Arama

Ayşegül Sarıca

Güncelleme: 21 Eylül 2015 Gösterim: 7.258 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ayşegül Sarıca (doğum 1935 İstanbul) Piyanist.

Sponsorlu Bağlantılar
Ayşegül Sarıca, piyano öğrenimine İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda Ferdi Statzer ile başladı. Okulu bitirdikten sonra 1951'de Paris'e giden Sarıca, Paris Ulusal Konservatuvarı'nda Lucette Descaves ile piyano, Pierre Pasquier ile oda müziği çalıştı.

Paris Konservatuvarını 1953'te birincilik ödülüyle bitirdi. Daha sonra Marguerite Long ile çalışan sanatçı, 1959'da M. Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması'nda "Paris Kenti Ödülü'nü aldı.

Ayşegül Sarıca'nın konser verdiği ülkeler arasında İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Sovyetler Birliği, Macaristan, Çekoslovakya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Avustralya'yı vardır.

Piyanist, 1968'den itibaren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solistliğini yaptı.

Ayşegül Sarıca, 1971'de Devlet Sanatçısı unvanıyla onurlandırıldı. 1974'de Fransa Kültür Bakanlığı tarafından kendisine "Chevalier de I'Ordre deş Arts et deş Lettres" madalyası verildi.

Biyografi Konusu: Ayşegül Sarıca nereli hayatı kimdir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ayşegül Sarıca (1935 İstanbul)
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Piyanist. Piyano çalmaya altı yaşında başladı, İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda Ferdi Statzer'in öğrencisi oldu. Daha sonra Paris Konservatuvarı'nda piyano, oda müziği, armoni ve kontrapunto çalıştı. 1959'da Marguerite Long-Jacques Thibaud Yarışması'nda Paris Kenti Ödülü'nü aldı. 1968'de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solistliğine atandı, 1971'de kendisine "devlet sanatçısı" unvanı verildi.


AysegulSarica

1935 yılında doğan Ayşegül Sarıca piyano eğitimine İstanbul Konservatuarı’nda başladı. Daha sonra Paris Ulusal Konservatuarı’na giderek Lucette Descaves (piyano) ve Pierre Pasquier’nin öğrencisi oldu. Paris Ulusal Konservatuarı’ndan birincilikle mezun olan Sarıca, daha sonra çalışmalarını Marguerite Long ile sürdürdü. Sanatçı 1959 yılında Marguerite Long-Jacques Thibaud Yarışması’nda Paris Kenti Ödülü’nü aldı. Bugüne kadar İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Sovyetler Birliği, Macaristan, Çekoslovakya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Avustralya’da pek çok konser verdi. Dervaux, Ancerl, Fourestier, Wallberg ve Fistoulari gibi ünlü şeflerle konser ve resitallere imza attı. Navarra, Ferras ve Schiff gibi virtüözlerle çalışan sanatçı 1968 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solistidir. 1974’de Fransa Kültür Bakanlığı tarafından kendisine "Chevalier de I’Ordre des Arts et des Lettres" madalyası verildi.
Sanatçı 1991 yılında Hikmet Şimşek yönetimindeki Macaristan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Cemal Reşit Rey’in "Katibim" çeşitlemelerinin kayıtlarını gerçekleştirdi. Sarıca’nın gerçekleştirdiği diğer kayıtlar arasında; Ayla Erduran ile yorumladığı Grieg, Debussy ve Franck’ın keman piyano sonatları, Gürer Aykal yönetiminde Ankara Oda Orkestrası ile Mozart’ın 15. ve 23. konçertoları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Beethoven’in 3. ve 4. konçertoları ve Bilkent Senfoni Orkestrası ile Schumann’ın La Minor Piyano Konçertosu yer alıyor. Sanatçının ayrıca Schubert ve Rachmaninov’un Moments Musicaux dizilerini içeren bir resital kaydı da bulunuyor. Birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapan Ayşegül Sarıca 1971’de Devlet Sanatçısı unvanıyla onurlandırıldı.

Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  example-1341-1-42638772.jpg
Gösterim: 703
Boyut:  29.0 KB

SARICA
(Ayşegül), türk kadın piyanocu (İstanbul 1935). Altı yaşında piyanoya başladı. İstanbul Belediye konservatuvarı'nda Ferdi Statzer’in öğrencisi oldu. Daha sonra Paris konservatuvarı'nda Lucette Descaves ile piyano, Pierre Pasquier ile oda müziği, armoni ve kontrapunto çalıştı. Bir süre Marguerite Long'dan da ders aldı. 1959'da Marguerite Long-Jacques Thibaud yarışmasında Paris kenti ödülü’nü kazandı. 1968’de Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrasının solistleri arasına girdi. 197T de “devlet sanatçısı” unvanını aldı. Yurtiçinde ve yurtdışında sayısız konser ve resitaller vererek dünya çapında ün kazandı.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

17 Mart 2013 / _EKSELANS_ Spor tr
27 Aralık 2014 / Jumong Tiyatro tr
21 Eylül 2015 / Safi Bilim tr
21 Eylül 2015 / Safi Bilim tr
21 Eylül 2015 / Safi X-Sözlük