Arama

Tarihi Yapılar - Flatiron Binası (New York City, ABD)

Güncelleme: 12 Mart 2013 Gösterim: 2.388 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
12 Mart 2013       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Flatiron Binası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Flatiron Binası (ing. Flatiron Building), Amerika Birleşik Devletleri'nde New York City Manhattan 175 nci cadde üzerinde yer almaktadır ve yapıldığı tarihte büyük bir çığır açıcı gökdelen olarak kabul edilir. 1902 yılında tamamlanmasının ardından, 14 ncü sokağın kuzeyinde bulunan şehrin en yüksek yapılarından birisi oldu. Bina Broadway ile doğu 22 ve 23 ncü sokakların birleştiği alanda, üçgen bir yapıdır.

Binanın yapımının ardından 1966 yılında New York'un simgesi seçildi. Bina 1979 yılında Ulusal Tarihi Yapılar Listesine eklendi, 1989 yılında ise Ulusal Tarihi Öneme Sahip Eser ilan edildi.


jumovetarih
Genel Bilgiler

Yer: 22px Flag of the United Statessvg Manhattan, New York City
Açılış Tarihi: 1902
Kullanım Amacı: İş Merkezi

Teknik Bilgiler

Yükseklik (Son Kat): 86.868 m.
Kat Sayısı: 22
Toplam Alan: 9.000 m²
Binanın tarihi
Binanın bulunduğu alan 1857 yılında Amos Eno tarafından 30.000 ABD Doları civarında bir bedelle satın alınmıştır. Eno ömrü boyunca burayı satın almak isteyenlere karşı direndi. Fakat 1899 yılında ölümünün ardından varlıkları tasfiye edildi ve pek çoğu satışa çıktı. Yapılan açık arttırmada Amos'un oğlu William Eno tarafından 690.000 ABD Doları karşılığında satın alındı. Bu olaydan üç hafta sonra William 801.000 ABD Doları karşılığında Mort Newhouse şirketinin sahibi Samuel Newhouse'a sattı. Samuel buraya oniki katlı parakende mağazaları ve dairelerin olduğu bir bina yapmak istemiş ve planlarını hazırlamıştır. Ancak iki yıl sonra şirket burayı Harry S. Black tarafından oluşturulan Fuller Company yatırım ortaklığına iki milyon dolardan biraz daha fazla para karşılığında sattı. Fuller şirketi genel yüklenici olarak gökdelen inşaatında uzmanlaşmıştı.

100px Framework of Flatiron Building
Arka Cepheden
Yapım Aşaması

Mimari
Flatiron binası zamanında gerici bir stil olarak değerlendirilmekteydi. Binanın cephesine gotik ve rönesans motiflerinin karışımı olan motifler yansımıştır. Bu akım Woolworth binası ve ardından Flatiron binasının yapımı ile birlikte Ondokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar devam etmiştir. Bina geleneksel olmayan tasarımı sayesinde, düzensiz yerleşim yerine göre oldukça başarılı olarak değerlendirilmektedir. Binanın ön tarafı olan ve üçgen piramidin sokağa bakan kısmı yuvarlaklaştırılmıştı. Ayrıca binanın son katı olan yirmiikinci kat, yunan sütunu şeklinde üç bölümden oluşmaktadır. Flatiron binası, yapım tarihinde çelik iskelet kullanılarak yapılan ilk binadır. Çelik o yıllarda köprü yapımında kullanılıyordu. Çeliğin bu binada kullanılmasındaki uzmanlık ise yerden itibaren tepeye doğru 25 derecelik bir açı ile daralmasıdır.

Günümüzde
Binanın yer aldığı aldığı bölge binanın kendi adıyla, Flatiron-fuller bölgesi olarak anılır. Flatiron binası, bugün bölgeye gelen pek çok insan için turistik fotoğrafların çekildiği bir obje konumundadır. 2005 yılında yapılan restorasyon sonrasında binanın bir cephesinin 15 katı kaplayan bölümüne dikey reklam eklendi. Ancak bu durum binada reklam istemeyen New York City sakinlerinin protestolarına neden oldu.


🌘 🚀

Benzer Konular

13 Kasım 2009 / KisukE UraharA Mimarlık
1 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Mimarlık
16 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Taslak Konular
31 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık
19 Nisan 2011 / Daisy-BT Taslak Konular