Arama

Şehrazat

Güncelleme: 29 Haziran 2011 Gösterim: 8.569 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
29 Haziran 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Şehrazat
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Şehrazat (d. Şehrazat Kemali Söylemezoğlu 3 Eylül 1952, Ankara) ünlü Türk besteci, bestekâr, celebutante, prodüktör. Kendisi aynı zamanda bir Jazz ve Pop müziği yorumcusudur ancak daha çok besteleriyle tanınır.
Abcpicture

Biyografi

Eğitim hayatı
Şehrazat, eğitim için ailesi tarafından o dönem Orta Asya'nın en gelişmiş ülkelerinden olan Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gönderilip; orada Choueifat Uluslararası İngiliz Koleji (The International School of Choueifat) isimli günümüzde çok sayıda şubesi olan, İngiliz SABIS eğitim sistemini uygulayan bir kolejde okumuştur. Şehrazat, Türkçe'nin yanında İngilizce ve Fransızca'yı çok iyi bilmekte; ayrıca Arapça'yı da dokuz yıl Beyrut'ta yaşadığı için anlayabilmektedir.

Ailesi
Şehrazat'ın babası Türkiye'nin ilk madencisi olan, Maden Kralı lakablı ünlü iş adamı rahmetli Siham Kemali Söylemezoğlu'dur. Dedesi Süleyman Şefik Paşa'dır. Dedesinin babası Konya Valisi Ali Kemali Paşa'dır. Dedesinin amcası Tanzimat devri devlet adamı, şair ve yazarlarından Ethem Pertev Paşa'dır. Halası Prenses Perizat Osmanoğlu'dur. Amcalarından biri diplomat ve yazar Galip Kemali Söylemezoğlu, diğeri de Anıtkabir ve Taşkışla'ya emek veren ünlü mimar Hamit Kemali Söylemezoğlu'dur. Annesi ise Arnavutluk büyükelçisinin kızı, Tiran elçiliğinde dünyaya gelmiş; Türkiye'ye Jazz müziğini getiren, eşsiz yorumuyla tüm dünyanın dikkatlerini üstüne çeken, ünü uluslararası medyaya taşınmış ilk Jazz sanatçısı Sevinç Tevs'dir. Annesi aynı zamanda 1948 yılında ABD'de, Miami Jazz Festivali'nde, 12 kez Grammy Ödülü kazanmış aile dostları Arif Mardin'in bestesi olan "For You" isimli şarkıyı yorumuyla Sarah Vaughan'ı eleyerek birinci olmuştur. Teyzesi de yine ünlü jazz sanatçısı Sevim Tevs'tir. Oldukça köklü bir aileden gelen Şehrazat ailenin tek çocuğudur. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihinin önemli isimlerinden olan asker, milletvekili, diplomat, Atatürk'ün silah arkadaşı Hüsrev Gerede, Şehrazat'ın büyük eniştesidir yani; amcası Galip Kemali Söylemezoğlu'nun kızı Lamia Gerede'nin eşidir. Galip Bey'in diğer kızı, Şehrazat'ın kuzini ise politikacı Selim Rauf Sarper ile evlenmiştir. Annesinin büyük atası (dedesi) Hamamizade İsmail Dede Efendi'dir. Eniştelerinden biri en küçük halası Prenses Perizat Osmanoğlu Hanımefendi'nin ikinci eşi gazeteci Mithat Perin (Abdi İpekçi'nin hocası)'dir, Şehrazat'ın dayısı ise Türk müziğinin ünlü kemanî bestecisi Cevdet Çağla'dır. Baba tarafından büyük dedesi Mevlana türbesinde yatan Konya Valisi Ali Kemali Paşa. Yeğenleri arasında eski millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve Galatasaray Spor Kulübü'nün efsanevi kalecilerinden olan Turgay Şeren ve Yeşilçam'ın en ünlü oyuncularından Devlet Sanatçısı Hülya Koçyiğit de vardır. Anne ve baba tarafından bütün akrabaları, babası dahil Galatasaray Lisesi mezunudur. Şehro lakabı, Şehrazat'a anne ve babası tarafından takılmıştır. Bunun yanı sıra Şehrazat'ın babası Siham Kemali Söylemezoğlu Bey, Sevinç Tevs ile evliliğinden sonra Aynur Bıyıktay (Ömer Halis Bıyıktay'ın öz kızı, anne tarafından Kazım Karabekir'in öz yeğeni) ile evlenmiştir ve Şehrazat'ın kardeşi olan Süleyman Şefik Söylemezoğlu (adını dedesi Süleyman Şefik Paşa'dan alan), Siham Bey'in bu ikinci evliliğinden olan çocuğudur. Rahmetli Azade Perin ve Belçika'da ünlü gazeteci ve yazar Selçuk Perin de Şehrazat'ın halasının çocuklarıdır. Ayrıca yazar Yüksel Söylemezoğlu da Şehrazat'ın yeğenidir. Aynı zamanda Şehrazat, anneannesi tarfından (Sevinç Tevs'in annesi), kabri Trakya'da bulunan Hz. Abdüsselam'ın ileri kuşak torunlarındandır.

Ayrıca Şehrazat Söylemezoğlu'nun hala çocukları arasında Osmanoğlu ailesine mensup çok fazla hanedan üyesi de vardır. Sultan Reşat'ın torunları olan Prens Ömer Fevzi Osmanoğlu gibi şehzade ve Mihrimah Sultan gibi bazı sultanlar, Şehrazat Hanım'ın kuzenleri ve kuzinleridir. Şehrazat Hanım, Osmanoğlu ailesi ile birbirine oldukça yakındır ve birbirleriyle sık sık görüşür çünkü kendisinin öz halası Prenses Perizat Osmanoğlu'nun ilk eşi Şehzade Mehmet Ziyaeddin Efendi'nin oğlu Prens Mehmet Nazım Osmanoğlu'dur (Osmanlı Padişahı ve İslam Halifesi Sultan V. Mehmet Reşat'ın en büyük oğlunun tek oğlu). Sultan torunlarından Prens Cengiz Osmanoğlu da Şehrazat'ın halası Valide Sultan Perizat Hanımefendi ile Turgut Özal ve Bakanlar Kurulu tarafından verilen özel izinle Eyüp Sultan'daki Sultan Reşat Türbesi'ne defnedilen Prens Mehmet Nazım Osmanoğlu'nun oğludur. Şehrazat'ın sıkça görüştüğü kuzeni Prens Cengiz Osmanoğlu (20 Kasım 1939, Kahire-), ABD'nin New York şehrinde yaşamaktadır. İlk eşi Eileen'den olan kızı Ayşe Sultan ve onun William Rehm'den olan çocukları Peri Kathleen ve Zekeriya, yine Eileen'den olan oğlu Şehzade Ziyaeddin Efendi (adını dedesinden alan) Şehrazat'ın akrabalarıdır.
Şehrazat Söylemezoğlu'nun 2011 yılına ait portresi
220px 345abc

Sanat hayatı
Yüzlerce bestesi olan Şehrazat'ın ilk hiti Ajda Pekkan'ın yorumladığı "Yaz Yaz Yaz" (1990) isimli şarkıdır. Şehrazat'ın bu bestesi ile Türk Pop Müziği'nde onun önderliğinde yeni bir kapı açılmıştır. Son zamanlardaki çalışmalardan örnek olarak; Bengü'nün "Kocaman Öpüyorum" ve "Sırada Sen Varsın", Meyra'nın "Aşklayalım" gibi hit şarkılarının bestecisidir. Demet Sağıroğlu'nun hit şarkılarından "Kınalı Bebek"in de söz yazarıdır, bu şarkının prodüktörü de Şehrazat olmuştur. Oldukça kuvvetli bir sesi olmasına rağmen ses sanatçısı olarak çalışmalarına uzun yıllardır ara vermiştir, prodüktörlük, şarkı sözü yazarlığı ile sanat hayatında yer almıştır. Meslektaşı olan Sezen Aksu en yakın dostlarındandır. Şehrazat, aynı zamanda Ajda Pekkan, Sibel Tüzün, Zeliha Sunal ve AF Grubu'nun prodüktörlüğünü yapmıştır. Gülben Ergen'in "Ben Sana Abayı Yaktım", "Elveda", "Uçacaksın", "Teşekür Ederim", "Fıkır Fıkır" gibi hit olmuş şarkılarının söz yazarı Şehrazat'tır. Gökhan Özen'in 2011 yılında çıkardığı "Helal Olsun" adlı şarkı da Şehrazat'a aittir. İlk 45'liğini 1967-1968 yılları arasında Beyrut'ta okurken yapmıştır, 1980'de Sevemedim Karagözlümü batı formunda söyleyerek Türkiye'de ilk maxi-single'ı çıkarmıştır. Son uzun plağını (LP - Long-Playing Record Album) ise 1981 yılında çıkartmıştır. Besteciliğe 1986 yılında başlamıştır ve bestelerini ilk onaylayan da Amerika'da oldukça tanınan prodüktör, aile dostu Arif Mardin olmuştur.
Şehrazat, 2004 yılında sanatının 30. yılını İş Sanat'ta özel bir gecede daha önceden Şehrazat şarkıları seslendirmiş Sezen Aksu, Nilüfer, Ajda Pekkan, Aşkın Nur Yengi, Emel Müftüoğlu, Muazzez Abacı ve daha birçok önemli ismin katıldığı "Şehrazat Şarkıları" adı altında özel gecede kutlamıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Şehrazat nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀