Arama

Tümdevre (Entegre Devre) Nedir?

Güncelleme: 6 Temmuz 2012 Gösterim: 10.006 Cevap: 1
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Ağustos 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Tümdevre (Entegre Devre)

Tümdevre (ayrıca bilgisayar yongası, çip, entegre devre, mikroçip, mikrodevre, tümleşik devre, yonga), yarıiletken maddeden oluşan ince bir yüzey üzerine yerleştirilmiş ve küçültülmüş bir elektronik devredir.
Tümleşik devreler, yarıiletken aygıtların boşluk tüplerinin görevlerini yerine getirebileceklerinin deneysel olarak fark edilmesi ile önem kazandılar. 20. yüzyılın ortalarında çok büyük sayıda geçirgecin küçük boylu yongalara yerleştirilebilmesi, elektronik bileşenlerin üretilmesinde yeni bir döneme girilmesine olanak sağladı. Tümleşik devrelerin toplu üretilebilmeleri ve güvenilirlikleri ayrık geçirgeç kullanımının yerini almalarını hızlandırdı.

Tümdevreler ve ayrık devreler


Tümleşik devrelerin ayrık devrelere göre başlıca iki olumlu yanı sayılabilir: düşük üretim maliyeti ve başarım. Üretim maliyetinin düşüklüğü geçirgeçleri birer birer değil de tek defada ışıklı taş baskı (fotolitografi) aracılığı ile basılmaları sayesinde gerçekleşmekte. Başarımın yüksekliği ise bileşenlerin yakınlığı ve dolayısıyla daha az güç kullanımına bağlıdır. 2006'ya varıldığında ortalama yonga alanları 1 ile 350 mm2 arasında olup milimetre başına 1 milyon geçirgeç kullanılabilmektedir.
Günümüzde tümleşik devre satışları Dünya çapında 300 milyar ABD dolarına yaklaşmıştır. Tümleşik devre üretiminde silikon temelli CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) teknolojisi hakim durumdadır. CMOS teknolojisi, transistör başına düşük maliyetler sağladığı ve büyük miktarlarda yonga üretimine olanak verdiği için tercih edilmektedir. Bunun dışında, özellikle daha yüksek hızda ya da düşük gürültü ile çalışması istenen devrelerde SiGe BJT ya da GaAs temelli teknolojileri de kullanılabilmektedir.

Araştırmalar


Türkiye'de üniversitelerde tümleşik devre tasarımı konusunda araştırmalar yürütülmektedir. Bunun dışında, İstanbul'da ST Microelectronics, Maxim ve Spectra Linear firmalarının tasarım gruplarında tümleşik devre tasarımı yapılmaktadır. Bunun dışında, Vestel firması Bahçeşehir Üniversitesiyle işbirliği ile sayısal tümleşik devrelerin tasarımına yönelik yüksek lisans çalışmalarını desteklemektedir.


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Tümdevre (Entegre Devre) Nedir?
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Çok sayıda elektronik parçanın tek bir birim hâlinde üretilmiş olduğu elektronik devre. Entegre devre kapalı bir kutu gibidir; bütününü bozmadan devrede bir değişiklik yapılamaz. Cepte taşınan elektronik hesap makineleri, digital kol saatleri ve modern bilgisayarların yapımı ancak entegre devrelerle gerçekleşebilmektedir. Çoğu entegre devreler, son derece saflaştırılmış (10 milyar kısımda 1 kısım yabancı madde) ve "chip" adı verilen milimetrik boyutlardaki bir silisyum parçasına, devrenin özelliğine bağlı olarak üst üste yabancı maddeler monte edilerek hazırlanır. Parçaların ayrı ayrı kullanılmasıyla oluşturulacak devreler de kuramsal olarak entegre devrelerin işini görebilir. Ancak hem entegre devreden çok daha büyük bir yer kaplar hem de daha çabuk bozulurlar. Örneğin 1000 parçalı bir elektronik devrede her 6 ayda bir parçanın bozulma olasılığı varsa, bunun eşdeğeri olan entegre devrenin bozulma olasılığı 500 yıldır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

20 Aralık 2012 / LiSeLi Soru-Cevap
27 Mayıs 2008 / asla_asla_deme X-Sözlük
9 Mayıs 2010 / Aynacan Mühendislik Bilimleri
25 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Soru-Cevap