Arama

Fabrika Nedir?

Güncelleme: 6 Temmuz 2011 Gösterim: 4.879 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Temmuz 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fabrika

Sponsorlu Bağlantılar

Üretimevi. Hammadde ya da yarı mamullerden, işlenmiş madde üretilen sanayi kuruluşları.

İçerisinde işlenmemiş veya yarı işlenmiş ürünün işçiler tarafından, makine, araç ve aygıtlar yardımıyla işlenerek tüketime hazır duruma getirildiği sanayi kuruluşu.

Üretimevi terimi, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği, belli bir büyüklüğe sahip endüstriyel yapılar için de kullanılmaktadır. Üretimevleri gerekli işgücü, ana para ve tesis kaynaklarının bir araya gelmesi ile oluşur ve etkinlik gösterir.

Geçmişi

Sanayileşme süreci içinde fabrikaların yeri çok önemlidir. Önceleri küçük imalathaneler biçimindeki fabrikalar, sanayi ve teknolojideki büyük ilerlemeleri sonucunda binlerce işçi çalıştıran, otomatik aygıtlarla denetlenen dev kuruluşlar durumuna geldi. Fabrikalar, hammaddeden yarı mamul madde üreten ve doğrudan tüketime hazır işlenmiş madde üreten fabrikalar olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca, fabrika makinelerini, bunlara ait parçaları üreten fabrikalar da vardır.

Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda üretimevinin ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır. Endüstri devriminden yüzyıllar önce, 1104 yılında Venedik şehrinde kurulmuş olan tesislerde birleşim (montaj) hatları kullanılmış, belli parçaların bir araya getirilmesi yoluyla gemi üretilmiştir. Üretimevinin üretim şekli çağdaş seri üretim tarzına benzemekteydi. Venetian Arsenal'in en verimli döneminde üretimevinde 16.000 işçi çalışmakta, günde hemen hemen bir gemi üretilmekteydi.

Çağdaş fabrikaları, uzmanlaşmış işletmeciler belirli bilimsel verilerden yararlanarak yönetir. Çağdaş fabrika yöneticiliğinin temellerini Amerikalı F.W. Taylor attı.

Ad:  Air_.pollution_1.jpg
Gösterim: 272
Boyut:  43.7 KB

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Vikipedi


Benzer Konular

2 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
3 Ekim 2012 / sevdayeli61 Soru-Cevap
15 Mayıs 2012 / :D:D:D<3:D:D:D Çevre Bilimleri
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri
18 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük