Arama

Suna Kan

Güncelleme: 19 Aralık 2016 Gösterim: 72.522 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Aralık 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  suna-kan-Cenevre-ve-Viotti-yarismalari.jpg
Gösterim: 3544
Boyut:  58.8 KB

Suna Kan

(d. 21 Ekim 1936, Adana), keman virtüözü. Beş yaşındayken babası Nuri Kan’dan keman öğrenmeye başladı. Daha sonra Walter Gerhardt, Gilbert Back, İzzet Nezihi Albayrak ve Liko Amar’dan keman dersleri aldı. İlk konserini dokuz yaşındayken verdi. 1948’de çıkarılan özel bir yasa (İdil Biret-Suna Kan Yasası) ile müzik eğitimini sürdürmesi için Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuvarı’nda Gabriel Bouillon’un öğrencisi oldu ve okulu 1952’de birincilikle bitirdi.

Sponsorlu Bağlantılar
1954’te Cenevre ve 1955’te Viotti yarışmalarında birincilik, 1956’da Münih yarışmasında ikincilik, 1957’de Marguerite Lang-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması’nda beşincilik kazandı. Avrupa’nın yanı sıra çeşitli Asya ve Afrika ülkelerinde başarılı konserler verdi ve dünyanın en ünlü sanatçı ve orkestralarıyla birlikte çalıştı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında solist olarak görev aldı. 1977-86 arasında kuruluşuna ön ayak olduğu TRT Ankara Oda Orkestrası’nın başkent baş kemancılığını ve solistliğini yaptı. Devlet sanatçısı unvanını taşıyan ve geniş bir repertuvara sahip olan Kan, Beethoven ve Brahms’ın bütün keman sonatlarını yorumlamış ve yabancı ülkelerde verdiği konserlerde Türk bestecilerin yapıtlarını seslendirmiştir.

Kaynak:Ana Britannica

Son düzenleyen perlina; 19 Aralık 2016 14:25
Biyografi Konusu: Suna Kan nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Suna KAN (1936 - )


MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Uluslararası ünü olan Türk kadın kemancı Suna Kan'ın babası Nuri Kan, Riyaseticumhur Filarmoni Orkestrası' nın (bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Or­kestrası) kemancılarındandı. İlk keman derslerini babasından alan Suna Kan, daha sonra Walter Gerhardt, Gilbert Back, İzzet Nezihi Albayrak ve Liko Amar ile çalıştı. Dokuz yaşındayken, orkestra eşliğinde verdiği ilk konserinde Mozart ve Viotti'nin konçertoları­nı seslendirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1948'de kabul ettiği, Suna Kan ve İdil Biret için çıkarılan özel yasa ile müzik öğreni­mi görmek üzere İdil Biret ile birlikte Fransa' ya gönderildi. Paris Konservatuvarı'nda Gabriel Bouillon'un öğrencisi oldu. 1952'de bu okulu birincilikle bitirdi. 1954'te Cenevre ve Viotti yarışmalarında birincilik kazandı; 1956'da Münih yarışmasında ikinci oldu; 1957'de Marguerite Long-Jacques Thibaud yarışmasında beşincilik ödülünü aldı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solist sanatçıları arasına giren Suna Kan,
SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti, Kuzey ve Güney Amerika ile Doğu ve Batı Avrupa'nın büyük kentlerinde konserler ve resitaller ver­di. Ünlü şeflerin yönettiği orkestralar eşliğin­de çaldı.
Bach'tan Bartök'a uzanan çok geniş bir repertuarı olan Suna Kan, konserlerinde ve resitallerinde çağdaş yapıtlara ve Türk beste­cilerin bestelerine de geniş yer vermektedir.

1971'de "devlet sanatçısı" unvanını alan Kan, 1977'de kuruluşuna ön ayak olduğu TRT Ankara Oda Orkestrası'nin solistliğini ve başkemancılığını üstlendi. İlk eşinin ölümü üzerine 1988'de evlendiği ikinci eşinin görevi gereği, Türkiye dışında oturan sanatçı, sık sık Türkiye'ye gelerek Türk ya da yabancı şefler ve orkestralarla konserler vermektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 19 Aralık 2016 13:46
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
16 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Suna Kan


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1936 Adana), keman virtüözü. 4 yaşında keman dersleri alarak müzik çalışmalarına başladı. 1942'de Radyo Çocuk Kulübü'nde ilk konserini verdi. Walter Gerhart, İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile de çalışan Kan, ilk büyük konserini 10 yaşındayken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde verdi. 1948'de çıkan bir yasayla Roma ve Paris'e eğitim için gönderildi. 1949'da Paris Konservatuvarı'na girdi ve 1952'de mezun oldu. 1957'ye dek Paris'te kaldı ve birçok yarışmada ödüller kazandı. Kan, 1971'de devlet sanatçısı unvanıyla ödüllendirildi. 1977-1986 arasında kuruluşuna ön ayak olduğu TRT Ankara Oda Orkestrası'nda başkemancı olarak görev aldı.
Son düzenleyen perlina; 19 Aralık 2016 13:45
In science we trust.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Aralık 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

SUNA KAN

(Doğ. 1936)
Devlet Sanatçısı
Ad:  Suna Kan.jpg
Gösterim: 2499
Boyut:  30.8 KB
Uluslararası başarılarıyla onur duyduğumuz bir keman solisti olan Suna Kan, beş yaşında müziğe başlamış, dokuz yaşında verdiği ilk konserinde Mozart'ın No.5 Keman Konçertosu'nu ve viotti'nin la minör Keman Konçertosu'nu seslendirmiştir. Öğrenimini Ankara'da Walter Gerhard, İzzet Albayrak ve Lico Amar ile sürdüren sanatçımız, 1949'da özel bir yasayla Fransa'ya gönderilmiş, Paris Konservatuvarı'nda Gabriel Bouillon'la çalışarak konservatuvarı birincilik ödülüyle bitirmiştir.

Suna Kan'ın uluslararası keman yarışmalarında kazandığı ödüller şunlardır: Cenevre Yarışması (1954), Viotti Yarışması (1955), Münih Yarışması (1959). Sanatçımız 1957'de ise Long-Thibaud Yarışması'nda "Paris Kenti Ödülü"nü almıştır.Yurtdışında çok sayıda turneler yaparak hemen bütün kıtalarda sanatını dinleten Kan, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Rusya, Çin, Japonya, Kanada, Amerika ve Güney Amerika ülkelerinde konserler vermiştir. Üst düzey orkestralarla konçertolar yorumlayan sanatçımıza eşlik eden orkestralar şöyle sayılabilir: Londra Senfoni, Los Angeles Filarmoni, Bamberg Senfoni, Moskova Senfoni, Fransa Ulusal Radyo Senfoni. Yönettiği orkestralarla kemancımıza eşlik eden ünlü şefler arasında Istvan Kertesz, Walter Susskind, Zubin Mehta, Hans Rosbaud, Louis Fremaux, Gotthold Lessing, Michel Plasson vardır, "ikili konçerto" yorumladığı ünlü solistler ise şunlardır: Yehudi Menuhin, Igor Bezrodni, Pierre Fournier, Andre Navarra, Frederick Riddle.

1971 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla onurlandırılan Suna Kan, Ankara Oda Orkestrasının kurucusu ve başkemancısıdır.

Küçük yaşta keman çalmaya başlayan Suna Kan ilk konserini 9 yaşında verdi. 1948'de çıkarılan bir kanunla (dahi iki çocuğun Suna Kan ve idil Biret eğitimi için çıkarılan özel bir kanun) Fransa'ya gönderildi. Eğitimini tamamladıktan sonra genç yaşta birçok uluslararası ödül kazandı. Suna Kan kariyeri boyunca dünyanın pek çok ülkesinde, çok ünlü orkestralarla konser verdi.

Dünyaca ünlü pek çok orkestra, şef ve solist ile çalan kemancı Suna Kan, repertuarının genişliği ve Türk bestecilerine verdiği önem ile tanınır. Türkiye’de fenomen haline gelmiş bir keman virtüözüdür.


Suna Kan "keman resitali"

MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
19 Aralık 2016       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi
s 7a75a3cdaf0b01fc1a6e6d4f8084da45c16d384d

Suna Kan

(d. 1936, Adana), Türk klasik müzik (keman) sanatçısı.
Suna Kan, müziğe küçük yaşlarda başlamış olup, devlet tarafından 1949'da Fransa'ya gönderilip, Paris Konservatuvarı'nı birincilikle bitirmiştir. Türkiye ve uluslararası alanlarda birçok başarı elde etmiştir.
Ankara Oda Orkestrası'nın kurucusu ve başkemancısı olan Suna Kan, 1971'de Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Ödülleri
  • Cenevre Yarışması (1954)
  • Viotti Yarışması (1955)
  • Münih Yarışması (1959)
  • Long-Thibaud Yarışması (1957) - "Paris Kenti Ödülü"
Beraber Çalıştığı Orkestralar
  • Londra Senfoni
  • Los Angeles Filarmoni
  • Bamberg Senfoni
  • Moskova Senfoni
  • Fransa Ulusal Radyo Senfoni
Beraber Konser Verdiği Ünlü Şefler ve Solistler
  • Istvan Kertesz (Şef)
  • Walter Susskind (Şef)
  • Zubin Mehta (Şef)
  • Hans Rosbaud (Şef)
  • Louis Fremaux (Şef)
  • Gotthold Lessing (Şef)
  • Michel Plasson (Şef)
  • Yehudi Menuhin (Solist)
  • Igor Bezrodni (Solist)
  • Pierre Fournier (Solist)
  • Andre Navarra (Solist)
  • Frederick Riddle (Solist)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 19 Aralık 2016 14:20

Benzer Konular

17 Ocak 2020 / Misafir Tıp Bilimleri
9 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
12 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
18 Aralık 2016 / ceren_esra. Cevaplanmış
19 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış