Arama

Yüzük - Yüzük Taşları - Yüzük Taşları Çeşitleri

Güncelleme: 26 Mart 2016 Gösterim: 63.620 Cevap: 71
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sevginin tılsımlı gücü: Yüzük

Sponsorlu Bağlantılar
Yüzük, çoğu zaman süs eşyası olarak yararlanılan ya da nişan, evlilik gibi kurumların simgesi olarak parmağa takılan madenî halkadır. Varlıkları tarih öncesi çağlara dayanan yüzüğün ilk örnekleri Tunç Çağı'nde görülür. Bunlar çok kaba biçimde yapılmış çemberlerdir. Ancak Girit ve- Miken uygarlıklarında (MÖ 1800) ince bir işçilikle süslenmiş yüzükler yapılmaya başlanmıştır. Böylece yüzük değerli bir süs eşyası olarak yavaş yavaş yer edinmeye başlamıştır.
Eski çağlarda yüzük genellikle altından, kimi zamanda o çağlarda çok değerli bir maden olarak kabul edilen demirden yapılırdı. Bu dönemlerde üzerlerinde mühürler bulunan yüzükler çok yaygındı. Bunlar papirüs ya da parşömen üzerine yazılmış belgeleri damgalamak için kullanılırdı. Ayrıca yüzüğün, takan kişiler için egemenlik ve gücü yansıtan simgesel bir önemi vardı.
Antik Yunanistan'da ise yüzük bir süs eşyası olmaktan çok sınıf farklarını belirten bir araç hâline gelmiştir. Yunan yüzük işçiliği basit olmasına karşın, Romalıların yaptığı yüzüklerde zengin bir çeşitlilik ve ince bir işçilik göze çarpar. Üzerlerinde çok değerli motifler bulunan ve zevkle işlenmiş olan bu yüzükler çok değerlidir. Yüzüklerin nişanevlilik simgesi olarak kullanılması da Romalılar döneminden kalma bir gelenektir. Roma devrinde senatörlerin kullandıkları yüzükler MÖ birinici yüzyılda özgür kişilerin kullandıkları birer simge olmuştur. ve Orta Çağ'a gelindiğindeyse yüzük işçiliği çok büyük değişmeler göstermiş, farklılığa ve kullanılan renklerin uyum içinde olmasına büyük önem verilmiştir. Yüzüklerin üzeri değerli taşlar ile işlenmiş, her taş değişik bir anlam ifâde etmiştir. Mühürlü yüzükler Ortaçağ'da da oldukça yaygınlık ve çeşitlilik kazanmıştır. Gösterişin ve zenginliğin ölçüsü olarak değerlendirilmiştir.
Rönesans ile gelen yeni sanat akımları yüzük işçiliğini de etkilemiştir. Venedik, Floransa ve Roma gibi kentler yüzük işçiliğinin merkezi durumuna gelmilerdir. Bu çağlarda da yüzükler Cellini gibi ustalar tarafından çok değerli taşlar işlenmiştir. XV. yüzyılda her parmağa bir yüzük takması âdet hâline gelirken zamanla bir ya da iki parmağa takılır hâle gelmiştir.
Barok çağda üstleri çiçek motifleri ile süslü yüzükler moda olmuş XVIII. yüzyılda ise markiz adlı uzun yüzükler ortaya çıkmış, değerli ve mineler ile süslü ince bir işçilikle hazırlanmış yüzükler yayılmıştır. Fransız Devrimi'nden sonra yüzük işçiliği gerilemiş ve daha az ayrıntı içeren yüzükler kabul görmeye başlamıştır.

Ad:  800px-Ring_2.jpg
Gösterim: 1976
Boyut:  25.9 KB

Takma biçimine göre mesaj taşıyor
Süs olarak takılmasının yanı sıra evliliðin de sembolü olan yüzük, nişanlılık döneminde de aşıkların parmaklarını süslüyor. Bugün, mücevher meraklısı her kadının vazgeçilmezleri arasında yer alan tek taş yüzük, erkeğin kadınına sevgisini anlatmasının en kolay yolu olarak görülüyor.
Anadolu kadınının emek emek işlediği, her bir düğümüne ayrı bir anlam yüklediği kilimler, halılar, kimi zaman aşkı, mutluluğu, kimi zaman ise ayrılığı ve hüznü anlatır. “Kilimin dilinden ancak dokuyan anlar” demiş şair. ışte takılar da öyle… Tasarlayanın o anki duygusunu aktardığı takılar, takanın üzerinde de ayrı bir ifade aracına dönüşür. Anadolu kadını yüzyıllardır, genç kızlığını, evlenme çağının geldiğini ya da birine olan bağlılığını, sevgisini taktığı takılarla karşısındakine anlatmaya çalışmış. Yani takıları sadece süs aracı olarak değil, mesaj aracı olarak da kullanmış. Bunu da en güzel yüzükle yapmış. Aslında yüzük sadece Anadolu değil bütün kültürlerde ve günümüzde de ifade aracı olarak kullanılıyor. Yüzük evlilik, nişanlılık, bekarlık ifadesi olacak kadar hayatın seyrine şekil veriyor. Simgesel bir anlam taşıması da büyülü sayılmasından kaynaklanıyor.
Peki, hediye olarak da sevginin en güzel ifadesi olan yüzük takma kültürü, bizlere kadar nasıl ulaştı ve nasıl bir değişim gösterdi? Bunun için çok gerilere bakmak gerek. Eski Türklerle yani şamanizm kültürünün hakim olduğu dönemde parmağa takılan yüzük, üzerindeki şekil ve sembollerle tanımlanırdı. Hakanın taktığı yüzükle sıradan birinin taktığı yüzük arasında şekil yönünden farklar vardı. Yani o dönemde bir nevi statü sembolüydü yüzük… Takanı koruduğuna inanılan yüzükler, hayvan figürleriyle süslenir ve üzerindeki hayvanın gücünün takana geçeceğine inanılırdı.

Peygamber mührü
Yüzüğün Türkler arasındaki macerası müslümanlığın kabulünden sonra da sürdü. Hz. Muhammed’in mühür olarak akik taşlı gümüş bir yüzük kullanması, yüzüğün şamanizm kültüründen Müslüman Türklere geçişini kolaylaştırdı. Gümüş yüzük takmak Müslümanlar arasında sünnet olarak kabul edildi. Osmanlı döneminde de Sultanlar mühür olarak üzerinde isimleri yazılı yüzükleri kullandı. Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim ve 3. Murat’ın günümüze ulaşan yüzükleri, barındırdıkları zarafetle de özellikle antikacıların ilgisini çekiyor.


Aile yadigarı
Atalarımızdan gelen yüzük takma geleneği aile yadigarları arasında yüzüğün en baş sırada yer almasını sağlamış. Özellikle köklü ailelerde, anneden kızına ya da gelinine, torunlarına, onlardan da çocuklarına kadar aktarılması gelenek haline dönüşmüş. Tabi bu yüzüklerin manevi değerleri yanında paha biçilemeyen maddi değerleri de göz ardı edilemez.
ışte biraz önce de belirttiğimiz gibi hayatın seyrine şekil veren yüzük, günümüzde de kadınların mücevher kutularının baş tacı.

Nişan yüzüğünün geçmişi
Nişan yüzüğünün geçmişi de çok eskilere dayanıyor. ılk örnekleri birbirleriyle birleşmiş iki el ya da bir halkaya yerleştirilmiş bir çift yüzük taşı biçimindeydi ve birleşmeyi simgeliyordu. 860 yılında Papa 1. Nicolas, nişan yüzüğü takılmasının, evlenme arzusunu bildirmek üzere zorunlu kıldı. Papa, evliliğin fedakarlık gerektirdiği düşüncesiyle, altından başka yüzüğün de kabul edilmeyeceğini bildirdi. Yıllar sonra, farklı adetler gelişmesine rağmen altın yüzük bütün Avrupa’dan dünyaya evlilik bağının simgesi olarak yayıldı.

Ve yüzük aşk damarına dokundu
Peki evlilik yüzüğü neden sol elin yüzük parmağına takılır? Sol elin yüzük parmağına evlilik sembolü olarak yüzük takmak eski Mısır medeniyetlerinden günümüze ulaşan güzel bir miras. Mısırlılar sol elin yüzük parmağından doğruca kalbe giden ve başka parmaklarda olmayan bir damarın olduğuna inanırlarmış. Bu damar “aşk damarı” yani “vena amoris” olarak adlandırılmış.

Evlilik yüzüğün etkisi
Kadınların hiçbir zaman hayır diyemeyeceği hediyelerin başında gelen takı ve özellikle de yüzük, evlilik teklifi aracı olarak da kullanılıyor. Bazı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre; evlilik teklifi yaparken yüzük hediye edilen kadınların yüzde 71’i teklife hiç düşünmeden “evet” cevabı vermiş. Aynı teklif kolye, bilezik, küpe gibi diğer takılarla yapılınca kadınların sadece yüzde 22’si teklife direkt “evet” cevabını vermiş. Gül veren erkeklerin evlilik teklifini ise yüzde 7’si teklifi düşünmeden kabul ederken, elbise türü hediye alanların tekliflerinin ise ciddiye alınmadığı görülmüş. Yani aşk duygularının anlatımında çiçekler en başta büyük rol oynarken, söz ve nişanda ise yüzükler ciddiyetini gösteriyor. Geçmişten günümüze kadar yeni bir hayata başlamanın ilk belgesi olarak kabul edilen yüzüğün tılsımı ise sevgiyi en güzel şekilde ifade etmesinden kaynaklanıyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 16:11
Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
2 Ağustos 2010       Mesaj #2
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
Mozanit Taşlı
Mozanitin farkı
Sponsorlu Bağlantılar
Tüm mücevherleri geride bırakan parlaklığının yanında olağanüstü dayanıklılığıyla da dikkat çeken Mozanit, diğer değerli taşlara kıyasla uygun fiyatıyla çok akıllıca bir seçim. Pırlanta alacağınız rakama daha büyük bir taş alarak bu muhteşem mücevheri pırlanta yerine rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çıplak gözle pırlantadan ayırt etmesi imkansız olan Mozanit'in tartışılmaz kalite değeri, aynı zamanda ömür boyu parlaklık ve dayanıklılığını garantileyen uluslararası sertifikası ile de güvence altına alınmış.

Dünyaya düşen ışık
1893′te Nobel ödüllü Fransız bilim adamı Dr. Henri Moissan, parlak, elmasa benzer bu doğal madeni bir krater yatağında keşfettiğinde uzaydan gelmiş elmas bulduğunu zannediyordu. Bu maden tipik bir elmastan 2,5 kat daha fazla ateşe, pırlantadan daha fazla parlaklığa ve daha fazla yüzeyden ışık yansıtmasına sahip olduğundan o günlerde bu madenin bir çeşit elmas olduğu düşünüldü. 1920′lerde bilimsel araştırmalar sonucunda Dr. Moissan'ın bulduğu bu maddenin aslında uzaydan gelen pırlantalar olmadığı, ancak aynı soydan gelen farklı bir mineral olduğu ortaya çıktı ve Dr. Henri Moissan'ın anısına Moissanite (Mozanit) olarak adlandırıldı.


Son düzenleyen Efulim; 21 Ocak 2012 19:14 Sebep: Sayfa düzeni.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Ocak 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Güzel Gelin, Şık Damat Olmak Artık Çok Kolay
Evlilik insan yaşamının en özel olaylarından biri… Mutlu bir geleceği paylaşmak için yeni bir hayata adım atan gelin ve damat adaylarını, aynı zamanda zorlu bir süreç bekler. Gelinlik, damatlık, düğün organizasyonu, balayı derken, uzun bir yapılması gerekenler listesi önlerinde bekler. Bu güzel olduğu kadar, yorucu geçen hazırlık sürecinde unutulmaması gereken en önemli detaysa takı ve aksesuarlardır. Goldaş’ın yeni evlenecek çiftler için hazırladığı birbirinden güzel koleksiyonlar ile en güzel gelin ve en şık damat olmak çok kolay.

goldaC59F alyans3


Goldaş mağazaları, gelin ve damat adayları için pek çok takı ve aksesuar seçeneği ile dolu. Takı ve aksesuar seçiminde ilk sırada, yüzyıllardır evlilik bağının sembolü olan ve birbiri için çarpan kalpleri sonsuza kadar birleştiren alyanslar yer alıyor. Goldaş’ın en son alyans trendlerini yansıtan tasarımlardan, klasik modellere kadar zengin bir yelpazeye sahip alyans koleksiyonunda, beyaz, sarı ve yeşil altın alternatifleri bulunuyor.


goldaC59F yC3BCzC3BCk1

Aşkını ve bağlılığını, pırlanta ile anlatmak isteyenler ise tek taş, beş taş ve tam tur pırlanta yüzükler arasından zevkli seçimler yapabilir. Pırlanta yüzükleri yine pırlanta kolyelerle tamamlamak da mümkün.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
19 Ocak 2012       Mesaj #4
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Ring   Freya  s Cats by somk
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
21 Ocak 2012       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Tektaş Pırlanta Modelleri
Evlenme Teklifinin Olmazsa Olmazı

Günümüzde artık evlilik alışverişlerinin baş kahramanı tektaş yüzükler oldu. Hatta evliliğin çok daha öncesinde, bu mutluluğun temellerinin atılmasına öncülük eden, bağlılığı ve sevgiyi belgeleyen , o özel ana şahitlik eden de tektaş yüzüktür.
Özellikle son yıllarda erkeklerin büyük bir çoğunluğu artık evlenme teklifinde bulunmak istediklerinde mutlaka yanlarında tektaş pırlanta yüzük bulunduruyorlar. Eh bunun için de çok haklı gerekçeleri var; yapılan araştırmalara göre, tektaş pırlanta bir yüzük ile evlenme teklifi alan kadınların büyük bir çoğunluğu , teklifi hiç düşünmeden kabul etmiş! Hal böyleyken tektaş yüzük, gerçekten erkek için büyük bir can simidi olmuş durumda. Böyle özel, şık ve zarif bir yüzüğün, hem de oldukça maliyetli olmasına rağmen sadece O’na özel olarak alınmış olması güven veriyormuş. Yüzük sayesinde erkeğin ciddiyetini görebiliyorlarmış.
Her zaman sahip olunamayan, ancak çok anlamlı ve çok özel anlar için alınan tektaş yüzük ile karşısına çıkan erkek elbette onu gerçekten, büyük bir aşkla seviyor olmalı. Bu sevgide zaten ancak ve ancak bir tektaş pırlanta yüzük ile anlatılabilir ki kadınlar zaten bu işin sırrını çözmüşler.





altC4B1nbaC59F 5 altC4B1nbaC59F 2

altC4B1nbaC59F 3 altC4B1nbaC59F 41

altC4B1nbaC59F 51 altC4B1nbaC59F 6


altC4B1nbaC59F 8altC4B1nbaC59F 1
altC4B1nbaC59F 22altC4B1nbaC59F 31

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
23 Ocak 2012       Mesaj #6
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Altınbaş’tan Özel Tasarım Alyanslar



altC4B1nbaC59F alyans6

Mücevher sektörünün lider markası Altınbaş; evlenirken benim aşkım paha biçilemez diyenlere görkemli pırlanta ve alyans seçenekleri sunuyor.
Ölümsüz aşkın simgesi olan mücevher; “evet” derken, Altınbaş’ta alışıla gelmişin dışında karşımıza çıkıyor. Mücevher tutkunları Altınbaş’ta, aşkı ifade etmenin pek çok şeklini bulabiliyor. Farklı tarzlardaki alyans koleksiyonları çiftleri bekliyor.
Evlenecek çiftler için her detayı düşünen Altınbaş, alyans çeşidinde dünya trendlerini takip ediyor. Türkiye’de pek çok ilki gerçekleştiren Altınbaş, çiftlerin fotoğraflarının yer aldığı Portre Koleksiyonu ile yine bu sezonun alyans trendini belirliyor.

Yeni bir üretim tekniği ile üç renk altının, her biri ayrı bir alyansmış gibi üretilip, özel bir teknikle birleştirilerek hazırlanan TriAmor Koleksiyonu, farklı ve modern çizgisi ile Destan Koleksiyonu evlenecek çiftlere eşsiz desenler, renkler ve modeller sunuyor.
Altınbaş diğer pırlantalı ürünleri ile evlenirken gelinlere özel modern, klasik, şık ve zarif alternatifler sunmaya devam ediyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Şubat 2012       Mesaj #7
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Koçak Gold’un Zarif ve Eşsiz Tektaş Modelleri

koC3A7ak tektaC59F10 450x317

Tek Şans Tek Taş

Tek taş yüzük evlilik tekliflerinin, kırılan kalpleri onarmanın, sebepsiz yere sevgiliye muhteşem bir jest yapmanın sembolüdür. Kadınların hayır diyemedikleri tek hediyedir, çünkü tek taşlar zarif ve eşsiz olmaları sebebiyle bir anlamda kadınlığın sembolüdür.

Tek taş yüzük ve alyans modelleri kabuk değiştiriyor… Yeni moda; alyans ile birlikte kullanılan ve birbirini tamamlayan tek taş pırlanta yüzükler. Koçak Gold‘un klasik alyans modelleri dışında farklı ve modern bir yüzük görüntüsü yakalanan bu modellerinde iki yüzük birlikte kullanıldığı gibi ayrı ayrı da takmak mümkün oluyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2012       Mesaj #8
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
elmas yC3BCzC3BCk 4 450x237

Sizden Değerli Olmasın…


En değerli taş, dünyasının kraliçesi elmastır…
Elmasın işlenmiş hali olan pırlanta da mücevher dünyasının bir diğer gözdesi. Elmas ya da pırlanta taşlarla süslü bir alyans ya da tek taş almak istiyorsanız, mutlaka önceden fiyat konusunda küçük bir araştırma yapmalısınız. Yüzüğün fiyatı taşın büyüklüğü, berraklığı, karatı ve kesimine göre değişir. Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Ancak kesim, renk ve berraklık aynı karat ağırlığındakı iki pırlantanın fiyatını değiştirebilen faktörlerdir.

elmas yC3BCzC3BCk

elmas yC3BCzC3BCk 2

elmas yC3BCzC3BCk 3

elmas yC3BCzC3BCk 5

Sen sadece aynasin...
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
3 Mayıs 2013       Mesaj #9
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
6829a3e4e37119369634c7011243f630
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
3 Mayıs 2013       Mesaj #10
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
831b6acc829cbc7ac53d47f8b25adf7b

Benzer Konular

8 Ocak 2010 / asla_asla_deme Müslümanlık/İslamiyet
29 Haziran 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
26 Haziran 2008 / CrypTkeeR Taslak Konular