Arama

Önemli İcatlar - Elektrikli Süpürge

Güncelleme: 6 Ekim 2008 Gösterim: 20.205 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
3 Ağustos 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Elektrikli Süpürge
elektriklisprgexe8
Elektrikli süpürge, ortamdaki katı ve sıvı maddeleri emip uzaklaştırmaya yarayan bir ev aletidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Tarihi
Toz çeken ilk süpürge 1906 yılında Robert Bimm tarafından Birum adıyla Fransa'da yapıldı. Bu, pompayla işleyen bir el süpürgesiydi. Tozun toplandığı kısım kova, torba, boru, vb. biçiminde olabiliyordu. Çok geçmeden yerini elektrik motoru ve fandan oluşan bugünkü elektrikli süpürgelere bıraktı.
Bilgi
Günümüzde süpürgeler üç tipe ayrılmaktadır: sırt biçimli aletler için düşey hazneli, kayaklı ve tekerlekli modeller için yatak silindirli, özellikle yere çivilenmiş halılar için kullanılan emer-döğer torbalı süpürgeler. Ayrıca torbalı veya mahfazlı, küçük, özellikle otomobillerin iç kısmı için çok kullanışlı tipler, bundan başka halısız evler için çok pratik, çeşitli biçimlerde emersüpürgeler de vardır.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE. Yerlerde, duvarlarda, halıların ve mobilyaların üzerinde biriken tozları emerek temizleyen elektrikli süpürgelerin bulunması ev ve işyeri temizliğinde önemli bir adımdır. Daha önceleri halılar süpürülerek ya da dövülerek, kumaş kaplı mobilyalar ise fırçalanarak temizlenir, bu sırada havalanan tozların büyük bölümü bir süre sonra yeniden eşyaların üzerine konardı. Oysa elektrikli süpürge tozları emerek bir torbanın içinde topladığından, hem tozların havalanıp çevreye dağılmasını önler, hem de halı ve dokumaların arasına yerleşmiş tozları süpürge ya da fırçadan çok daha iyi temizler.

Sponsorlu Bağlantılar
sprgeky9

Elektrikli süpürgelerde bir elektrik motoru ile bu motorun döndürdüğü bir pervane bulunur. Bu pervane döndükçe içeride bir boşluk ya da vakum yaratır. Böylece, bu boşluğu doldurma eğiliminde olan hava hızla makinenin içine doğru akarken çevredeki tozları ve küçük kir parçacıklarını da birlikte sürükler. Emilen hava pervanenin etkisiyle yeniden dışarı atıldığı için makinedeki boşluğa sürekli hava emilir; ama havadaki toz ve kir parçacıkları içerideki gözenekli torbanın çeperlerinden geçemediğinden torbada birikir.
Elektrikli süpürgelerin bazı tiplerinde toz torbası makinenin dışındadır ve yere dik inen uzun bir sapa tutturulmuştur; motor ve pervane ise süpürgenin yere değen bölümündeki kapalı bir kutu içindedir. Bu bölümün altındaki açıklıkta, süpürgenin öne ya da arkaya itilmesiyle dönen fırçalar bulunur. Fırçaların kaldırdığı tozlar emilen havayla birlikte toz torbasına dolar.
Kutu tipi elektrikli süpürgelerde ise motor, pervane ve toz torbası silindir ya da küre biçimindeki bir gövdenin içine yerleştirilmiştir. Gövdeye bağlanan emme hortumunun ucuna, temizlenecek yüzeye uygun olarak değişik fırça ve ek parçalar takılabilir. Elektrikli süpürgelerin eski tiplerinde toz torbaları bezdendi ve dolunca boşaltılması gerekiyordu. Yeni üretilen tiplerde ise dolunca atılan kâğıt torbalar kullanılır.

sprge1ks3

Elektrikli süpürgelerin öncüsü, 1850'lerde yapılan ve pervane ya da körükleri elle çalıştırılan vakumlu (emici) süpürgelerdir. Bu süpürgelere bir elektrik motorunun eklenmesiyle geliştirilen ilk elektrikli süpürgeler pek kullanışlı değildi; bir yerden bir yere kolayca taşınamayacak kadar büyük ve sabit olan bu süpürgeler yalnızca büyük yapılarda yerleri temizlemek için kullanılıyordu. ABD'de James Murray Spangler'in geliştirdiği taşınabilir elektrikli süpürgenin patentini satın alan Wil-liam Henry Hoover bu süpürgelerin seri üretimine başladı ve Hoover adı elektrikli süpürgelerin en ünlü markalarından biri olarak tanındı.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
2 Eylül 2011 / Misafir Taslak Konular
13 Haziran 2008 / KisukE UraharA Mühendislik Bilimleri
27 Temmuz 2011 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
14 Temmuz 2014 / d_n_z Taslak Konular