Arama

Siren

Güncelleme: 26 Kasım 2012 Gösterim: 5.802 Cevap: 1
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
10 Mayıs 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Siren

Sponsorlu Bağlantılar
Yunan mitolojisinde Sirenler ya da Seireneler (Yunanca: Acheloides), Sirenum scopuli denen bir adada yaşadıklarına inanılan deniz yaratıklarıdır. Bazı farklı öykülerde ise Cape Pelorum'da ya da Anthemusa adasında yaşamış olduklarından, şimdi de Paestum'un yanındaki Sirenus adalarında, ya da Capreae'de yaşadıklarından bahsedilir. Bu yerlerin tamamı uçurumlarla ve kayalıklarla çevrili olarak betimlenmiştir. Buralarda dolaşan denizciler, sirenlerin söylediği şarkıdan büyülenip gemilerini kayalıklara doğru sürmüşler ve sirenlere yem olmuşlardır.

Sirenler, Achelous'un kızları olarak betimlenmişlerdir. Homeros, sayılarıyla ilgili hiçbir şey söylemese de, sonradan yazarlar hem isimlerine hem de sayılarına değinmişlerdir. Bazen Aglaopheme ve Thelxiepeia adlı iki taneden bahsedilmiş; Peisinoe, Aglaope, ve Thelxiepeia adlı üç tanesinin de sözü geçmiştir. Sayıları genellikle iki ile beş arasında, isimleri de genellikle Thelxiepia/Thelxiope/Thelxinoe, Molpe, Aglaophonos/Aglaope, Pisinoe/Peisinoë, Parthenope, Ligeia, Leucosia, Raidne, ve Teles'tir. Bazı hikâyelere göre, genç Persephone'un oyun arkadaşları olduklarından da bahsedilmiştir. "Siren şarkısı" terimi ise, sirenlerin çok güzel sesleriyle söyleyip denizcileri büyüledikleri, böylece büyülenen denizcileri yedikleri şarkılardır.

250px The Siren

John William Waterhouse'un
The Siren
(Siren) adlı tablosu

150px Syrenka warszawska0205

Varşova'daki "Syrenka"


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Kasım 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sirenler
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

sirenler

Yunan mitolojisinde kadın başlı, kuş kanatlı yaratıklar. Güzel sesleriyle söyledikleri şarkılarla yolcuları etkileyerek onları öldüren kötü ruhlu cinlerdi. Odisseas, Kirke'nin öğüdüne uyarak, Sirenlerin ülkesinden geçerken kendisini gemi direğine bağlatır; gemicilerinin kulaklarını da balmumuyla tıkar. Böylece gemiciler Sirenlerin sesini duymaz. Odisseas da bağlı olduğu için, onların büyüleyici şarkılarına karşın peşlerinden gidemez ve kurtulurlar. Yunan mitolojisinde birçok kez sözü edilen, ayrıca erken dönemlerden başlayarak vazo vb. yerlere resimleri yapılan Sirenler, kimi efsanelere göre Hades'in kaçırdığı Persephone'yi aramak için, kimilerine göre de tanrılar tarafından cezalandırıldıkları için kanatlandılar. İlk Çağ'ın bu kanatlı cinleri Orta Çağ'da biçim değiştirerek vücutlarının üst kısmı kadın, belden aşağılarıysa balık olan denizkızlarına dönüştüler. Günümüzde de Siren denince akla gelen bu ikincilerdir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular
11 Mart 2010 / _KleopatrA_ Siyaset tr
2 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük