Arama

Dafni

Güncelleme: 7 Haziran 2011 Gösterim: 3.716 Cevap: 1
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Dafni
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

718f238cf1

Dafni (Yunanca: Δάφνη, anlamı "defne"), - Yunan Mitoloji karakteri

Daphne ve Apollon Destanı
Destana göre Apollon, Yunan deniz tanrılarından biri olan Peneus'un kızı Su Perisi Daphne'ye aşık olmuştur. Daphne'ye umutsuzca aşık olmasının nedeni, aşk tanrısı Eros'un oklarından birine hedef olmasıdır.

Apollon aslında çok iyi bir okçudur ve kendiyle övünmeyi çok sever. Birgün kendisi gibi iyi bir okçu olan Afrodit'in oğlu genç Eros ile karşılaşır ve onun okçuluk kabiliyeti ile ilgili alaycı sözler söyler. Buna karşılık, Eros öç almak ister ve iki ok hazırlar. Biri altın suyuna batırılmıştır ve saplandığı kişiye tutku ve sonsuz aşk verecektir. Diğer ok ise saplandığı kişiyi aşk ve tutkudan tamamen uzaklaştıracaktır. Altın ok Apollon'un kalbine saplanır ve Daphne'ye umutsuzca aşık olur. Fakat ne yazık ki diğer ok Daphne'nin kalbine saplanmıştır. Dafni, Apollon'dan sürekli kaçar ve aşkını reddeder.

Bir gün Daphne yine kaçarken Apollon'la karşılaşır ve kaçmaya başlar. Bu sefer yakalanacağını anlayan Daphne babası Peneus'dan yardım ister. Peneus, Daphneyi Defne ağacına dönüştürür ve Apollon ona ulaştığında kalp atışları halen duyulmaktadır. Daphne sonsuza dek defne ağacı olarak kalacaktır. Ama içinde aşk ateşi yanan Apollon onu unutmayacağına ve unutturmayacağına söz verir. Ve onu zaferlerin simgesi bir tac olarak hep başlarda bir simge olarak bunu gerçekleştirir.

Tüm Apollon heykellerinin başında gördüğümüz defne yapraklarından yapılmış tacın sebebi budur.

Not: Apollon ve Dafni isimli heykeli ünlü heykeltıraş Gian Lorenzo Bernini'nin en tanınmış eserlerindendir.



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Daphne
Sponsorlu Bağlantılar

Apollon'un bitkisi olan defneyi kişileştiren Nimpha.

Tesalyalı Irmak Tanrısı Peneus'un kızı. Kendisini kovalayan Tanrı Apollon'un elinden kurtulmak için babasına yalvarıp kendisini defneye dönüştürmesini ister. Apollon, Daphne'yi yakalamak isterse de Peneus, Daphne'yi defneye dönüştürür. Apollon, defne ağacını kendi kutsal ağacı olarak benimser. Sazını çalar ve müzlerin korosunu yönetirken dallarından yaptığı çelenkleri başına takar. İlk Çağ'da Daphne efsanesinden en çok esinlenen şair, Ovidius'tur. Ayrıca konu, birçok sanatçıya esin kaynağı olmuştur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

3 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Mitoloji