Arama

Sir Edward Elgar

Güncelleme: 2 Ağustos 2011 Gösterim: 3.927 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1857-1934). İngiliz müziğinde görülen canlanmanın öncülerinden biri olan büyük İngiliz besteci Edvvard El-gar, "VVorcester yakınında Broadheath kentin­de doğdu. Kilise orgcusu olan babası müzik alet ve araçlarının alım satımıyla uğraşıyordu. Elgar ilk müzik çalışmalarına böyle bir ortam­da başladı. Müzikle çok ilgilenmesine, beste denemeleri yapmasına karşın sistemli bir mü­zik eğitimi görmedi. Usta bir kemancı olduğu için yaşamını keman çalarak kazanmayı düşü­nüyordu; ama evlendikten sonra eşinin de desteğiyle beste çalışmalarını yoğunlaştırdı.
1899'da bestelediği ve en büyük yapıtların­dan biri olan Enigma Çeşitlemeleri toplam 14 çeşitlemeden oluşur; ilk 13'ü üstü kapalı bir biçimde arkadaşlarını, sonuncusunda ise ken­dini betimler. Bu çalışmasıyla adını besteci olarak duyuran Elgar, Henry Purcell'dan son­raki ilk büyük İngiliz besteci olarak kabul edilir.
Sponsorlu Bağlantılar

srei8

Elgar'ın 19()0'de bir şiire dayanarak beste­lediği Gerontius'un Düşü adlı oratoryo birçok eleştirmence sanatçının başyapıtı olarak de­ğerlendirilir. Kral VII. Edward'ın 1901'deki taç giyme töreni için yazdığı Debdebe ve Şata­fat adlı beş marş ise büyük yankı uyandırmış ve bestecinin İngiliz ulusunca benimsenmesi­ne ve sevilmesine yol açmıştır.

Yazdığı marşlarla değil duygulu yapıtlarıyla anımsanmak isteyen Elgar, yaşamının büyük bir bölümünü Gal sınırına yakın bir bölgede geçirdi ve bestelerinde bazı Gal halk türküle­rinden de yararlandı. 1904'te "sir" unvanı alan Elgar 1905-08 arasında Birmingham Üniversitesi'nin ilk müzik profesörü oldu.

1908'de ilk kez yorumlanan Birinci Senfo-n/'yle, Elgar yeteneğinin doruğuna ulaştı. 1911'de yazıp VII. Edward'ın anısına adadığı İkinci Senfonimde Edvvard döneminin debde­besi anlatılır. Aynı yıl bestelediği Tören Marşı sevilen ve çok çalınan yapıtlarındandır. Lon­dra Kentinde adlı uvertürü bestecinin mizah yönünü yansıtır. Müziği zaman zaman neşeli ve hafiftir. Karısının ölümünden sonra az sa­yıda beste yapan Elgar, öldüğünde geriye bit­memiş bir senfoni, bir piyano konçertosu ve bir opera bıraktı.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Sir Edward Elgar nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
2 Ağustos 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Sir Edward Elgar

images?qtbnANd9GcQxhs8uVAQrQx0Pkm9cmphOrfcte01qiswgG xrEiMkc7x1yzcSVQ

Doğum:1857 Broadheat/Worcester
Ölüm :1934 Worcester

İngiliz besteci. Worcesterli bir orgcunun oğludur. Müzik alanında kendi kendini yetiştirdi. Bir ara Saint-George Kilisesi'nin orgculuğunu yaptı ve kent orkestrasında çeşitli görevlerde bulundu. Beste çalışmalarına daha sonra başladı. "Enigma Variations" (Enigma Çeşitlemeleri) adlı yapıtı Elgar'a büyük bir ün kazandırdı. Elgar'ın yapıtlarında Brahms ve Wagner'e olan hayranlığının yanı sıra tipik İngiliz melodileriyle kendine özgü bir üslup görülmektedir.

Başlıca yapıtları:
  • "Three Bavarian Dances" (Üç Bavyera Dansı),
  • "Pomp and Circumstance" (Debdebe ve Tantana, marşlar)
  • "Cockaiqne" adlı konser uvertürüdür.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

 Sir MC
9 Kasım 2006 / INIFERNO Müzik tr
10 Haziran 2012 / Mira Taslak Konular
5 Eylül 2015 / Safi Bilim ww
2 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük
12 Eylül 2015 / Safi Bilim ww