Arama

Paris

Güncelleme: 16 Ocak 2013 Gösterim: 6.653 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Aralık 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Paris
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Eski Yunan efsanelerinde yer alan "Üç Güzeller" öyküsünün kahramanı Paris, Truva Kralı Priamos'la karısı Hekabe'nin oğludur. Paris doğmadan önce annesi Hekabe korkulu bir düş görür. Bu düşü kötüye yoran falcılar, doğacak çocuğun Truva'yı yıkıma uğratacağını söylerler. Bunun üzerine bebek doğar doğmaz, babası Priamos onu bir uşağa teslim eder; ölmesi için İda Dağı'na bırakmasını buyurur. Issız dağda küçük Paris'in yabanıl hayvanlara yem olması işten bile değildir. Ne var ki, çocuğu çobanlar bulur, alıp büyütürler. Yakışıklı ve yiğit bir delikanlı olan Paris'in sonradan kim olduğu anlaşılır ve ailesi onu yanına alır.
Bir gün tanrılar kralı Zeus, Paris'i Hera, Athena ve Afrodit adlı üç tanrıçadan en güzelini seçmekle görevlendirir. Ona, en güzel tanrıçaya verilmek üzere altından bir elma uzatır. Tanrıçalardan her biri, kendisini seçerse Paris'e değerli bir armağan vereceğini söyler: Hera Avrupa ve Asya krallığını; Athena Truvalılar'ı Yunanlılar'a karşı zafere kavuşturacak ordunun komutanlığını; Afrodit ise dünyanın en güzel kadınının aşkını vaat eder. Sonunda Paris altın elmayı Afrodit'e sunar.
Afrodit, Paris'i Sparta Kralı Menelaos'un Yunanistan'daki sarayına götürür. Bu sarayda dünyanın en güzel kadını, Menelaos'un karısı Helen (Truvalı Helen) yaşamaktadır. Kralın saraydan uzaklaştığı bir günü kollayan Paris, Helen'i kaçırarak Truva'ya, babasının sarayına getirir. Yunanlılar Helen'in geri gönderilmesini isterler. Truvalılar bu isteği yerine getirmeyince de Truva Savaşı çıkar.
Paris savaş sırasında Menelaos'a yenilmek üzereyken, Afrodit onun kaçmasına yardım eder. Daha sonra Paris'in fırlattığı zehirli bir okla topuğundan yaralanan Yunanlı kahraman Aşil ölür. Çok geçmeden ölümcül bir yara alan Paris'in de yaşamı son bulur.
10 yıllık korkunç bir savaş Truva'nın yerle bir olmasıyla sonuçlanmış, Hekabe'nin düşü gerçekleşmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
16 Ocak 2013       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Paris

, Aleksandros (Yunancada “Koruyucu”) olarak da bilinir, Yunan mitolojisinde, Troya kralı Priamos ile karısı Hekabe’nin oğlu. Annesinin onu doğurmadan birkaç gün önce gördüğü bir rüyayı falcıların kötüye yorması üzerine, Priamos’un emriyle İda Dağına bırakılır. Orada bir ayı tarafından emzirilir; sonra da çobanlar kendisini bulup yetiştirirler. Büyüyünce Troya’ da bir şölene katılan Paris bilmeden kardeşleriyle dövüşür ve onları yener. Kim olduğu anlaşılınca Priamos onu yanına alır.

Sponsorlu Bağlantılar
Güzel sanatlarda çok sık işlenen Paris’in Seçimi teması, Zeus’un onu üç tanrıça arasında seçim yapmakla görevlendirmesine ilişkin öyküye dayanır. Buna göre Paris Hera, Athena ve Aphrodite’den hangisinin daha güzel olduğuna karar verecek ve altın bir elmayı seçtiği tanrıçaya sunacaktır. Onu etkilemek için Hera kudret, Athena yiğitlik, Aphrodite de yaşayan en güzel kadının aşkını vaat eder. Sonunda Paris elmayı Aphrodite’ye verir ve Sparta kralı Menela- os’un karısı Helena’yı baştan çıkararak Troya Savaşı’na neden olur.

Savaşta yiğitlik gösterirse de, kardeşi Hektor gibi savaşçıların yanında sönük kalır. Teke tek dövüşte Menelaos’a yenilmek üzereyken Aphrodite’nin araya girmesiyle kurtulur ve savaş devam eder. Savaşın sonuna doğru, Apollon’un yardımıyla kahraman Akhilleus’u öldüren Paris, bir süre sonra Philoktetes’in attığı okla vurularak ölür.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica

Son düzenleyen Jumong; 25 Kasım 2016 10:11
In science we trust.

Benzer Konular

17 Aralık 2015 / BrookLyn Moda ww
23 Ağustos 2011 / Jumong Sanat ww
19 Temmuz 2012 / Mira Tarih
19 Temmuz 2012 / Mira Arşive Kaldırılan Konular