Arama

Akhat Destanı

Güncelleme: 24 Haziran 2013 Gösterim: 2.730 Cevap: 0
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
10 Haziran 2013       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Akhat Destanı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Akhat Destanı, her yıl görülen yaz kuraklığıyla ilgili Batı Sami efsanesi. Haranamitlerin kralı ve bilgesi Danel’in hiç oğlu yoktur.
Sayısız yakarış ve adaklanna karşılık olarak Tann En sonunda ona bir çocuk bağışlar. Oğluna Akhat adını veren Danel, bir süre sonra tanrılar âleminin zanaatçısı Kothar’ı evinde konuk eder. Kothar, konukseverliğinden ötürü Akhat’a olağanüstü güzellikteki yaylarından birini verir. Oysa bu yay Tannça Anat için yapılmıştır. Yayının bir ölümlüye verilmesine öfkelenen Anat, onu geri almak için Akhat’a baştan çıkarıcı çeşitli önerilerde bulunur. Kendisini bile sunmasına karşın, Akhat bütün bu önerileri reddeder. Bunun üzerine Anat, Akhat’ı öldürmeye karar verir. Onu bir av partisine katılmak için kandırdıktan sonra bir şahin biçimine girer ve bir çuval içine soktuğu uşağını yukarıdan üzerine atar. Yatpan adındaki uşak Akhat’ı öldürür ve yayı ele geçirir. Ama farkına varmadan bu değerli yayı denize düşürür.

Bu arada, kan döküldüğü için ülkede kıtlık başgösterir. Böylece cinayeti öğrenen Ak-hat’ın kız kardeşi ve babası öç almak için harekete geçerler. Efsanenin ana metni burada kesildiği için öykünün sonu belirsizdir.

Akhat efsanesinin, kurak yaz ayları boyunca toprağın çoraklaşmasını açıklama çabasından kaynaklanan bir öykü olduğu sanılır. Büyük bir olasılıkla öykünün devamında Akhat dirilmekte ya da Danel’in gene bir oğul sahibi olmasıyla toprak yeniden berekete kavuşmaktadır.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 24 Haziran 2013 16:38 Sebep: İçerik düzenledi

Benzer Konular

8 Temmuz 2012 / yaremce Taslak Konular
2 Eylül 2012 / HipHopRocK Edebiyat
30 Nisan 2010 / kompetankedi Mitoloji
11 Ocak 2013 / Mira Mitoloji
25 Ekim 2011 / Jumong Mitoloji