Arama

Demokles

Güncelleme: 5 Ocak 2011 Gösterim: 4.736 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Demokles
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Demokles, M.Ö. 4. yüzyılda Sirakuza'da hükümdar olan Dionysos'un sarayında yaşamış ve dünyaca ünlü Demokles'in Kılıcı deyiminin zamanımıza kadar gelmesine sebep olmuş kişidir.
Efsaneye göre Demokles Kral Dionysos'un yakın dostu olduğu için, daima kralla sohbet ederdi. Konuşmalarında çoğu defa krala krallığın bahşettiği mutluluktan bahseder dururdu. Bu durumdan usanan kral, bir gün Demokles'e dönerek; Bu mutluluğu senin de tatmanı arzu ediyorum! demişti. Büyük bir ziyafet hazırlatarak tacını ve tahtını krallın güç ve imkânlarına özenen Demokles'e bırakmıştı. Demokles de sevinçle krallık elbiselerini ve tacını giyinip tahta oturmuştu. Ziyafetin ortalarına doğru tam başının üstünde bir şeyin sallanmakta olduğunu gören Demokles, dikkatle bakınca bunun at kılına bağlı keskin bir kılıç olduğunu görmüştü. Demokles bunun ne manaya geldiğini düşünüp, Kral Dionysos'un böyle yapmakla, kendisine krallığın sadece krala ait güç ve zenginliklerden ibaret olmayıp, aksine insanın canını daima tehlikelere sokabilecek bir mevki olduğunu idrak ettirmek istediğini anlamıştı.
Bu eski Yunan efsanesinden kaynaklanan Demokles'in kılıcı gibi deyimi, günümüzde de büyük görev ve mesuliyetlerin aynı zamanda büyük tehlike ve sıkıntıları da beraberinde getireceğini vurgulamak amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca Kral Dionysos'un krallığı süresince büyük tehlikeler ve korkular yaşadığını da ifade etmektedir. "Demokles'in kılıcı gibi" deyimi halen günlük diyaloglarda kullanılır ve bu deyime edebi eserlerde, makalelerde rastlanır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
DEMOKLES
(İ.Ö. 4. yüzyıl başı), Siraküza zorbası yaşlı Dionisios’un nedimi. Dionisios, mutluluğunu öven Demokles’e mutluluğundan kendisine de pay vereceğini bildirmiş ve onu armağanlara boğmuş, ama başının üstünde keskin bir kılıç sallandırılmasını da buyurmuş. Bir kılla tavana bağlı olup her an başına düşecek durumda bulunan bu kılıç, Demokles’in yaşamını zehir etmiş. “Demokles’in Kılıcı” deyimi hep tehdit altında bulunan maddesel varlığı dile getirir.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Daisy-BT; 7 Haziran 2011 14:26 Sebep: Mesaj içeriği.