Arama

Karma Fiber Koaks (HFC) Şebeke

Güncelleme: 15 Kasım 2008 Gösterim: 3.599 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
15 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Karma Fiber Koaks (HFC) Şebeke

Sponsorlu Bağlantılar
Bugün Kablo TV şebekelerinde ve mevcut şebekelerin modernizasyonunda optik iletim teknolojisi geniş uygulama alanları bulmaktadır. Fiber-optik iletim teknolojisindeki gelişmeler doğrultusunda Kablo TV operatörleri iletim ortamının sadece koaksiyel kablo olduğu şebeke yapısından, kısaca HFC denilen Karma Fiber Koaks şebeke yapılarına doğru yönelmektedirler. HFC yapısı, fiber optik ve koaksiyel kabloların avantajlı yanlarını kullanır, böylece uygun maliyetli çok yüksek kapasiteli ve yüksek güvenilirlikli bir genişbant şebekesi oluşturulur. Aynı zamanda HFC şebekeler analog ve dijital sinyalleri aynı anda iletebilme özelliklerinden dolayı analog yayıncılıktan yüksek seviyeli dijital yayıncılık sistemlerine geçişte büyük kolaylıklar sağlar.
HFC Şebekeleri Genel Yapısı
HFC Kablo TV şebekesi genel olarak optik ve elektiksel iletim bölgelerinden oluşur. İletim Headend'de bulunan bir Trunk Center (Trunk Merrkezi) ile başlar. Optik besleyici sistemi alınan sinyalleri dağıtım merkezine (DC) yada bir hub'a taşır. Dağıtım merkezi Headend'te kurulursa optik beslemeye gerek kalmayabilir.
TV yayınları ve İnteraktif hizmetlerin aynı şebeke üzerinde implantasyonu dağıtım merkezinde birleştirilmeleri ile mümkün olur. Bundan sonra sinyaller pasif optik şebekesi (PON) vasıtası ile Fiber Node'lara (FN) taşınır. Burada optik sinyaller elektirksel işaretlere dönüştürülür.
Bu Fiber Node'lar pasif yada aktif koaksiyel şebekeyi beslerler. Aktif koaksiyel şebeke bir trunk ve daha geniş alanlara yada daha çok aboneye erişebilmek için kullanılan dağıtım yükselteçlerinden oluşur. Kaskad amfilerin sayısı şebeke dizaynı, bant genişliği ve abonede istenilen sinyal seviyesine bağlıdır.
Bu pasif yada aktif koaksiyel şebeke abone dağıtım kutusunda son bulur. Evlerin yada apartmanların içindeki dağıtım da koaksiyel kablo şebekesi ile gerçekleştirilir.



Kaynak

Benzer Konular

5 Mart 2009 / RuffRyders X-Sözlük
6 Eylül 2015 / LaSalle X-Sözlük
14 Nisan 2012 / Teamoore Soru-Cevap
31 Mayıs 2012 / buz perisi Matematik
25 Ekim 2010 / _Yağmur_ Zooloji