Arama

İnci Özdil

Güncelleme: 24 Kasım 2006 Gösterim: 4.212 Cevap: 0
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
24 Kasım 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar



İNCİ ÖZDİL
(1960 – )
inci ozdil



Türkiye’nin ilk kadın orkestra şefi olan Özdil, Kültür Bakanlığınca Antalya’da kurulması öngörülen “Devlet Oda Orkestrası”na şef olarak atanmış, ancak devlet 1995 yılından beri bu yeni birime yeterinde sanatçı kadro veremediği için orkestramız etkinliklerine başlayamamıştır (1998). İnci Özdil’n kariyerinde öğrenim dönemi parlak bir görünüm sergilemektedir: Ankara Devlet Konservatuarı’nda piyano, kompozisyon ve orkestra şefliği çalışan sanatçı, bu kurumu 1982 yılında bitirerek İngiltere’de Guildhall Müzik Okulu’nda şeflik çalışmalarını sürdürmüş, 1984-88 yılları arasında Kraliyet Müzik Akademisi’nde ve İtalya’da Accademia Musicale Chigiana’da öğrenim yaptıktan sonra 1989 yılında Leningard Konservatuarı’na geçerek masterini tamamlamıştır. Bu süreçteki öğretmenleri Gürer Aykal, George Hurst, Colin Davis, Carlo Maria Giulini ve İlya Androviç Musin’dir. Sanatçımız ayrıca özel olarak Mariss Jansons ile çalışmıştır.
Inci Özdil daha çok “çağdaş müzik” alanında uzmanlaşmıştır: Henze, Penderecki, Xenakis, Messiaen, Stockhausen gibi çağdaş bestecilerin atölye ve seminerlerine katılmış, çağdaş yapıtların yorun kavrayışını ilk kaynaktan öğrenmeyi amaçlamıştır.
Türkiye’deki hemen bütün senfoni orkestralarımızı konuk şef olarak yöneten Özdil, İngiliz besteci Paul Patterson’un “Festivo” üvertürünü ve Rus besteci İgor Frolov’un Porgy ve Bess operası üzerine yazdığı “Fantezi”sini, Türkiye prömiyeri kapsamında seslendirmiş; ablası SIDIKA ÖZDİL’in yapıtlarını seslendirme fırsatıyla Kraliyet Akademisi Orkestrası’nı ve Hollanda’daki Breda Parnassus Ensemble’yi yönetmiştir. Ferit Tüzün’ün “Esintiler” adlı orkestra yapıtını ise İngiltere’de Kraliyet Akademisi Orkestrası’yla yorumlamıştır.

Biyografi Konusu: İnci Özdil nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

25 Mart 2009 / KisukE UraharA Müzik tr
14 Mayıs 2011 / Kral_Aslan Edebiyat tr
25 Kasım 2006 / BARIŞ Müzik tr
30 Temmuz 2016 / Misafir Edebiyat tr