Arama

Hektor

Güncelleme: 30 Kasım 2016 Gösterim: 22.097 Cevap: 2
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

Hektor

Ad:  Hektor.JPG
Gösterim: 964
Boyut:  36.1 KB

Yunan mitolojisinde, Troya kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin en büyük oğlu Andromakhe’nin kocası, Troya ordusunun en önemli savaşçısıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Homeros İlyada' da Hektor'dan ideal bir savaşçı ve Troya’nın belkemiği olarak söz eder. Kişiliğini iyi bir oğul, sevecen bir koca ve baba, güvenilir bir dost gibi çok olumlu özelliklerle çizer. Andromakhe’yle vedalaşması ve son kez Akhilleus’la karşılaşmak üzere yola çıkışı İlyada'nın altıncı kitabında çok duygulu biçimde anlatılır.

Hektor, Apollon’un en sevdiği kişilerden biridir; hatta daha sonra bazı şairler ondan Apollon’un oğlu olarak söz etmişlerdir. Troya Savaşı sırasındaki başlıca kahramanlıkları yaralı Sarpedon’u koruması, baş düşmanı Telamon’ un oğlu Aias ile kavgası ve Yunan siperlerine saldırışıdır.

Hektor, Agamemnon' a kızan Akhilleus’un terk ettiği Yunanlıları, gemilerine doğru sürer. Yunanlıların yardımına gelen Akhilleus’un arkadaşı Patroklos’u Apollon’un yardımıyla öldürür. Akhilleus arkadaşının öcünü almak için savaşa geri döner, Hektor’u öldürür, cesedini arabasının ardında kamp yerine ve sonra Patroklos’un mezarı çevresinde sürükler. Aphrodite ve Apollon, Hektor’un cesedinin çürüyüp bozulmasına engel olurlar. Hermes’ in koruyuculuğunda Priamos, Akhilleus’a gider, cesedi geri vermesi için razı eder ve Hektor büyük bir törenle gömülür. Sonraları Troya yöresinde ve Thebai’nin doğusundaki Tanagra’da Hektor’a tapınılmıştır.

Kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Baturalp; 30 Kasım 2016 15:11
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Yunan mitolojisinde Truva Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe'nin oğlu olan Hektor, Yunanlı şair Homeros'un İlyada destanında anlattığı Truva Sa­vaşı'nda çarpışan en yiğit savaşçılardan biri­dir. Homeros onu bir sürü erdemi dolayısıyla tanrıların, özellikle tanrı Apollon'un sevdiği ve her fırsatta yardım ettiği, çok olumlu özellikler taşıyan bir kahraman olarak betim­lemiştir. Gerek askerlerin, gerek halkın gü­ven duyduğu mert ve yiğit Hektor hep savaş alanındadır. Truva'yı kuşatan Yunan askerle­rine karşı sık sık düzenlediği saldırılarla onları yıldırır.

Sponsorlu Bağlantılar
Ne var ki, Yunanlılar'ın da yiğit bir savaşçı­sı vardır. Adı Aşil olan bu kahraman, savaş sırasında Kral Agamemnon ile arası açıldığın­dan savaştan çekilmiştir. Bunun üzerine Yu­nanlılar öyle zor durumda kalırlar ki, Aşil'den zırhıyla silahlarını yakın arkadaşı Patroklos'a vermesini isterler. Böylece Truvalılar Aşil'in yeniden savaşa girdiğini sanacaklardır. Patroklos Aşil'in zırhıyla Hektor'un karşısına çıkar. Hektor Patroklos ile savaşıp onu öldürür.

Aşil arkadaşının öldüğünü haber alınca onun öcünü almaya ant içer. Yunan askerleri­nin başına geçer ve amansız bir çarpışmaya girerek Truvalılar'ı kentin içine çekilmeye zorlar. Geri çekilmeyi kendisine yediremeyen Hektor savaş alanında tek başına kalır. Ne var ki, karşısındakinin gerçek Aşil olduğunu görünce korkar ve kente doğru kaçmaya başlar. Hektor önde, Aşil arkada üç kez kentin çevresinde dönerler. Sonunda Hektor kaçmasına olanak bulunmadığını anlayarak dönüp çarpışır. Tanrıların yüzüstü bıraktığı Hektor'un yardımına gelen olmaz.

Aşil mız­rağını Hektor'un göğsüne saplayıp onu öldü­rür. Sonra da zaferini kutlamak için cesedi arabasına bağlayıp sürükleyerek Truva kenti­nin çevresinde yedi kez dolaştırır ve Patrok-los'un mezarına getirir. Kral Priamos oğlunun cesedini almak için Yunanlılar'a yalvarıp ya-karır. Sonunda bir anlaşmaya varılır ve böyle­ce Truvalılar en yiğit savaşçılarının onuruna yakışan bir cenaze töreni düzenlerler. Hektor'un ölümüyle yenik düşen Truvalılar yenilgiyi kabul etmezler ve kuşatma sürer.

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen Baturalp; 30 Kasım 2016 15:14 Sebep: kırık link temizlendi sayfa düzeni
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
11 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi

Hektor


Troyalı kahraman. Priamos ile Hekabe'nin oğlu, Andromakhe'nin kocasıdır. Troya ordusunun komutanıydı. Yiğitliği ve başarısı sayesinde Troya'nın yıkılışını 10 yıl geciktirdi. Patroklos'u yendi ve öldürdü. Arkadaşının ölümü Akhilleus'a çok dokundu ve Hektor ile savaştı, onu öldürdü, cesedini sürüyerek Troya surlarının çevresinde üç kez dolaştırdı. Priamos'un yalvarmaları üzerine Hektor'un cesedini ona verdi. Karısı, Hektor'un anısına bağlı kaldı. Troya'da kutsal bir kişi olarak anıldı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 30 Kasım 2016 15:14

Benzer Konular

30 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış