’lik bir projeksiyon perde sistemi oluşturulmuştur. Multivizyon odası da , bir taraftan havuza bakmakta bir taraftan arkada oluşturulan koruya açılmaktadır. Projeksiyon perdesinin arkasında 1 m’lik boşluk bırakılarak, back projeksiyon yerleştirilirken perdenin etrafında kumaş ile çevrili alanda önden ve arkadan çalışan depolama birimleri düşünülmüştür. Arkadan ulaşılabilenler bu birimlerde, hoparlörler yer almaktadır.

Bodrum katında, kapalı otopark, teknik oda, bir suit, şarap odası, yardımcı odası ve sığınak olarak da kullanılabilecek bir oda yer almaktadır.

Merdivenin devamında bir iç bahçe ve sığ bir havuz oluşturularak bodrumdaki suitin ışık alması sağlanmıştır.

Birinci kat tamamen yatak odalarına ayrılmıştır. Ebeveyn yatak odası; içinde ayrı banyoya, banyonun önündeki makyaj bölümü ve yine manzaraya bakan en öndeki jakuzi bölümünden oluşmaktadır, deniz manzaralıdır. Bu kattaki diğer odalar, ortak banyolu iki eş değer oda ve en arkadaki, ebeveyn yatak odasından biraz daha küçük içinde banyosu ve soyunma bölümü olan diğer yatak odasından oluşmaktadır. Tüm odalar aynı balkona açılmaktadır, bahçe ve havuza bakmaktadır.

Ad:  1.jpg
Gösterim: 323
Boyut:  34.2 KB

Ad:  hakkinda.jpg
Gösterim: 273
Boyut:  19.2 KB

Ad:  watermark.php.jpg
Gösterim: 204
Boyut:  27.6 KB

Arkitera


Benzer Konular

11 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık