Arama

Claudio Monteverdi

Güncelleme: 16 Ağustos 2009 Gösterim: 12.100 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
24 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ad:  Monteverdi.jpg
Gösterim: 1239
Boyut:  8.1 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Claudio Monteverdi, (15 Mayıs 1567 – 29 Kasım 1643); Geç Rönesans döneminin İtalyan bestecisidir.
Yaşamında üne kavuşan sanatçı uzun hayatı boyunca hem Rönesans, hem Barok dönemi eseri sayılabilecek eserler verdi ve zamanının müzik döneminde değişiklikler yarattı.
İtalyan kenti Cremona’da 1567’de doğdu. 16 yaşındayken Cremona Katedrali’nde Ingegneri ile çalışmaya başladı. Yirmi yaşına girmeden yenilikçi olmasa bile çağdaş üslupta dini ve dindışı eserler içeren müzik kitapları yayımladı.
1591 yılında Dük Vincenzo Gonzaga’ya yaylı sazlar icracısı olarak hizmet verdi. 1599’da şarkıcı Claudio de Catteneis ile evlendi. Bu evliliğinden üç çocuğu oldu.
Monteverdi, Floransa operalarından etkilenmişti. İlk operası olan "La favola d'Orfeo"’yu (Orfeo Efsanesi) 1607 yılında tamamladı. Dük 1612’de öldükten sonra Venedik’te San Mark kilisesindeki yeni görevine maestro di cappella (müzik yönetmeni) olarak başladı. Yazdığı bir dizi dini eser ona bütün Avrupa’da ün sağladı.
1637’de Venedik’in ilk opera binasının açılmasından sonra Monteverdi opera bestelemeye yoğunlaşmış; ancak bu eserlerinden sadece iki tanesi günümüze ulaşabilmiştir: "Il ritorno d'Ulisse in patria" ve "l'Incoronazione di Poppea" (Poppea’nin Taç Giymesi). Bu eserlerden ikincisi, onun en büyük şaheseri kabul edilir.
Bestecinin yaratıcılığı Shakspeare’e benzetilir; üzerinde çalıştığı formları değiştirip geliştirmiştir. 1587 ile 1638 yılları arasında yazdığı, madrigallerden oluşan 8 kitaplık seriyle müziğe büyük katkı yapmıştır' operaya büyük yenilikler getirmiştir. Armonideki modern anlayışın öncüsüdür.
Monteverdi, yaşamı boyunca Venedik halkından büyük saygı gördü. Mezarının bulunduğu Frarri kilisesi'ne bir anıt dikilmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 1 Mart 2009 13:11
Biyografi Konusu: Claudio Monteverdi nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ağustos 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Claudio MONTEVERDI (1567-1643)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar


İtal­yan besteci Claudio Monteverdi 17. yüzyıl batı müziğinin önde gelen temsilcilerinden biridir. Operanın gelişmesine önemli katkısı olmuştur.
Monteverdi İtalya'nın kuzeyindeki Cremo-na'da doğdu. Cremona Katedrali'nde, zama­nının ünlü İtalyan bestecisi ve müzik öğretme­ni olan Marcantonio Ingegneri'den ders aldı ve yetenekli bir öğrenci olduğunu kanıtladı. 1580'lerde ilk madrigallerini besteledi.
Monteverdi yaklaşık 1590'dan 1611’ e kadar Mantova dükünün sarayında, önce orkestra üyesi, 1602'den sonra da müzik yönetmeni olarak görev aldı. Mantova'da Flaman besteci ve müzisyenlerle tanıştı. Bestelediği şiirlerdeki duygusal yoğunluğu yansıtmak için özellik­le uyumsuz akorlar kullandı. Söz ve müzik arasında sıkı bir ilişki kurduğu madrigaller yazdı. Bu madrigaller günümüzde de yorum­lanmakta ve zevkle dinlenmektedir.
Monteverdi, Orpheus ve Eurydike efsanesi­ni konu alan Orfeo adlı ilk operasını 1607'de yazdı. Monteverdi'nin 1610'da yayımlanan ve en başarılı bestelerinden bazılarını içeren kilise müziği türündeki yapıtları, geleneksel dinsel müzik ile opera tarzı soloların bir bileşimidir.
1613'te Venedik'teki San Marco Kilisesi'nde müzik yönetmeni olan Monteverdi, madrigal bestelemeyi sürdürdü. Koro ve orkestra için bestelediği Tancredi üe Clorinda'nın Dö­vüşü adlı parçada kılıçların sesini sağ elin parmaklarını tellere dokundurarak vermekle pizzicato tekniğini ilk kez kullanan sanatçı oldu.
1637'de Venedik'te ilk opera binası açıldı ve Monteverdi bunu izleyen altı yıl boyunca opera türünde dört başyapıt besteledi. Bunla­rın yalnızca ikisi günümüze kalmıştır: Ulysses'in Ülkesine Dönüşü ve Poppaea'nın Taç Giymesi. Birincisinde Homeros'un Odysseia adlı destanını, ikincisinde ise Roma İmpara­toru Neron ile karısı Poppaea'yı konu aldığı bu iki büyük opera, benzersiz güzellikteki ezgileriyle Monteverdi'nin besteci olarak ye­teneğini ve müzikli tiyatro alanındaki ustalığı­nı kanıtladı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Ekim 2015 23:10
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

15 Aralık 2015 / Jumong Spor ww
1 Eylül 2009 / Kral_Aslan Spor ww
24 Ekim 2015 / KisukE UraharA Müzik ww
28 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor ww
18 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww