Arama

Tespih Nedir? Tespih Hakkında

Güncelleme: 8 Haziran 2013 Gösterim: 3.595 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Kasım 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tespih
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

450pxtasbih1924

Tespih

Türlü maddelerden boncuk biçiminde yapılmış otuz üç ya da doksan dokuz tanenin ibrişime geçirilip bağlanmasıyla yapılan halka.

Ya virt çekerken sayıyı şaşırmamak için ya da elde oyuncak gibi kullanılır. İpliğin iki ucunun birleştiği yerde uzunca bir kısım bulunur. Buna imame denir. İmamenin ucunda da kamçı (püskül) vardır. Tespihlerin ipliği, sağlam olması için, ibrişimdendir. Günümüzde naylon ipliklere dizilmiş tespihler de yapılmaktadır.

Tespihin yapılması büyük bir dikkat ve ustalık ister. İyi bir tespihte, tanelerin çok ince delinmeleri, aynı biçim ve boyda olmaları gibi özellikler aranır. Sandal ağacı, öd ağacı gibi kokulu ağaçlardan ve amberden yapılan tespihler güzel bir koku verir. Rengi tatlı bir kırmızı olan mercan tespihleri çok değerlidir. Bunların dışında zümrüt, inci, yeşim, necef, zebercet, akik, kehribar, sedef, boynuz, bağa, kuka vb. gibi bitki, ağaç, hayvan ve taşlardan yapılan tespihler de vardır.

Tespih, İslamî alışkanlıklardan biri. Allah'ın sıfatlarını tesbih ederken sayı saymak için kullanılan ve 33 veya katları kadar tanenin ipe dizilmesiyle meydana gelen halkaya denir. Pekçok dinde kullanılır. Din dışında stres atmak için çevirilir. Tespihin 11,33 ve 99 taneli olanları müslümanlar 108 taneli olanı budistlar tarafından kullanılır. Tespihin ucundaki parçaya imame denir.

Tahminlere göre Müslümanlar tespihi Budistlerden almışlar. Hıristiyanlar da Müslümanlardan Avrupa'ya. Papa V. Pius, 1596'da yazdığı yazısında, Dominikus'un 1221 yılında Avrupa'ya tespihi getirdiğini yazmıştı.İlk hristiyan tesbihleri 33 taneli olup bu 33 tane İsa Mesihin bu dünyada 33 yıl ömür sürmesini hatırlattığı için kutsal sayılmıştır.(33 sayısı ile ilgili olarak bkn. Baal)

İslamiyetin ilk yıllarında Müslümanlar tespih yerine el içinde parmaklarını sayarlarmış. Ancak Muhammed hiç kullanmamıştır. Ebu Bekir'in döneminde ilk defa kullanılmış. Bu sebepten dolayı Vehhabiler tespihi İslami olmadığı için kullanmıyorlar.

Tespih günümüzde takı olarak da, yani 'tespih çekmek' için can sıkıntısını gidermek için de kullanılıyor.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
18 Kasım 2012       Mesaj #2
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
TESBİH : Bir ipe dizili, çeşitli maddelerden yapılan belirli sayıda taneler…tesbih aslında bir ibadet eşyasıdır. Tesbih’in doksan dokuz tanesi Allah’ın Esma-ül Hüsna denilen doksan dokuz adının sayılmasıdır. Namaz sonunda sırası ile otuzüçer defa Sübhanallah-Elhamdulillah-Allahu Ekber sözleri tekrarlanır, islamda ibadetin bir gereği olan tesbih otuzüçlük ve doksandokuzluk dizileri ile aynı zamanda bir sanat dalı olarak gelişmiş, tesbih yapan atölyeler tesgahlar açılmıştır.
Tesbih yapımında Zümrüt, Yakut, Lapis, Firuze, Lületaşı, Akik, kuars,Ametist,Yeşim, Yıldız taşı, Necef, Kan taşı, Şah maksut gibi kıymetli ve yarı kıymetli taşlar….Sedef,İnci, Mercan, Fildişi, Deve dişi,Mors dişi,Deve Kemiği,Fil kemiği, Bağa, Keçi-Manda-Geyik-Ceylan-Bufalo-Sergerdan(Gergedan boynuzu) gibi hayvansal ürünlerden tesbihler yapılmıştı, organik maddelerden yapılan Kehribar, Oltu,Siyah kehribar ayrıca Abanoz,Zeytin çekirdeği, Gül, Peleseng(gemi ağacı), Vengi(Sandal Ağacı),Demirhindi, Sakız Ağacı, Kuka, Narçıl, Andız,gül ağacı, Yılan ağacı,Öd ağacı gibi bitki kökenli tesbihlerin yanı sıra kristal, Beykoz boncuğu gibi cam tesbihlerinde yapıldığı görülür, tesbihlerin 33’lük bölümlerini ayıran ayrı parçalara Nişane, iki ucu birleştiren ve genellikle çok süslü yapılan parçayada imame denir.altın gümüş ve ibrişim püsküllü imamelerin ucuna takınla degerli taşlar dizili veya altın, gümüş tel örgülü saçaklar tesbihe ayrı bır guzellık verir… En iyi tesbihler Osmanlılar devrinde İstanbulda yapılmış, İstanbulda yüzlerce tesbih atölyesi açılmıştır. Tesbihlerin çok ufak tanelilerine zenne yani kadın tesbihi denir….birde genellikle ceviz ve Ihlamur ağacından yapılan iri taneli en büyüğü 999’luk zikir tesbihleri mevcuttur ..bunlar tekke işi olup zikir ayinleri sırasında çekilirt…Türkiyede birçok müzelerde büyüklü küçüklü tesbih kolleksiyonlerı bulunduğu gibi pek çok tesbih meraklısı çok değerli tesbih koleksiyonlarına sahiptir…..
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak:
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
8 Haziran 2013       Mesaj #3
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Tesbih Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü

Yüzmek, akmak, gitmek, bir işi bitirmek, geçimi için çalışıp çabalamak, koşuşturmak, uyumak, sakınmak, dinlemek, yeri kazmak ve çok söz söylemek anlamlarındaki "s-b-h" kökünden türeyen tesbih kavramı, din ıstılahı olarak; "Sübhanallah" (Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim) demek ve namaz kılmak" (Tâ-hâ, 20/130; Rûm, 30/17) anlamına gelir. Arap dilinde tesbih; bir şeyi tazim ederek kötülüklerden ve noksanlıklardan tenzih etmek demektir.
"Sübhanallah", eş ve çocuk isnadı, zulüm, âcizlik, ortağı bulunma vb. ilahlıkla bağdaşmayan her türlü noksan sıfatlardan Allah'ı tenzih ederim, demektir.
Kur'ân'da bu kavram çeşitli formlarda 92 âyette kullanılmış ve bu kavramla bütün meleklerin (A'râf, 7/206), müminlerin (Secde, 32/15), akıllı insanların (Âl-i İmrân 3/191), göklerde ve yerde bulunan her şeyin (İsrâ, 17/44) Allah'ı tesbihleri söz konusu edilmiştir.
İnsanların tesbihi gibi meleklerin tesbihi de, sübhanallah diyerek Allah'ı takdis ve tenzih etmek (Müslim, Zikir, 84) ve namaz kılmaktır (Taberî, I, 1/211).
Tesbih kavramı, Kur'ân'da "Sübhanallah", "sübhaneke", "sübhanehu", "sübhane Rabb'î", "sübhane Rabb'ina", "sübhanellezî..", ifadeleri ile; Allah'tan başka ilahları (Tevbe, 9/3, Enbiyâ, 21/22), Allah'a çocuk isnadını (Bakara, 2/116; Yûnus, 10/68), Allah ile cinler arasında soy birliği iddiasını (En'âm, 6/100; Saffât, 37/160), Hristiyanların İsa (a)'ı ve rahiplerini, Yahûdîlerin hahamlarını Allah'tan ayrı rab kabul etmelerini reddetmek (Tevbe, 7/31), maddî ve manevî nimetler karşısında Allah'a şükretmek ve O'nu yüceltmek için (Zuhrûf, 43/13); söylenmeyecek, yapılmayacak ve olmayacak bir söz, iş ve isnat karşısında "hâşâ", "hayır" anlamında `reddetme ifadesi' (Mâide, 5/116; İsrâ,17/90-93) ve dua cümlesi olarak (Tevbe, 9/10) kullanılmıştır.
Bir çok âyette Allah'ın tesbih edilmesi emredilmiştir (Ahzâb, 33/42).
Cici

Benzer Konular

21 Ağustos 2011 / Misafir Din/İlahiyat
25 Aralık 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
13 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
9 Kasım 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular