Arama

Duha Koca Oğlu Deli Dumrul Efsanesi

Güncelleme: 2 Şubat 2012 Gösterim: 17.974 Cevap: 3
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
30 Mart 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Duha Koca Oğlu Deli Dumrul

Sponsorlu Bağlantılar
Duha Koca Oğlu Deli Dumrul, kısaca Deli Dumrul, Deli Dumrul isminde bir er vardır. Deli Dumrul kuru bir çayın üstüne köprü yaptırmıştır. Geçeninden 30 akçe geçmeyeninden döve döve 40 akçe alırdı.Bir gün köprüsünün yayına bir bölük oba yerleşir. Bu obada bir yiğit ölür ve feryatlar üzerine Deli Dumrul atıyla oraya gelir. Feryatların nedenini sorar bir yiğidin öldüğünü öğrenir. Azrail'e kızar ona meydan okur. Onunla dövüşmek için Allah'a yalvarır. Sonra evine döner.
Deli Dumrul bır toy düzenler ve bu toyda Azrail gelir. Deli Dumrul ilk basta direnir, Azrail ise ona bir can bulursa yaşamasına izin vereceğini söyler. Deli Dumrul annesine ve babasına gider ama onlar canlarını vermezler. Can bulamadığı için karısına gider. Karısı da onsuz bu hayatın hiç bir önemi olmadığını söyler ve kendi canını vermeye razı olur. Deli Dumrul Allah'a yalvarır ya ikimizin canını al ya da ikimizi de bağışla diye. Bunun üzerine Allah onları bağışlar, 140 yıl ömür verir ve annesinin, babasının canını alması için Azrail'e emir verir. Deli Dumrul ve eşi 140 yıl ömür sürerler.


Son düzenleyen asla_asla_deme; 22 Ocak 2011 23:54
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Deli Dumrul
Sponsorlu Bağlantılar

Dede Korkut Kitabı'ndaki öykülerden birinin erkek kahramanı.

Yaptırdığı köprüden geçenden otuz, geçmeyenden kırk akçe alan Deli Dumrul, kendine savaşacak birini aramaktadır. Bu sırada obadan bir genç ölür. Bunu Azrail'in yaptığını öğrenince Azrail'e meydan okur. Azrail, Deli Dumrul'u yere çalıp üzerine abanır. Canının bağışlanmasını isteyince de, Tanrı, canına karşı can bulmasını söyler. Önce babasına, sonra annesine giden Deli Dumrul, bir sonuç alamayınca eşine gelir. Eşi onun yerine ölmeye razı olur. Bunun üzerine Tanrı onları bağışlar ve kendilerine 140 yıl ömür verir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Qayib - avatarı
Qayib
Ziyaretçi
31 Aralık 2011       Mesaj #3
Qayib - avatarı
Ziyaretçi
ben bir azeriyim deli dumrul efsanesinide deli dumrul die bir filimnen orgendim bunun uzerine arama yapdim ama deli dumrul beni cok duyqulandirdi bende oyle bir erkeyim karim icin olurum her zaman boyle efsaneler kalbimizde yawayacak
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Şubat 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Duha Koca Oğlu Deli Dumrul Beyini Anlatır

deli dumrul
Oğuz’da bir Deli Dumrul vardı. Bir kuru çayın üzerine köp­rü yaptırmış, geçenden otuz üç akçe, geçmeyenden döve döve kırk akçe alır idi. “Var mı benden güçlüsü” diyerek de meydan okur idi. Bir gün köprünün yakınında bir genç öldü. Sahipleri “Azra­il’in gencin canını aldığını” söylediler. Deli Dumrul Azrail’e mey­dan okudu. Bu Allah’ın gücüne gitti. Azrail’i, Deli Dumrul’a gön­derdi. Deli Dumrul, kırk arkadaşıyla yemekte iken, Azrail gelip kıstırdı. Deli Dumrul şaşırdı. Azrail olduğunu anlayınca, kılıcını çekip saldırdı. Azrail bir güvercin oldu. O da atla peşine düştü. Bir iki güvercin öldürdü. Dönerken, Azrail atını ürkütünce, yere kapaklandı. Başı, gözü yarıldı. Azrail gelip tepesine çöktü. Deli Dumrul şimdi gürlemiyor, hırıldıyordu. “Bre Azrail aman, Tan-rı’nın birliğine yoktur güman, canımı alma Azrail” diyerek af diledi. Azrail de “Benden af dileyeceğine, Allah’tan dile” dedi. Deli Dumrul da başladı “Allah’a yalvarmaya:

“Yücelerden yücesin Kimse bilmez nicesin
Güzel Tanrı
Nice cahiller seni gökte arar, yerde ister
Sen kendin müminlerin gÖnlündesin Ölümsüz güçlü Tanrı,
Benim canımı alırsan sen al
Azrail’in almasına izin verme

Bu yalvarmalar Allah’a hoş geldi. Azrail’e dedi ki: “Bu deli canı yerine can bulsun, hayatı bağışlansın.” Azrail bunu Deli Dumrul’a iletti.
Deli Dumrul, önce yaşlı ana ve babasına gidip, kendi canı ye­rine, canlarını vermelerini istedi. Kabul etmediler. Vardı hanımı­nın yanma, hanımı “Canım sana feda olsun” deyince, Deli Dumrul, Allah’a yalvardı:
“Yüce Tanrt Ulu yollar üzerine İmaretler yaptırayım senin için Çıplak görürsem giydireyim, senin için Alırsan ikimizin canım birlikte al, ‘
Bırakırsan ikimizin canım birlikte bırak İyiliği çok, güçlü Tanrı.”
Tanrı, Azrail’e Deli Dumrul’un anasının ve babasının canını almasını, Deli Dumrul ile eşine de yüz kırk yıl ömür verdiğini söyledi.
In science we trust.

Benzer Konular

20 Ocak 2010 / asla_asla_deme Taslak Konular
22 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
26 Temmuz 2017 / Misafir Cevaplanmış
18 Ekim 2015 / Jumong Siyaset ww