Arama

Bilgisayar Bilimcileri ve Çalışmaları

Güncelleme: 10 Nisan 2006 Gösterim: 12.527 Cevap: 0
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
10 Nisan 2006       Mesaj #1
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Andrew S. Tanenbaum

Sponsorlu Bağlantılar
350pxandrewtanenbaum7pa

İşletim sistemleri ve bilgisayar ağları üzerine yazdığı kitaplarla ünlü bilgisayar profesörü.Geliştirdiği ACK (Compiler Kit) ve Minix, Amoeba işletim sistemleri ile pek çok makalesi bulunmaktadır. İlgi alanları: bilgisayar ağları, işletim sistemleri, dağıtık sistemler. Halen Virjie Universitesi /Amsterdam'da çalışmalarına devam etmektedir.

Kitapları:
Modern Operating Systems, ISBN 0130313580
Operating Systems: Design & Implementation, ISBN 0136386776
Computer Networks, ISBN 0130661023
Structured Computer Organization, ISBN 0131485210
Distributed Systems: Principles and Paradigms, ISBN 0130888931


Bjarne Stroustrup

180pxbjarnestroustrup2yl

Danimarka'nın Aarhus kentinde 1950'de doğan Bjarne Stroustrup, bir bilgisayar bilimcisi ve Texas A&M Üniversitesi'nin Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün başkanıdır. Stroustrup, C++ programlama dilini geliştirmiş olması ile ünlüdür.

Stroustrup, C++ programlama dilini tasarlayıp gerçekleştirmiş ve C++ standartlaştırma kuruluna önayak olmuştur. C++'ya giriş kitabı sayılan "The C++ Programming Language (C++ Programlama Dili)" kitabının da yazarıdır.
1975'te Aarhus Üniversitesi'nin Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden mezun olan Stroustrup, doktorasını Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden 1979'da almıştır. Kuruluşundan 2002 yılına kadar AT&T Laboratuvarları'nın Büyük Ölçekli Programlama Araştırma bölümünün başkanlığını yapmıştır.
(İngilizce Wikipedia'nın Bjarne Stroustrup sayfasından çevrilmiştir)


Dennis Ritchie

denisritche7qw

C Programlama Dilini oluşturan bilgisayar bilimcisi.

John K. Ousterhout

tinyousterhout3xn

John K. Ousterhout, Tcl programlama dilini icad eden bilgisayar bilimcisidir

John McCarthy

jmccolor5lc

John McCarthy (d. 1927, Boston, Massachusetts, A.B.D.), önde gelen bilgisayar bilimcilerindendir. "Yapay Zeka" terimini ve Lisp programalama dilini icat etmiş; çok kullanıcılı/zaman paylaşımlı sistemlerin gelişmesinde öncü rol oynamış, özellikle sembolik yapay zeka araştırmalarına öncü ve yönlendirici katkılarda bulumuştur. Bilgisayar bilimine katkılarından dolayi 1971'de ACM Turing Ödülü'ne layık görülmüştür. McCarthy, 1948'de Kaliforniya Teknik Üniversitesi'den matematik lisansı, 1951'de Princeton Üniversitesini'nden yine matematik dalında doktora almıştır. MIT'de ve Stanford Üniversitesi'nde çalışmış, Stanford Üniversitesi'nden emekli olmuştur (2005 yılı itibarı ile 'emeritus' profesör olarak devam etmekte idi).

Ken Thompson

kenndennis1yd

Kenneth Thompson, özellikle UNIX işletim sistemine katkıları ile tanınan bir bilgisayar bilimcisidir. 1943 yılında New Orleans, Louisiana, ABD'de doğdu. Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini elektrik mühendisliği dalında UC Berkeley'den aldı.

1969'da Bell Laboratuvarları'nda çalışırken Thompson ve Dennis Ritchie, UNIX işletim sisteminin temel tasarımcılarıydılar. Thompson ayrıca Dennis Ritchie'nin geliştirdiği dünyanın en çok kullanılan programlama dili olan C programlama dilinin öncüsü kabul edilen B programlama dilini yazdı. Önceden yazılmış olan qed editörünün takipçisi, standart UNIX editörü ed'i geliştirdi. Daha sonra, Bell Laboratuvarları'ndayken Rob Pike ile birlikte Plan 9 işletim sistemini tasarladı. Bu çalışma sırasında UTF-8 karakter sınıflandırmasını yarattı.

Thompson ve Ritchie birlikte 1983 yılında "işletim sistemleri teorisini geliştirmeleri ve özel olarak UNIX işletim sistemini tasarlamaları" nedeniyle Turing Ödülü aldılar.
Thompson, Bell Laboratuvarları'ndan 1 Aralık 2000'de emekliye ayrıldı.

İlgili Bağlantılar
Turing Ödülü kabul konuşması http://www.acm.org/classics/sep95/
Bell Laboratuvarlarındaki sayfası http://www.cs.bell-labs.com/who/ken/


Linus Torvalds

200pxlinustorvalds1nj

Linus Benedict Torvalds (d. 28 Aralık 1969) Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve proje yöneticisidir. Aslen Finlandiya'lı olup, ABD'de yaşamaktadır. Transmeta'daki görevinden ayrıldığından beri OSDL'de (Açık Kaynak Geliştirme Laboratuvarları) tam zamanlı olarak Linux çekirdeği üzerinde çalışmaktadır.


Miguel de Icaza

migueldeicaza0nj

Miguel de Icaza (1972), Meksikalı bir özgür yazılım programcısı. Başlıca GNOME, Mono ve Midnight Commander projeleri ile bilinmektedir.


John von Neumann

200pxjohnvonneumann0du

John von Neumann Amerikalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi (1903 - 1957)
1921 yılından 1923 yılına kadar Berlin Üniversitesinde kimya tahsili gördü. İki yıl sonra İsviçre'de Teknik Yüksek Okulu'ndan kimya mühendisliği diploması aldı. Nihayet 1926 yılında Budapeşte Üniversitesi'nden matematik doktorası aldı. Budapeşte'deki çalışmalarını bitirir bitirmez, genç matematikçiye Göttingen Üniversitesi'nde Rockofeller bursu verilmişti. Burada, 23 yaşındayken ilk şaheser eseri "Kuantum Mekaniğinin Matematik Temelleri"ni yayınladı.
Bu eser bütün atom ve nükleer fiziğin üzerine kurulduğu Kuantum Teorisi anlayışı için çok önemliydi. Gene o yıllarda von Neumann Berlin Üniversitesi'nde ilk öğretim üyeliğini kabul etti.

John von Neumann Berlin'de iken poker oyununu incelemeye başladı. Özellikle bu oyun onun ilgisini çekmişti, çünkü bu oyunla sadece şans faktörü değil aynı zamanda oyuncunun strateji meselesi de işe karışıyordu. Böyle bir oyun matematik terimleriyle tarif edilebilir miydi? Genç matematikçi işe girişti! Birkaç ay içinde matematik incelemelerine yeni bir saha getiren "Oyunlar Teorisi"ni geliştirdi. Bu yaklaşımı sadece şans ve strateji oyunlarına değil , aynı zamanda ekonomi, askeri strateji ve sosyoloji gibi önemli alanlara da uygulandı. "Oyunlar teorisi" Von Neumann yalnızca yirmi beş yaşında iken, matematiksel bir sanat eseri olarak kabul edildi. 1930 yılında Princeton'un bir yıllık ders teklifini kabul etti ve 1931 yılında burada kalmaya karar verdi. Burada da Berlin'de olduğu gibi farklı öğretim metotları ile öğrenci ve profesörlerin ilgisini çekmiştir. 1933 yılında von Neumann, Princeton'da araştırmacılar için yeni açılan uluslararası bir merkez olan İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör olması çağrısı aldı. Orada birkaç yıl matematik araştırmalarına derinlemesine daldı.

2.Dünya savaşına uzanan yıllarda ve savaş süresince von Neumann, askeriye için çalışmıştır. Kendisi burada askeriye için ilk elektronik hesaplayıcı olan "ENIAC" ı 1945'te savaş sona erene kadar tamamlamıştı. Ayrıca burada 1957'de kanserden ölümüne sebep olan radyasyon hastalığı ile temas ettiği tahmin ediliyor. Savaştan sonra bir matematikçi (kendi türü bir matematikçi) ile yaşantısını sürdürmeye devam etti.Uzun araştırmalar sonucu onun harika makinesi "MANIAC" (Matematiksel Analizci, Nümerik Integralci ve Computer), insanların hizmetine hazırdı. Öyle ki bu makina önceleri birkaç yıl alan bir problemi bir saatte tamamlıyabiliyordu. NORC (Noval Ordinanse Research Computer - Askeri Düzeni Araştırma Bilgisayarı) von Neumann 'ın ikinci bilgisayarıydı. Bu hünerli makina yirmidört saatlik bir hava tahminini birkaç dakikalık zamanda verebiliyor, yerkürenin özü hakkında bilgi kaydedebiliyordu. Atlantik ve Pasifik Okyanusları'nın med ve cezir hareketlerini hesaplayabiliyor ve askeri manevra problemlerini çözebiliyordu. 1953 yılında, Amerikan güdümlü mermi programına paha biçmeye çalışan bilim adamları ve askeri liderler komisyonuna başkan atandı. Onun başkanlığında Kıtalararası Balistik Güdümlü Mermi (ICBM) projesi üzerinde çalışmaya başladı.

1954 yılında von Neumann en büyük düzeyde olan Atom Enerjisi Komisyonu 'na atandı ve burada hücre otomata teorisi üzerine kanserden öldüğü 1957 yılına değin çalışmalarına devam ederek miras olarak geriye bugün hayatımızın ihtiyaçlarını karşılayan teorileri ve kavramları bıraktı. Von Neumann'ın olağanüstü başarıları yeniden gözden geçirilirse, bunların insan aklının ürünü olduğuna inanmak imkansız gibi görünür. Fizikçi Hans Bethe'nin sözleri Von Neumann'ın dehasını belki de en iyi biçimde açıklar. Şöyle yazmıştır: "O farklı bilgileri, insanları bir araya getirip şaşırtıcı ürünler üretebilen korku verici bir kabiliyete sahipti. Zaman zaman von Neumann gibi bir beynin insanoğlundan üstün bir tür olup olmadığını merak etmekteyim."

Rasmus Lerdorf

rasmuslerdorf5da

Rasmus Lerdorf (doğumu: 22 Kasım, 1968), PHP web programlama dilinin mucidi ve Apache sunucu projesi programcısıdır

Tim Berners-Lee

timberness5lv

Tim Berners-Lee 1989'da HTML programlama dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörü.

Web'in babası kabul edilir. Aynı zamanda ilk Ağ tarayıcısı yazılımı 1990 yılında geliştirmiştir.

1994 yılında Ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'yi kurmuştur, halen de başkanlığını yapmaktadır.
İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi tarafından Sir ünvanı verilmiştir.
Kendisi şu anda World Wide Web Consortium'un (W3C) başkanı, MIT'de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörüdür.

Alan Turing

turing0nv

Alan Mathison Turing (23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954), İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş oldugu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.
2. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılmıştır. Ayrıca Turing makinası denilen algoritma ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.
Adı ayrıca Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonlarıyla tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.
1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca östrojen iğnesi olmaya mahkum edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Polis araştırmasında Turing'in ölmeden önce ısırdığı elmanın zehirli olduğu anlaşılmış ve ölümün intihar sonucu olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen annesi, Turing'in zehirlenmesinin kaza sonucu olduğu iddiasını sürdürmüştür.

Adı ayrıca anısına verilen ve bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan Turing Ödülü ile de akademik bilişim dünyasının bir parçası olmuştur.


Benzer Konular

11 Nisan 2016 / VerSchL@GeN Bilgisayar
28 Mayıs 2014 / volture Taslak Konular
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Meslekler
22 Ocak 2016 / ZERMER Taslak Konular
29 Mart 2010 / Sadık Taslak Konular