Arama

Kablo TV

Güncelleme: 15 Kasım 2008 Gösterim: 2.914 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
15 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Kablolu TV sistemleri; izleyicilerin ikametgahına kadar tesis edilen koaksiyel yada karma fiber koaksiyel kablolarla TV yayınlarını ileten ve çift yönlü iletişim yapısı ile tam etkileşim sağlayan şebeke yapılarıdır. Günümüzde, analog ve dijital televizyon yayınları izleyici kitlelerine yerel televizyon verici istasyonları, uydu, MMDS (mikrodalga) ve Kablolu TV (CATV) gibi sistemlerle ulaştırılmaktadır. Kablolu TV sistemleri diğer yayın iletim sistemleri ile karşılaştırıldığında şu gibi avantajlara sahiptir.
  • Görüntü kalitesi yüksektir.
  • Adreslenebilir yapısından dolayı güvenilirdir.
  • Çift yönlü iletişim olanağının olması bakımından etkileşimli bir sistemdir.
  • Yüksek veri iletişim imkanı vardır.
Kablolu TV Genel Yapısı
Sponsorlu Bağlantılar
Günümüzdeki Kablo TV şebekelerinin bir kısmı çok dallı ağaç yapısındaki koaks dağıtım şebekeleri şeklinde tesis edilmiştir. İletim ortamı olarak da koaksiyel kablo kullanılmakta ve kablo zayıflamasını dengelemek için değişik iletim bantgenişlikli (47 MHz'den 300/450/606 veya 862 MHz'e kadar) genişbant yükselteçlerden yararlanılmaktadır.
Bu tip koaksiyel kablo şebekelerinin kaplama alanı 5 km'den 10 km'ye kadar değişmekte ve 100,000'den fazla daireye bir şebeke ile ulaşılması mümkün olmaktadır. Genelde 40 TV programı ile 30 VHF stereo radyo programı ve dijital radyo programı bu tip şebekelerde iletilebilmektedir. Geniş nüfuslu şehirlere Kablo TV hizmeti verebilmek için birkaç komşu şebeke kurulması gerekmektedir.

kaynak:elektrik.gen.tr