Arama

Önemli İcatlar - Filtre

Güncelleme: 30 Temmuz 2011 Gösterim: 3.013 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
İçinden bazı maddeleri geçirip bazı­larını tutarak süzgeç işlevi gören çeşitli araç, gereç ve düzeneklere filtre denir. Örneğin evinizdeki kâğıt havludan kopardığınız bü­yükçe bir parçayı birkaç kez katladığınızda, bulanık bir suyu süzmek için kullanabileceği­niz basit bir filtre yapmış olursunuz. Çünkü bu gözenekli kâğıt suyun içindeki çamuru ya da toprak, kum gibi katı parçacıkları tutarak yalnız suyu geçirecek ve böylece, ağzına kâğıttan filtre takmış olduğunuz kapta duru bir su birikecektir. Özellikle kimya laboratuvarlannda sıvıların ya da gazların içindeki katı maddeleri ayırmak için çeşit çeşit filtreler kullanılır. Bunlardan en yaygını, kâğıt havlu gibi gözenekli ve özel bir kâğıttan yapılmış olan filtre kâğıdıdır. Ayrıca keçe, bez, ince kum, toz halindeki maddeler ve çelikyünü ile camyünü de filtre olarak kullanılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yağmur, kar ve ırmak suları yerin derinlik­lerine doğru sızarken, kayaç katmanları su­yun içindeki katı parçacıkları tutar. Bu, doğa­nın suyu arıtma yollarından biridir. Kentler­de, konutlara ve işyerlerine dağıtılacak kulla­nım ya da içme sularının arıtılmasında da genellikle buna benzer bir yöntem uygulanır. Su, çok kalın döşenmiş kum ve çakıl katman­larından geçirildiğinde içindeki katı parçacık­lar bu yataklarda tutulur. Çoğu zaman, en küçük katı parçacıkların bile ayrılmasını sağ­lamak için suya ayrıca şap katılır. Böylece, özel depolarda dinlendirilen suyun içindeki küçücük katı parçacıklar şap parçacıklarıyla birleşerek beyaz topaklar halinde deponun dibine çöker ve filtrelere gönderilecek olan sudan ayrılır. Bu yöntemde katı maddelerin çoğu filtrelere gitmeden önce deponun di­binde toplandığı için filtrelerin sık sık te­mizlenmesi de gerekmez

Günlük yaşantımızın bir parçası olan çeşitli makinelerde de değişik filtreler kullanılır. Örneğin çamaşır ve kurutma makinelerinde dokumanın ince havlarını tutmaya yarayan filtreler vardır. Bazı işlerde çalışanlar havada­ki tozların, mikropların ya da sıvı damlacıkla­rının solunum yoluyla vücutlarına girmesini önlemek için tülbent ya da bez maskeler takarlar. Motorlu taşıtlarda kullanılan hava, yakıt ve yağ filtreleri de motora gidecek olan havanın, yakıtın ve motor yağının içindeki istenmeyen katı maddeleri süzer.

Fotoğrafçılıkta, belirli dalga boyundaki ışıkları süzerek duyarlı katmana ulaşan ışığın bileşimini değiştiren ve bazı nesnelerin fotoğ­rafta daha belirgin olmasını sağlayan renkli cam ya da plastik filtreler kullanılır . Elektronikte de değişik frekanstaki sinyalleri birbirinden ayıran elektrik devrele­rine filtre adı verilir. Belirli bir frekans aralığındaki ya da o frekansın altındaki ve üstündeki sinyalleri zayıflatan (söndüren) bu filtreler radyo alıcılarında istenmeyen gürül­tüleri (parazitleri) önlemeye ve değişik istas­yonların ayrı frekanstaki yayınları arasında seçim yapmaya yarar.

MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 3 Aralık 2010 14:17
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Filtre
Sponsorlu Bağlantılar

Bir sıvı içindeki katı maddeleri süzen ya da ışık ve sesteki istenmeyen özellikleri tutan aygıt.

Teknolojide yağlardan parafini ayırmak için basınçlı ya da döner filtreler, şarap damıtılmasında, mum yapımında da geniş yüzeyli basınçlı filtre kullanılır. Suyu ve havayı yabancı cisimlerden kurtarmak için, çok tabakalı gözenekli levhalardan yararlanılır. Patlamalı ya da içten yanmalı motorlardaki filtreler yağlama yağını, havayı ve yakıtı süzerler. Havayı temizlemek için yağlı filtrelerden geçirmek gerekir. Yağ iki defa filtre edilir. Yakıt ise önce pompada, sonra karbüratör girişinde süzülür.

Bayındırlık alanında kullanılan filtreler, yol yapımında ve barajlarda toprak tabakaları ve harcın birbirine karışmasını engeller. Fotoğraf filtreleri, renklerin bazılarını tutarak görüntünün netleşmesini ya da renk değiştirmesini sağlayan renkli cam ya da jelatinlerdir. Laboratuvarlarda ise istenmeyen ışınları tutmaya yarayan filtreler kullanılır.

Elektronik ve elektrikte istenmeyen sesleri süzmek amacıyla kullanılan ve ancak istenen frekansları geçiren frekans ve bant filtreleri vardır. Antiparazit filtreler de alçak frekansları geçiren aygıtlardır. Aerodinamik tünel filtreleri, tünel içindeki hava çalkantılarını azaltmaya yarayan çok köşeli bölmelerdir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
10 Eylül 2012 / Efulim Mühendislik Bilimleri
3 Kasım 2012 / ölmez fenerli Mühendislik Bilimleri
19 Temmuz 2012 / Mira Mühendislik Bilimleri
6 Temmuz 2012 / Efulim Mühendislik Bilimleri