Arama

Yunan Mitolojisi Sözlüğü - A

Güncelleme: 30 Eylül 2015 Gösterim: 58.684 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Eylül 2006       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Yunan Mitolojisi Sözlüğü A

Sponsorlu Bağlantılar
Kavramlar ve Kişiler


Adonis -
bazı kaynaklarda Afrodit'in oğlu, bazılarında ise sevdiği kişi olarak gösterilmektedir. Mitolojide güzelliği ile meşhur bir delikanlıdır, hakkında çeşit çeşit rivayetler vardır. Yunalılar onu çiçekli ve neşeli ilkbaharın sembolü olarak kabul ederlerdi. Bir rivayete göre Adonis vahşi domuz avı sırasında ölmüştü. Afrodit bu acıya dayanamamış, Zeus'tan onu görmesine izin vermesini rica etmiş. Zeus Adonis'e yılın bir kısmını Afrodit'in yanında, geri kalan kısmını ise yer altı ölüler dünyasında geçirmesini izin vermişti. Adonis saklandığı yer altı dünyasından çıktığı zaman güzel günler başlıyor, çiçekler açıyor, ilkbahar başlıyordu. Onun hayatı tıpkı çiçekler gibi sınırlıydı, kısa sürüyordu. Çünkü Adonis açılıp güldüğü, gençliğin en güzel ve parlak çağına ulaştığı gün ölüyordu. Onun ölümüyle Afrodit ve periler yas tutar, göz yaşı dökerlerdi. Neşeli ilkbahar ve yaz mevsiminden sonra bu nedenle kasvetli ve yağmurlu son bahar gelir.

Agamemnon - Yunan mitolojisinde Miken kralı, Sparta Kralı Menelaos'un büyük kardeşi, orduları Truva (Troya) savaşına götüren kumandan. Atreus ve Aerope'nin oğludur. Yunan orduları Avlid'de Truva'ya yola çıkmak için toplandıklarında hiç rüzgar olmadığına göre Agamemnon Av Tanrısı Artemis rüzgarları serbest bıraksın diye kızı Iphigenia'yı kurban verdi. İphigenia, kurban olarak kesileceği sırada Artemis, bir dişi geyik göndererek kızın yerine onu kurban ettirtti ve kızı Artemis tapınağına rahibe yaptı. Böylece Artemis rüzgarları serbest bıraktı. Truva savaşında kazanılan zaferden sonra Agamemnon güzel Kasandra'yı da yanına alıp evine döndü. Agememnon'un karısı Klytaimnestra sevgilisi Aigisthos ile birlikte Agememnon'u öldürdüler. Oğlu Orestes sonradan babasının intikamını aldı ve annesi ile sevgilisini öldürdü.

Agathodaimon - Eski Yunan aile inançlarında toprağa bereket, şehirlere bolluk veren Lütuf Tanrısıdır. Yunanca Agatha - iyi; daimon - ruh anlamına gelir. Eski bir Yunan yazarı onun bir elinde şarap kadehi, diğer elinde ise buğday başakları tutan bir insan şeklinde göründüğünü anlatır. Sık sık Agathodaimon'un yılan (eve bereket getiren sembol) şeklinde olduğu düşünülürdü.

Aias - (Aiaks, Ayaks) Troya savaşının iki kahramanının adı. Büyük Ayaks Salamis Kralı Telamon'un oğludur. Akhilleus'tan sonra ikinci büyük kahraman olarak anılmaktadır. Akhilleus öldükten sonra onun savaştan elde ettikleri Odysseus'a verilince Ayaks intihar etti. Küçük Ayaks Lokris'li oğludur, cesurluğu ve hızlı koşması ile ün kazanmıştı. Troya savaşına kırk gemi ile katılmıştır.

Aigeus - (Eegeus) Atina Kralı Theseus'un babası. Theseus Minotauros'a karşı kazandığı zaferden dönerken, gemisine zafer işareti olarak beyaz yelken çekmediği için, babası oğlunun yenildiğini zannederek kendini denize attı, intihar etti. O günden beri bu denize Ege Denizi dendi.

Akheron - (Akheront) Antik mitolojide yer altı dünyasının, cehennemin ırmağı. Aynı zamanda Akherus bataklığından çıkan ve İonia (Yunan) denizine dökülen katranlı bir nehre de verilen addır.

Akhilleus - (Achilles) Peleus ile Tethys'in oğlu. Homeros'un İlyada'sı ile başka epopelerde adı geçen ünlü Yunan kahramanı. Annesi Tethys onu yara almaz kılmak için, topuğundan tutarak Styks ırmağına daldırdı. Bu sebepten kahramanın, suya batmamış olan topuğundan başka, hiçbir yerine ok işlemez, kılıç kesmezdi. Onu Kentor Khiron eğitti, ok atmasını, yara tedavisini öğretti. Onu cesur, atılgan bir kahraman yapmak için, aslan iliği ile besledi. Bu yüzden Akhilleus, altı yaşına basınca, aslanları öldürmeye, koşan geyikleri yakalamaya başladı. Akhilleus'i Troya savaşında savaşması için ikna etmek pek zor olmadı. Kaderinde iki hayattan biri vardı - ya kısa, fakat şan ve şerefli bir hayat sürecek, yada uzun, fakat sönük yaşayacaktı. Akhilleus tereddüt etmeden birinciyi seçti ve kaderini belirlemiş oldu, Paris tarafından öldürüldü. Homeros'a göre Akhilleus Yunanların en büyük kahramanıdır.

Akteon - (Aktaion, Aktaeon) Aristeos ile Kadmos'un kızı Autonoe'nin oğludur. Yunan mitolojisinde ünlü bir avcıdır. Rivayete göre Akteon Av Tanrıçası Artemis'i yüzerken çıplak gördüğü için Artemis onu geyiğe çevirdi.

Alkestis - (Alceste) Apias ile Anaksibia'nın kızı ve Kral Admestos'un karısı. Apollon oğlunun öcünü almak için Kyklopları öldürdüğünde ölümlü birine hizmet etmek üzere cezalandırılmış ve Admestos'un sürülerine çobanlık etmeye gönderilmişti. Hizmeti sırasında Admestos'un geniş kalpliliği karşısında etkilenmiş ve Moirlerden onun yaşamını uzatmalarını istemişti. Moirlerin bir şartı vardı; eğer Admestos'un yerine bir kişi kendini feda edip yaşamından vazgeçerse Apollon'un bu isteği yerine gelecekti. Kendini feda eden kişi karısı Alkestis oldu. Rivayete göre Alkestis'in bu fedakarlığından etkilenen yer altı Tanrıları onu yeniden yaşama döndürmüşler. Başka bir rivayete göre ise Alkestis'i yaşama Herakles döndürdü.

Alkyone - (Halkyone) Rüzgarların Tanrısı (Ailos - Eole)'nin kızı ve Keyk'ın karısı. Keyk, bir deniz kazasında öldüğünde karısı Halkyone, kocasının yokluğuna dayanamadı. O da kendisini kaldırdı, denize attı. Tethys, birbirine bağlı olan bu eşlere acıdı, onları Halkiyon adı verilen bir çift deniz kuşuna çevirdi. Kış ortasındaki 2 güneşli haftaya Halkiyon günleri adını verdiler. Söylentilere göre bu günlerde Halkyone'nin dalgaların üzerindeki yuvasında yumurtalarını bırakabilmesi için Eole rüzgarları dindirir.

Amaltheia - Zeus'u sütüyle beslemiş olan keçi. Rheia Zeus'u Girit adasında bir mağarada Kronos'tan sakladı. Zeus burada sihirli keçi Amaltheia'nın sütü ile beslendi.

Amazonlar - Amazonlar, mitoloji kahramanlarına denk savaşçı kadınlardır. Eski Anadolu'nun kuzeydoğusunda Karadeniz kıyısına yakın bir yerde yaşadıkları düşünülür. Aralarında hiç erkek bulunmayan bu kadınlar, müstakil bir devlet kurmuş, Thermodon (Terme Çayı) kıyısında Themiskyra şehrinde bir kraliçenin idaresi altında yaşarlarmış. Herakles ve Theseus Amazonlarla savaşmışlardı. Truva savaşı sırasında amazon kadınları Truvalılar'ın tarafında savaşmış ve bu savaşta kraliçeleri Penthesileia ise Akhilleus tarafından öldürülmüştü.

Ambrosia - Eski Yunanlara göre Olympos Tanrılarının yiyeceği. Mitolojiye göre, baldan tatlı ve güzel kokulu olan bu gıdadan yiyenler ölümsüzlük kazanıyorlardı.

Amphitrite - Denizler Tanrısı Poseidon'un karısı. Okeanos'la deniz Tanrılarından olan Nereus'un kızı. Poseidon - Amphitrite evliliğinden bir çok deniz perisi, yarı at yarı insan Triton doğdu.

Ananke - Eski mitolojide Zaruret, Zorunluluk ve Kader Tanrıçası. Oprhic kültünün başlangıcına dek nadiren tapılan bir Tanrıçaydı. İnsan şeklinde olduğu düşünülmüştür. Romalılar ona Necessitas demişler.

Andromakhe - Thebae Campus bölgesinin prensi Eetion'un kızı, Hector'un karısı. Truva savaşı sırasında babası, kardeşleri ve kocası Akhilleus tarafından öldürülmüştü. Troya prensi Hector'dan olan oğlu da Yunanlılar tarafından öldürülmüş, bahtsızlığını büsbütün artırmıştı. Troya'ya giren Yunanlılar, sağ kalanları da esir olarak götürdükleri zaman, bahtsız Andromakhe, Akhilleus'un oğlu, Neoptolemos'un hissesine düşmüştü. Neoptolemos'un ölümünden sonra Andromakhe Hector'un kardeşi Helen'le evlenmiştir.

Antaios - (Anteos) Yunan mitolojisinde Libyalı dev, Poseidon ile Toprak Ana Gaia'nın oğlu. Herakles onunla savaştığında zorlanmış, sonradan Antaios'un gücünü üzerine düştüğü Toprak Anadan aldığını anlamış ve onu topraktan ayırarak boğmuştur.

Antenor - Troya Kralı Priam'ın arkadaşı. Yunanlarla gizlice anlaşmış olup Troya'ya ihanet ettiği söylenir.

Aphrodite - (Afrodit, Venüs), aşk ve güzellik Tanrıçası. En güzel Tanrıça şüphesiz kızıl saçlı Afrodit'ti. Afrodit aşk Tanrıçası olup, insanların birbirlerine sevgi ile yaklaşması için üzerlerine aşk iksirini damlatan, çiçekleri ve ağaçları baharda rengarenk donatarak,doğayı canlandıran üretken bir Tanrıçadır. O ateş Tanrısı olan ve çok sanatkar, ancak topal ve çok fazla yakışıklı sayılmayacak bir görünüme sahip olan Hephaistos ile evlenmiş. Afrodit ve Hephaistos'la ilgili mit her ikisinin de temsil ettikleri sanat ve aşk kol kola olması gerektiğini vurgulamaktadır. Güzellik, Aphrodite'yle gelirdi. Rüzgarları fırtına bulutları onu görünce kaçar, çiçekler toprağı süsler, denizin dalgaları kahkahalar atardı. Onsuz sevinç de, mutluluk da olmazdı. Güzel Tanrıça Afrodit'in adı Homeros'un İlyada'da anlattığına göre Truva (Troya) savaşının başlama nedeni olarak anılmaktadır. Ağaçlardan mersin ağacını, hayvanlardan kumruyu, bazen de serçe ile kuğuyu korurdu.

Apollon - (Phebus) Zeus ile Leto'nun (Latona) oğlu, Artemis'in kardeşi. Olimpos Tanrıları içinde güzel sanatlar ve gün ışığının Tanrısı olarak saygınlığını kazanır. Olymposluları altın liriyle eğlendiren, çok uzaklara ok atabilen, hastaları iyileştiren, iğleştirme sanatını hastalara ilk öğreten gümüş yayın efendisi okçu Tanrı olarak Yunan şiirlerine geçmiştir. Apollon'un ağacı defneydi.Yaratıların çoğu onun için kutsaldı; ama yunus ile kargaya ayrı bir sevgi beslerdi. Karanlık nedir bilmeyen ışık Tanrısı, yalan nedir bilmeyen doğruluk Tanrısı olarak da tanımlanmıştır.

Arakne - (Arachne) Lydya'lı güzel bir kız. Kendini, Tanrıça Athena'dan üstün gördüğü için örümceğe çevrildi.

Ares - (Mars) Savaş Tanrısı. Zeus ile Hera'nın oğlu. Homeros'a göre, son derece katı yürekli, kinci bir Tanrıdır. Arkadaşları olan Deimos 'korku', Enyo 'Felaket'; Phobos 'Dehşet'; Eris 'Kavga' ve ölüm Tanrıları Kerler ile Ares'in yanından hiç ayrılmazdı. Yunanlılar Ares'i pek sevmezlerdi ve bu nedenle onun tapınağına rastlamak imkansızdır. Romalılara göre ise Mars üstün, soylu bir görünüşü olan hiç yenilmeyen bir Tanrıydı. Kuşlardan akbaba, hayvanlardan köpek Ares'e aitti.

Argos - (Arg, Argus) Yunan mitolojisinde bir çok karakterin adı. 1. Argos - Her şeyi gören yüz gözlü dev. Hera için çalışırdı. Argos Rüzgar Tanrısı Hermes tarafından öldürülmüş, gözleri ise Hera'nın şerefine tavus kuşunun tüylerini süslemişti. 2. Argos - Friks kralının oğlu, Argo isimli gemiyi yapmış. 3. Argos - Odysseus'un köpeği, Odysseus yıllar sonra vatanı Ithake'ye döndüğünde onu tanımış ve sevincinden ölmüştü. 4. Argos - Zeus ile Niobe'nin oğlu. 5. Argos - Argolis bölgesinin baş şehri

Arethusa - Yunanistan'da akan Alpleis nehrinin perisi. Nehir Tanrısı Alpherios onun güzelliğine hayran olur ve onu yakalamak ister. Arethusa Sicilya yakınlarındaki Ortygia adasına kadar koşar ve orada Tanrıça Artemis'in yardımını ister. Artemis, peri kızını, bu vurgun avcının takibinden kurtarmak için onu Ortygia adasında bir çeşmeye çevirir. Alpherios'a da acır onu Yunan denizine döken bir nehre çevirir.

Ariadne - (Ariane) Yunan mitolojisinde Girit Kralı Minos ile Pasiphane'nin kızı. Ariadne Minotauros'u öldürmek amacıyla Girit adasına gelen Theseus'a aşık olmuş ve ona labirentte kaybolmamasını sağlayan ip vermiş. Minotauros'u öldüren Theseus Ariadne'yi kendisi ile götürmüş, sonra da Naksos adasında terk etmiş. Adada kalan Ariadne Dionysos'le evlenmiş. Bir başka rivayete göre Ariadne adada Artemis tarafından öldürülmüş.

Artemis - (Diane) Zeus ile Leto'nun (Latona) kızı, Apollon'un kız kardeşi. Av Tanrıçasıdır. Selvi onun için kutsaldır. Yabani hayvanların hepsini, özelliklede geyiği, sever.

Asia - (Asie) Irmak Tanrısı. İapetos ve Asie'den gök kubbesini sırtında taşıyan Atlas, Menoetios, Epimetheus, Prometheus doğmuşlar.

Asklepios - (Esculope) Sağlık ve Hekimlik Tanrısı. Apollon'un oğludur. Asklepios'un tapınaklarına Asklepion denir. Bunlar aynı zamanda İlkçağın hastaneleridir. Asklepios'un yılanlarla sarılmış asası bugün de hekimliğin simgesidir.

Athena - (Minerva) Eski Yunanlara göre, Athena üretici zekanın ve adaletli savaşların Tanrıçasıdır. Ülkeyi saldırılardan koruyan bir Tanrıçaydı Athena. Bir başka özelliği, Şehir Tanrıçası olmasıydı; uygarlığın, el sanatlarının, tarımın koruyucusu, dizginin yaratıcısıydı; atları ilk ehlileştiren oydu. Onun şerefine şehirlerine Athena adını vermişler. Yılan ve baykuş Tanrıçanın sembolleridir. Bir adı da Pallas'tır.

Atlantis - (Atlantide) Batmış bir ülke. Eflatun'un (Platon'un) Kritias ve Tiamos adındaki eserlerinde anlattığına göre, denize gömülüp yok olmuş büyük bir ada.

Atlas - İapetos ve Asie'nin (Klymene'nin) oğulları, Menoetios, Epimetheus ve Prometheus'un kardeşi. Pleione Hyas ile Hesperos'un babası. Homeros'a göre peri Calpso'nun da babasıdır. Titanların, Tanrılara karşı giriştikleri savaşa yenilince Atlas dünyayı, gök kubbeyi omuzlarında taşımak cezasına çarptırıldı.

Aurora - (Eos) Şafak Tanrıçası. Gül renkli parmaklara sahip, güzel ve gönül alıcı bir bakireydi. Her sabah doğu tarafından göğün kapılarını açarak güneşe yol verirdi.

Son düzenleyen asla_asla_deme; 12 Ocak 2010 00:39
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Temmuz 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Yukarıdaki Mitolajik Sözlük İçeriğine Devam :

Sponsorlu Bağlantılar
-A-

Abas:
Metanize'nin oğlu, su içmesiyle alay ettiği için Demeter, onu kertenkele yaptı. Kalkanında büyüleyici bir güç varmış.
Abaris: İskityalı Apollon rahibi, tanrı, ona kahinlikte öğretmişti. Hiç yemek yemeden yaşar. Apollon'un attığı altın bir oka biner, dünyayı dolaşırdı.
Absyrtos: Kolkhi (Gürcü) kralının oğlu ve Medea'nın kardeşi.
Acacallis: Minos'un kızlarından biri. Hermes ve Apollon bu kıza gönül vermişlerdi.
Acamas: Thesus ile Phedre'nin oğlu.
Admetos: Thessalia'da Phere şehrinin kralı Alkestis'in babası.
Admete: Eurystee'nin kızı.
Adrasteia: Girit adasında yaşayan bir peri kızı.
Adrastos: Argos kralı, (Adraste)
Adrogos: Girit kralı Minos'un oğullarından biri.
Aedon: Bülbül. Bir Attika efsanesine göre Aedon , Atina kralı Pandion'un kızıydı.
Acetes: (Aietes) Kafkas dağları ile Karadeniz arasındaki bir bölgenin kralı.Sihirbaz Circe (Kirke)'nin kardeşi ve güneşin oğlu.
Aegee: (Aige) Ege Theseus'un babası ve Athena kralı.
Aegina: (Aigina) Irmak tanrısı Asopos'un kızı.
Aeson: (Aison) Thessalia kralı Pelias'ın kardeşi ve Jason'ın babası.
Aethra: (Aitra) Trezene kralının kızı, Theseus'un anası.
Agemedes: Ünlü heykeltraş ve mimar, Delphoi'deki Apollon tapınağını yaptı.
Aganippe: İlham perilerinin yani Musa'ların Hlikon dağındaki mukaddes kaynağı
Agapenar: Yunan kahramanlarından biri.
Agathon: Atinalı ünlü bir trajedi yazarı.
Agave: (Agarie) Kral Kadmos'un kızı. Dionysos'un annesi, Semele'nin kızkardeşi.
Agdistis: Eski Anadolu tanrıçalarından. Adını Sivrihisar bölgesindeki Agdos dağından almıştır. Pausanias'ın anlattığına göre, Zeus bir rüya görüyor ve tohumları yeryüzüne saçılıyor bu tohumlardan kendisinde hem dişilik hemde erkeklik vasfı bulunan Agdistis yaratılıyor, tanrılar bu tuhaf mahluku yakalıyorlar. Erkeklik uzvunu kesiyorlar. Kesilen uzvun yerinden bir badem ağacı çıkıyor. Sangrios (Sakarya) nehrinin kızı, bu ağaçtan bir badem koparıyor, göğsüne koyuyor ve gebe kalarak Attis'i dünyaya getiriryor. Attis çok güzel bir delikanlı oluyor. O sırada, erkekliğini kaybettiği cihetle yal nız kadınlık vasfını muhafaza eden Agdistis, bu güzel genci seviyor.
Agenor: Finikeliler soyunun atası İo'nun torunu Telephassa ile evlendi Europa adlı bir kızı ile Kadmos, Phoeniks, Kiliks adlarında üç oğlu oldu.
Aglaia: Üç Kharitlerden biri.
Aglaures: Kekrops'un kızı.
Agron: Kos (İstanköy) adasında Byssa ve Meropis adlşarındaki iki kız kardeşle yaşayan bir delikanlı. Bu üç kardeş toprak tanrıçasından başka hiç bir tanrıya saygı göstermedikleri için ceza olarak kuş şekline sokuldular. Meropis baykuş oldu, Byssa martı, Agron ise yağmur kuşuna çevrildi. Babaları olan Eumelos ise bir kargaya çevrildi.
Agyieus: Yolların, sokakların, meydanların tanrısı olarak Apollon'a verilen adlardan biridir.
Aiakos: Zeus ile Aigina'nın oğlu ve Telamon'un babası. İyi kalpli ve adaletsever olduğundan öldükten sonra yeraltı ülkesinin yargıcı oldu. Minos ve Rhadamantys onun yargıç arkadaşları idi.
Aias: Troia savaşına katılmış iki kahramanın adı
Aias, Salamis kralı Telemon'un oğlu. İlias'ta Akhilleus'tan sonra en yiğit, güzel bir kahraman olarak anılır.
Aias, Lokri'in oğlu, kırk gemi ile Troia'ya gitti, çok hızlı koşardı.

Aidoneus: Yeraltı dünyasının tanrısı Hades'in bir diğer adı.
Aigisthos: Kral Thyestesİn kendi öz kızı Pelopia'dan kazandığı oğlu. Baba ile kızı arasındaki bir sevginin ürünü olan bu çocuk, halkın ayıplamasından utanıldığı için doğruca ormana bırakılmıştı. Çobanlar, keçi sütü ile bunu beslediler. Sonradan amcası Atreus'u öldüren ve Trobia savaşına giden Agememnon'un karısını ayartan, delikanlı, Agememnon'u da öldürdü fakat kendisi de Orestes tarafından öldürüldü.
Aigle: Heliades'lerden, yani Phaeton'un kız kardeşlerinden birinin adı.
Aineias: Kral Ankhises ile Aphrodite'ın Oğlu Troia kahramalarından biri. Aineisas zaptedilen ve yakılan Troia şehrinden, hasta babasını sırtında taşıyarak önce İda (Kazdağı)'nda gizlendi. Uzun ve dolanbaçlı yollardan Kartaca'ya oradanda İtalya'ya geldi. Orada yeni bir vatan kurdu.
Aiolos: Rüzgarların tanrısına verilen ad. Bunu bazıları Zeus'un, bazıları Hippotes ile Menalippe'nin oğlu sayarlar.
Aison: İolkos şehrinin kralı. Pelias'ın ağabeyi, İason'un babası.
Aithalides: Hermes'in oğlu, Arganautlar seferine haberci olarak katılmıştı. Efsaneye göre babası ona öldükten sonra mezarda bile her şeyi hatırlayabilecek bir hafıza vermişti.
Aithra: Kral Pitteheus'un kızı. Theseus'un anası. Aithra, Dioskur'lar tarafından kaçırılmış, köle olarak Helena'ya verilmişti. Helena ile Troia'ya gelen Aithra, Troia'nın düşmesi üzerine torunları tarafından kurtarıldı.
Akaman: Alkmanion ile Kallirhoe'nin oğlu
Akakallis: Girit kralı Minos'uv kızı. Dione adı ile de çağırılır.
Akastos: Pelias'ın oğlu Medias'ın kardeşi
Akhaeus: İon'un kardeşi, Helen'in yeğeni, Akhai'lilerin babası sayılmaktadır.
Akhates: Aineias'ın sadık dostu. Troia'dan kaçarken de onun yanındaydı.
Akhales: Herakles (Hercul) ile Omphale'nin oğullarından biri.
Akheus: Poseidon ile Larides'in oğlu, Pelasgos ile Phtius'un kardeşi. Basitliği ile ün kazanmıştı.
Akhiroe: Ares'in torunu çok güzel bir kız.
Akhyls: Karanlıklar tanrıçası.
Akis: Faunus ile Nympha Symaethis'in oğlu
Akrepheus: Apollon'un oğlu. Biotiada, akrephia şehrine kendi adını vermiştir.
Akragos: Zeus ile Okeanos'un kızlarından Astepore'nin oğlu çıplak gördüğü için geyiğe çevirildi.
Aktor: Poseidon'un oğlu
Akuilon: Eos ile Ailos'un oğlu. Doğuştan saçları beyazdır ve yılandan bir kuyruğu vardır.
Akus: Hephaistos ile Letafet tanrıçalarının en genci Agaia'nın oğlu.
Alala: Savaş'ın kızı. Kişisel savaş olarak bilinir.
Alalkomenis: Thebai kralı Ogyges ile Thebe'nin kızı. Telksine ile Aulis'in kızkardeşi. Üç kardeş tanrıça Athena'nın süt anneleriydi.
Alba Longa: (Albano) Aimeas'ın oğlu
Albion: Poseidon'un oğlu olan müthiş bir dev. Heracles ile yaptıkları kavgadan galip çıkınca Zeus kardeşi Bergion ile onun başlarına taş yağdırdı.
Albunea: Bir peri kızı.
Alekto: Uranos'un kanından yaratılan öc tanrılarından biri.
Aleksandros: Kahraman Paris'in bir lakabı.
Alkaios: Perseus'un üç oğlundan biri
Alkandros: Tanrıların gözüne girmiş ünlü bir kahin.
Alkathoos: Pelops ile Hiphodemie'nin oğlu. Megara şehrine kral oldu.
Alkimedon: Troia surlarına merdiven dayayan bir kahraman.
Alkinoe: Korinthos kralı Polybos'un kızı, Amphilokos'un karısı.
Alkinoos: Koro adasının eski adı olan Scheria adasında yaşayan bir kral.
Alkithoe: Minyas'ın kızı, iki kardeşi ile birlikte şarap tanrısının ayinlerine katılmadıkları için çıldırdılar. Artemis onlara acıdı ve üç kardeşi yarasaya çevirdi.
Alkmene: Mykena kralının kızı. Kral Amphitriyon'un karısı Herakles'in annesi.
Alkmeon: Amphiaros ile Eriphyle'nin oğlu. Annesini öldürdü.
Aloeus: Gök ile yer'in oğlu olan bir Titan. İphimedia adında bir kadınla evlenmişti ancak Poseidon bu kadını sevmiş ve ondan ikide çocuğu olmuştu.
Aloadlar: Poseidon ile İmphimedia'nın ikiz çocuklarına verilen ad. Bunlar Ares'i bile aylarca esir tutacak kadar güçlü ve yiğit kahramanlardı. Fakat gökyüzüne saldırmak istedikleri için Apollon onları öldürdü.
Alope: Korkyon'un kızı Poseidon'dan Hippothous adında bir oğlu olmuştu.
Alphesibea: Arkadia kralı Phegeus'un kızı, annesini öldüren Alkmeon ile evlenmişti.
Alphesibia: Diyonysos'un aşık olduğu Asya'lı bir peri kızı.
Alpos: Sicilyada yaşayan korkunç bir dev.
Althaia: Melagros'un annesi.
Althala: Kalydon kralı Peneus'un karısı ve Melagros'un annesi.
Althemenos: Girid kralı Kereteus'un oğlu. Yalnışlıkla babasını öldürdü ve yer tarafından yutuldu.
Ameltheia: Zeus'un süt annesi olan keçi.
Amata: Kral Latinus'un karısı. Lavinia'nın annesi. Kızının Ene ile evlenmesine üzülerek intahar etti.
Amathus: Herakles'in oğlu.
Amentes: Hades'in lakabı
Ambarvalia: Romada Mars şerefine yapılan tören
Ambrossia: Olymps tanrılarının baldan dokuz kat daha tatlı olan yiyeceği. Bu gıdadan tadanlar ölümsüz oluyorlardı.
Ammon: Kıbrıs kralı Kynyros'un oğlu, Myrrha'nın kocası
Amor: Aphrodite'ın oğlu Eros'un bir diğer adı.

Amphiaros: Zeus ve Apollon tarafından korunan bir kahin. Oikides ile Hypermestra'nın oğlu.
Amphilokhos: Amphiaros ile Eriphyle'nin oğlu. Oda babası gibi bir kahin idi.
Amphion: Zeus ile Antiope'nin oğlu Niobe'nin kocası.
Amphissus: Apollon ile Dryoge'nin oğlu. Çok kuvvetli idi.
Amphitrit: Poseidon'un karısı. Nereos ile Doris'in kızı.
Amphitrion: Triynthe kralı Akaios'un oğlu.Alkmene'nin kocası. Alkmene Zeus'tan hamile kalarak Herakles'i doğurdu.
Amulius: Albe adasının efsanevi kralı ve Prokas'ın oğlu.
Amyklos: Apollon'un istemeyerek vurup öldürdüğü daha sonra sümbül çiçeğine dönüştürdüğü delikanlı.
Amykos: Poseidon'un oğlu.Vahşi tabiatlı bir kral idi.
Amymone: Donaos'un elli kızından biri..Satyr'dan kaçarken Poseidon yardımına geldi ve ona aşık oldu. Bu aşktan Nauplios adındaki kahraman doğdu.
Anaksarete: Kıbrıslı çok güzel fakat kalpsiz bir kız. Kendisine aşık olan İphis'in intihar etmesine neden olduğu ve ölümüne aldırmadığı için Aphrodite onu taştan bir heykele dönüştürmüş.
Ananke: İnsan şeklindeki bir kader tanrısı.
Androgeos: Girit kralı Minos'un oğlu. Bir zaferden dönerken pusuya düşürülerek öldürüldü.
Androklos: Ephes şehrinin kurucularından.
Andromeda: Kral Kepheus ile Kasiope'nin kızı.
Anios: Apollonun Delosta yaşayan oğlu.
Ankhises: Troia kahramanlarından biri. Kapys ile Themiste'nin oğlu. Aphrodite'ten Aeneas (Enee) adında bir oğlu oldu.
Ankhores: Phirigia kralı Midas'ın oğlu. Bir uçuruma düşerek can verdi.
Anteros: Aphrodite'in Ares'ten olan oğlu.
Antigone: Oidipus'un kızı.
Antiklea: Odysseus'un annesi. Oğlunun öldüğünü sanarak intihar etti.
Antiope: Nikteos'un kızı, Zeus ona aşık olmuştu.
Anubis: Mısırın ölüler tanrısı.
Antiphates: Sicilyada yaşayan dev cüsseli, insan eti yiyen Laistryon'ların kralı.
Antiphus: Priamos'un oğullarından biri. Agememnon tarafından öldürüldü.
Apathe: Hile tanrısı.
Aphareus: İdas ile Lynkeus'un babası.
Arai: Beddua tanrısı
Ardolos: Hephaistos ile Aglea'nın oğlu.
Arge: Apollon'un geyiğe dönüştürdüğü bir peri kızı.
Ariane: Girid kralı Minos ile Pasiphane'in kızı.
Arimasp'lar: Tek gözlü efsanevi millet. Altını koruyan yarı kuş yarı arslan olan Gryps'lerle sürekli savaş halindeydiler.
Arion: Hayatı efsaneleşmiş Kesbos'lu bir çalgıcı
Arion: Poseidon ile Demeter'in oğlu.

Aristaios: .Apollon ile Kyrene adlı bir perinin oğlu. Çobanlığın, zeytin yetiştirmenin ve arıcılığın tarısıydı. Orpheus'un karısı Eurydike'ye aşık olmuştu.
Aristodemos: Messenia kralı, yurdunu kurtarmak için yirmi yıl boyunca Ispartalılarla çarpıştı. Bunun uğruna kızını tanrılara kurban etti ancak genede Ispartalılara yenildi. Ve kızının mezarı başında kendini öldürdü.
Arkas: Zeus ile peri kzı Kallisto'nun oğlu.Arkadiaların atası, Erato'nun sevgilisi.
Arkhelaos: Temenos'un oğlu. Herakles'in torunu
Arkhemoros: Hyripyle'nin İason'dan olan oğlu. Bir yılan sokması sonucu öldü.
Arkiron: Kentauros'lardan biri.
Askanios: Aeneas ile Kreuse'nin oğlu
Asklepios: (Esculope) Apollon'un oğlu, sağlık, iyi etme ve hekimlik tanrısı. Tanrılara karşı gelip, ölüm döşeğindeki hastaları iyi ettiği, ölüleri hayata döndürdüğü için Zeus tarafından öldürüldü.
Assaon: Niobe'nin babası. Kızına aşıktı, kızı bu aşka karşılık vermeyince torunlarını öldürdü.
Asteria: Titan Kheos ile Phebe'nin kızı. Zeus bu kıza gönül verince onunla birlikte olmak istemeyen Asteria bir bıldırcın olarak Zeus'un elinden kurtuldu. Ve kendini denize atarak yüzen bir ada olan Ortygia'ya dönüştü.
Asterion: Girit adası kralı. Europa'nın Zeus'tan olan iki oğlu Minos ve Rhadamantys'i o büyüttü ve krallığını Minos'a bıraktı.
Astraios: Eos'un yani şafak kızıllığının kocasıdır. Yıldızlara hükmederdi.
Astrea: Zeus ile Themis'in kızı. İnsanlara fazilet ve adalet ilham ederdi.
Astyanaks: Hector ile Andromakhe'nin oğlu. Troia ele geçirilince Odysseus onu kale duvarından aşağı atarak öldürdü.
Atalante: Arkadia'lı güzel avcı. Av sırasında Artemis'e eşlik ederdi.
Ate: Hata ve günah tanrıçası, insanların basiretini bağlardı.
Athamas: Phtiksos'un babası, İno'nun kocası.
Atreus: Pelops ile Hippodemia'nın oğlu. Thyestes ile Nikippe'nin kardeşidir. Önce Kleola ile evlendi ve bu evlilikten Pelisthes doğdu. İkinci evliliği dul kalan gelini Aerope ile oldu. Bu evlilikten Agememnon ile Menelaos adlı iki oğlu ve Anaksibia adlı bir kızı oldu.
Atrides: Atreus soyundan gelenler bu adla anılır özellikle Agememnon ve Menelaos.
Atropos: Bildiklerinden şaşmayan üç Moria(Park) lardan biri.
Attis: Eski anadolu tanrılarından biri. Adonis kadar güzeldi bu yüzden Anadolu tanrılarının anası Kybele ona gönül verdi. Ondan hayat boyu kendisine sadık kalma sözü almıştı ancak Attis Sakarya nehrinin perisi Sagaratis'e gönül verdi. Kybele buna çok öfkelendi ve peri kızının hayatının bağlı olduğu ağacı kesti. Attis'i de delirtti.
Auge: (Augia) Aleus'un kızı. Herakles'ten Telephos adında bir oğlu olmuştu.
Telephos'u doğurduktan sonra Mysia'ya kaçtı. Orada kral Teothras'ın karısı oldu. Daha sonra kim olduğunu bilmeden kendi öz oğlu ile evlendi.

Augias: Elis bölgesinin efsanevi kralı.
Aura: Phrygia'lı güzel bir kız. Rüzgar gibi çevikti. Artemis'in av arkadaşlarından biriydi. Dionysos buna aşık oldu ama yakalayamadı. Daha sonra Aphrodite araya girdi ve Aura'nın aklını başından aldı. Dionysos'tan iki çocuğu oldu ama çocuklarını parçaladı sonra kendini Sakarya ırmağına attı. Zeus bu deli anneyi bir kaynağa çevirdi.
Auson: Odysseus ile Kalypso'nun oğlu. Latinos adında Latinlaerin babası sayılan bir oğlu vardı.
Autolykos: Odysseus'un dedesi. Hermes'in oğlu idi.
Autemedon: Akhilleus'un arabasını sevkeden kahraman
Autonone: Kadmos'un kızı. Aktaion'un anası, Dionysos onu delirttiğinden kız kardeşi Agaue ile birlikte Pentheus'u parçaladı.

Alıntı: http://www.zeugmaweb.com

U%u011EUR - avatarı
U%u011EUR
Ziyaretçi
30 Eylül 2015       Mesaj #3
U%u011EUR - avatarı
Ziyaretçi
UĞUR mitolojisi ne anlama gelıyor

Benzer Konular

21 Temmuz 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
22 Temmuz 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
2 Ekim 2006 / *TeoDora* Mitoloji
21 Temmuz 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
22 Temmuz 2009 / Daisy-BT Mitoloji