Arama

Aineias

Güncelleme: 4 Kasım 2015 Gösterim: 9.871 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Haziran 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Aineias
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

n2pRB1
Aeneis'in babasını sırtlayarak Truva'dan kaçışı

Ankhises'le Afrodit'in oğludur, Truva krallar soyundan gelir ve Hektor'un kuzenidir. Truva'nın Yunanlara karşı savunulmasında önemli bir rol oynamış ve başarılarıyla bir tek Hektor'u geçememiştir. Homeros; Aineias'ın bu ikinci adam durumundan hoşnut olmadığından söz eder. Sonraki efsanelerde Truva'ya ihanet ettiği görüşüde bu sözlerden doğmuştur. Bununla birlikte efsanesinin daha yaygın biçiminde hayatta kalan Truvalıların önderi olarak gösterilir. Her iki durumda da Aineias savaştan sağ çıkmayı başarmıştır. Efsanenin burdan sonraki kısmını Vergilius Aeneis adlı eserinde işlemiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 4 Kasım 2015 12:01 Sebep: kırık link, resim yenilendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
18 Eylül 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Aeneis

Sponsorlu Bağlantılar
Truvalı kahraman Aeneas'ın öykü­sünü anlatan Latince uzun bir şiirdir. Romalı ozan Virjil'in İÖ 1. yüzyılda yazdığı bu şiirde, Aeneas'ın sayısız serüvenlerden sonra İtalya' ya gelişinin ve efsaneye göre Roma'yı kuru­şunun öyküsü anlatılır.

Öykü, Yunanlılar ile Truvalılar arasında yıllarca süren savaşın bittiği sırada başlar. Yunanlılar uzun bir kuşatmadan sonra Truva'yı ele geçirerek ateşe verirler. Kent yanarken tanrıça Afrodit, yada Venüs, Truvalı savaşçılardan biri olan oğlu Aeneas'a görünür ve Truva'yı hemen terk ederek halkına yeni bir ülke aramasını söyler.

Aeneas yaşlı babası Ankhises'i sırtına alıp, küçük oğlunun elinden tutarak yola çıkar. Karısı Kreusa ise ardından giderken alevlere yakalanarak can verir.

Aeneas ve arkadaşları 12 gemiyle yelken açarlar. Annesinin sözünü ettiği yeni ülkeyi bulmak için yıllarca denizlerde dolaşan Aeneas ve beraberindekiler, uğradıkları kıyılarda yarısı kuş, yansı kadın olan korkunç Harpyalar ve tepelerinde tek gözleri olan dev Kykloplar (Tepegözler) gibi garip yaratıklarla karşılaşır­lar.

Gemiciler için çok tehlikeli olan Sila kayalığından ve Karibdis girdabından kazasız belasız geçerler.

Truvalılar Sicilya'ya ayak bastıklarında Ae­neas'ın babası Ankhises ölür. Babasını gör­kemli bir törenle gömdükten sonra yeniden yola çıkan Aeneas öncekilerden de zor du­rumlarla karşılaşır.

Roma'nın gelecekteki ra­kibi Kartaca’dan yana olan tanrıçalar kraliçesi Juno Aeneas'a düşman kesilir. Rüzgârlar tanrısını kandırarak Aeneas'ın gemilerini ba­tırmasını ister.

Gerçekten de bazı gemileri batıran fırtına Aeneas'ın gemisini Afrika kıyı­sına, Kartaca yakınlarına atar. Orada yaşayan güzel kraliçe Dido ona âşık olur ve ülkesini birlikte yönetmeyi önerir.

Ama Aeneas'ın kalması olanaksızdır; çünkü tanrılar onu, kuracağı yeni kenti bulmakla görevlendirmiş­tir. Dido, Aeneas'ın gitmesinden umutsuzlu­ğa kapılarak kendini ateşe atar.

Sonunda İtalya'nın güney kıyılarına varan Aeneas, yeraltındaki ölüler kentine giderek babasıyla görüşür. Sonra da kuzeye, gelecek­teki Roma kentinin yer alacağı Tiber Irmağı'nın ağzına doğru ilerler.

Orada Kral Latinus ile karşılaşır. Kral, Aeneas'ı kızı Lavinia ile evlendirmeye söz verir. Oysa Lavinia komşu kabilenin prensi Turnus ile nişanlıdır.

Turnus, Lavinia'nın Aeneas ile evleneceğini duyunca çok öfkelenir ve İtalya'daki öbür kabileleri yabancılarla savaşmak için yardıma çağırır. Bu savaşta Turnus'u yenerek öldüren Aeneas, bu yeni ülkede halkının önderi olur. Böylece büyük Roma soyu başlar.

Virjil Aeneis'i İÖ 30-19 yılları arasında yazarak 12 ciltte toplamıştır. Bu destan şiirin amacı Roma'yı ve İmparator Augustus'u onurlandırmaktı. Romalılar Virjil'in Aeneis'ini ülkelerinin en değerli destanı sayarlar ve Yunan ozanı Homeros'un İlyada ve Odysseia destanlarıyla bir tutarlar.

Virjil, gönlünce tamamlayamadığı Aeneis'in ölümünden sonra yakılmasını vasiyet et­mişti. Ama yakınları bu dileğini yerine getir­mediler ve İÖ 19'da, Virjil'in ölümünden hemen sonra Aeneis, Augustus'un emriyle yayımlandı.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Kasım 2015       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Aeneis
MsXLabs.org & Büyük L.

Vergilius'un yazmaya İ.Ö. 29 yılında başladığı 12 türkülük destan. Ver- gilius, ölümünden az önce, üstünde daha üç yıl çalışması gerektiğini düşünerek yapıtını yoketmekistemişti. Destan, şairin ölümünden sonra, Augustus’un emriyle tamamlanmamış olarak yayımlandı. Ver- gilius, Aeneis’in konusunu Truva’ya ilişkin eski öykülerden aldı ve ilyada ile Ody- sseia1 yı örnek tutarak Truva yangınından birkaç arkadaşıyla birlikte kaçan Aeneas’ in (Aineias) yolculuklarını anlattı. Yedi yıl oradan oraya giden ve çeşitli sınanmalardan geçen Aeneas, sonra, Tevere ırmağının ağzına ulaşır ve Roma’nın kurulacağı topraklara yerleşir. Cehenneme iniş (VI. türkü), Odysseia örnek alınarak yazılmış olan ve Aeneaş'ın yolculuklarını anlatan ilk 6 türküyle ilyada'dan esinlenilerek oluşturulan son 6 türküyü birbirine bağlayan temel öyküdür.

iuno'nun öfkesinden kurtulamayan ve annesi Venüs tarafından korunan Aeneas, gemileriyle birlikte Afrika kıyısına sürüklenir (I. türkü). Kartaca kraliçesi Dido tarafından konuk edilir ve kendisini ağırlayanlara Truva’nın ele geçirilmesini ve yakılışını anlatır (II. ve III. türküler), IV. türküde, Dido’nun ve Aeneaş’ın aşkı dile getirilir; Aeneas, Jüpiter’in buyruğu üzerine kraliçeden ayrılır ve kraliçe umutsuzluğa düşerek canına kıyar. Sicilya’ya uğradığı sırada babası Ankhises’in anısına ölüm törenleri düzenletir (V. türkü) ve sonra Cu- mae kıyılarına varıp cehenneme iner (VI. türkü). Bu deneyimden sonra Latium’da yerleşmeyi kararlaştırır ve oranın kralı La- tinus tarafından kabul edilir (VII. türkü). Aeneas, daha sonra Rutuli şefi Turnus, Truvalılar'a saldırdığı zaman, kral Euan- der'in yanında yer alır (VIII. türkü). Pallas' ın ve Volsci kraliçesi Camila'nın başarılarının anlatıldığı X. ve XI. türkülerde, Tur- nus’u teke tek savaşta yenilgiye uğratan (XII. türkü) Aeneaş’ın kesin zaferi haber verilir. Aeneas, bir avuç insanın serüveni olmaktan çok, Roma’nın büyüklüğünü yeniden gerçekleştiren Augustus'un yüceliğine adanmış ulusal bir destandır. Bu yapıtta, her eski öykü, Roma'nın tarihini önceden haber verir, sınamalardan ve başarısızlıklardan geçerek ağır ağır gerçekleşen kentin yazgısındaki yerini alır. Tanrıların yardım ettiği Roma kudreti, Ae- neas'ın annesinden aldığı kalkanın üzerine işlenmiş görüntülerde bellidir. Bunun gibi onu cehennemde bekleyen savaşçı soyunun çok sayıdaki topluluğunda da kendini önceden belli eder. Aeneis Ro- ma’nın büyüklüğünü anlatan ulusal bir şiir, “dindar” Aeneas'a bir övgüdür. Roma’nın ahlak idealinin bir örneği olan Aeneis, kahramanın zayıflıkları ve tereddütleri ve Dido'nun Aeneas’a duyduğu yakıcı tutku yönünden de insansal yanı çok güçlü bir yapıttır. Yapıtının simgeselliği ve tarihle masal arasında gerçekleştirmesini bildiği kaynaşmayla Vergilius, Roma’ ya tümüyle özgün bir destan kazandırmıştır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.