Arama

Van Morrison

Güncelleme: 24 Ekim 2015 Gösterim: 5.162 Cevap: 1
careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
7 Haziran 2009       Mesaj #1
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
Van Morrison (Van Morrison Kimdir? - Van Morrison Hakkında)


Sponsorlu Bağlantılar
Van Morrison - Hayatı
MsXLabs.Org


646px Van Morrison


George Ivan Morrison (genellikle Van Morrison olarak bilinir), 31 Ağustos 1945 doğumlu, Grammy Ödülü ve İngiliz Şövalyelik Nişanı sahibi, şarkıcı, yazar, şair, müzisyen ve şarkı yazarı. 1950'lerin sonundan beri profesyonel olarak müzikle ilgilenmektedir. Gitar, mızıka, klavye, davul ve saksafonun içinde bulunduğu pek çok enstrümanı çalabilir. Sesindeki karakteristik hırıltı sebebiyle -folk, blues, caz, kelt ve soul türlerinin bir karışımı gibidir- rock'n roll tarihinin en farklı ve etkileyici vokalistlerinden biri kabul edilir.Eleştirmen Greil Marcus daha da ileri giderek şöyle dedi: "Hiçbir beyaz adam Van Morrison gibi şarkı söyleyemez."
Hayranları tarafından "Van The Man" olarak anılan Morrison, ilk çıkışını bir Kuzey İrlanda grubu olan Them'in solisti olarak yaptı. 1964'te hit olan parçaları "Gloria"'nın kazandığı başarının birkaç sene sonrasında grubu terk eden Morrison, o günden beri solo kariyerine devam ediyor.
Morrison, nev'i şahsına münhasır bir müzikal yol izledi. Müziği çoğunlukla Amerikan soul müziği ve R&B çevresinde şekillendi. Popüler single'ları "Brown Eyed Girl", "Moondance", "Into the Mystic", "Domino" ve "Wild Night"'ta bu şekillenme net bir şekilde görülebilir. Müziğinde en az bu yapılanma kadar fark edilen, kelt ve caz müziğiyle donatılmış ve anlatımında bilinç akışına rastlanan upuzun, gevşek olarak birbirine bağlanmış, ruhen ilham verici müzikal seyahatlerdir. Klasikleşmiş albümü "Astral Weeks" ve "Veedon Fleece", "Common One" gibi daha az bilinen albümleri bu etkinin örnekleri olarak gösterilebilir. Bu iki tarza birlikte "Kelt Soul" dendi.
Morrison kariyeri boyunca pek çok popüler sanatçıya ilham kaynağı oldu. 1993'te "Rock and Roll Hall of Fame"'e kabul edilen müzisyen, 2003'te ise "Songwriters Hall of Fame"'e girdi. 2000 yılında ABD'deki kablolu müzik kanalı VH1 tarafından Rock'n Roll'un en iyi 100 sanatçısı arasında 25 numarada gösterildi. 2004'te ise Rolling Stone Dergisi Van Morrison'ı "Efsaneler:Tüm Zamanların en iyi 100 Sanatçısı" listesinde 42 numaraya yerleştirdi. Paste Dergisi, 2006 yılında "Yaşayan en iyi 100 şarkı yazarı" listesinde Morrison'a 20. sırada yer verdi. Nisan 2007'de, Q Dergisinin, "En iyi 100 şarkıcı" listesinde ise Morrison 22. sıradaydı.


Biyografi
Çocukluğu ve Müziğinin Temelleri
George Ivan (Van) Morrison, 31 Ağustos 1945 tarihinde Kuzey İrlanda'da doğdu ve Bloomfield-Belfast'teki Hynford Sokağı, 125 numarada büyüdü. Tersane işçisi babası George Morrison ve gençliğinde şarkıcılık ve dansçılık yapan annesi Violet Stitt Morrison'ın tek çocuklarıydı. Van Morrison'ın ailesinin temelleri Belfast'e yerleşmiş olan Ulster İskoçları'na dayanıyordu. Van müzikle ilgilenmeye küçük yaşlarda, babasının Detroit-Michigan'da çalışırken topladığı caz, country, blues albümlerini dinleyerek başladı. Babası müzik zevkini, oğluna da aşıladı. Morrison, küçük yaşlarında babasının da etkisiyle Jelly Roll Morton, Ray Charles, Lead Belly ve Solomon Burke gibi sanatçıları dinledi. 2005'te Rolling Stone dergisine Morrison "Bu herifler bana devam etmemi sağlayan ilhamı verdiler. Eğer bu tür müzikler dinlemeseydim, şu anda yaptıklarımı yapamazdım." dedi.
1969 yılında kaydedilen bir röportajda, annesi, Morrison'ın iki yaşından itibaren müzik dinlemeye başladığını ve daha fazla müzik çalması için önlüğünü çekiştirdiğini anlattı. Anneannesi Alice Stitt ise "Sabah, öğlen ve akşam plak çalmamızı istediğinden bu işi nöbetleşe yapardık" dedi. Ailenin evinde cumartesi geceleri arkadaşlar ile buluşulup şarkılar söylenirdi. Genç Morrison çok utangaç olmasına rağmen ısrar edildiğinde onlara katılırdı. Sanatçının ilk söylediği şarkı Lead Belly'nin "Goodnight Irene"i idi. Aynı şarkıyı seneler sonra bir başka çocukluk kahramanı olan Lonnie Donegan ile The Skiffle Sessions - Live in Belfast 1998 albümünde birlikte söyleyecekti.
Oğlunun müziğe olan ilgisini fark eden babası, Morrison'a ilk gitarını, oğlu 12 yaşında iken aldı. "The Carter Family Style" ismindeki şarkı kitabı, Morrison'ın müzikle ilgili ilk eğitimini almasını sağladı. Daha sonraları, okul arkadaşları ile birlikte Sputniks isimli bir grup kurdular. Grup, yerel sinemalarda sahneye çıktı. Morrison, genç yaşına rağmen şarkıların çoğunu söyledi ve düzenlemeleri yaptı. 14 yaşındayken, Midnight Special isminde bir başka grup kuran sanatçı, grubuyla okul konserlerine çıktı. Midnight Special dağıldığında, Thunderbolts isimli bir gruba girmek istedi. Fakat grup zaten bir gitaristleri olduğunu öne sürerek Morrison'ı reddetti. Babasıyla bir saksafon almak üzere anlaşan genç Morrison, daha sonra George Cassidy'den bir ay boyunca tenor saksafon ve nota okuma dersleri aldı.Derslerden sonra, Thunderbolts'a girdi. Grupla beraber kiliselerin dans salonlarında ve hastanelerde çaldı. O günlerde grup arkadaşları, Morrison'ın konuşkan olmayan doğasını ve eksik sosyal özelliklerini, sanatçının tek çocuk olmasına ve ailesinin onun üzerine çok fazla düşmesine bağladılar. Annesi bir gün sanatçıyı köşeye çekmiş ve insanlarla konuşmayı öğrenmesi gerektiği konusunda oğlunu uyarmış. Morrison ise aslında konuşmak istediğini fakat kafasında sürekli notalar dolaştığını ve müziğin beynini hiç terk etmediği için kutsanmış mı yoksa lanetlenmiş mi olduğuna karar veremediğini söylemiş.
Van 14 yaşında okulu bitirdiğinde, ailesinin maddi durumu sebebiyle iş bulması gerekti. Tam zamanlı bir iş bulmaya çalışırken, kısa süre değişik yerlerde çırak oldu ve sonunda cam temizleyicisi olarak çalışmaya başladı. O günlerini daha sonraları, otobiyografik şarkıları "Cleaning Windows" ve "Saint Dominic's Preview"'da anlattı. Genç Morrison, aynı zamanda iş arkadaşı Geordie Sproule ile birlikte, Harry Mack'in grubu olan The Great Eight'te de çalıyordu. Daha sonraları Sproule'un ismini kendisini en çok etkileyen insanların arasında verecekti. Morrison, 15 yaşından itibaren düzenli olarak şarap içmeye başladı. O günlerde Sproule'dan dışa dönük ve dikkat toplayan sahne gösterileri yapmayı da öğrendi.
1961'deki noel tatilinde Morrison'ın en sevdiği kuzeni olan Gloria Gordon kansere yenik düştü. Kuzeninin vefatından bir hafta sonra ise anneannesi Alice Stitt beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Annesinden sonra hayatta en yakın olduğu iki kadını kısa aralıklarla kaybeden Morrison, yazar Johnny Rogan'ın yorumuna göre hala devam etmekte olan bir matem yaşamaya başladı.
Onlar, Morrison'ın dadıları gibiydiler ve çocuğa büyük bir arkadaşlık ve destek göstermişlerdi. Sanatçı daha sonraları "Gloria"yı söylerken geçmiş güzel günleri düşünüyor olmalı. Özellikle de 'Tanrım, kendimi çok iyi hissetmemi sağlıyordu derken. (Rogan)'
Morrison çocukluğunu geçirdiği, "Cyprus Avenue", Fitzroy, Hyndford Street, Sandy Row ve devam ettiği erkekler okulu olan Orangefield Lisesi gibi pek çok mekanı, bazıları çok ünlü olan şarkı sözlerinde kullandı. Mutlu ve içine kapanık çocukluğu, uzun kariyeri boyunca, nostaljik ve rengini arayan müzik yapmasının önemli etkenlerinden biri oldu.
Babasının Nisan 1988'deki ölümünden sonra, Morrison, babasının hatırasını "Choppin' Wood" isimli şarkıyla yaşattı. Sanatçı bu şarkıyı sık sık konserlerinde de seslendirdi.




Grubu
  • Van Morrison - vokal, alto saksafon, mızıka, ukelele
  • John Platania - gitar
  • Mick Green - gitar
  • Sarah Jory- steel gitar, slide gitar, banjo
  • Paul Moore - bas gitar
  • Paul Moran - klavye, borazan
  • Bobby Ruggiero - vurmalı çalgılar
  • Tony Fitzgibbon - keman, mandolin
  • Neal Wilkinson - davul
  • Karen Hamill - geri vokal
  • Patti Revell - geri vokal
  • Vanessa Haynes - geri vokal
(Not:Bu liste Haziran 2008'e aittir)


Ödül ve Takdirler


Grammy Ödülleri:
  • Pop Dalında, Vokallerde En İyi İş Birliği, 1996, "Have I Told You Lately" (The Chieftains ile)
  • Pop Dalında, Vokallerde En İyi İş Birliği, 1998, "Don't Look Back" (John Lee Hooker ile)
  • Grammy Ünlüler Geçidi Ödülü, 1999, Astral Weeks
  • Grammy Ünlüler Geçidi Ödülü, 1999, Moondance
  • Grammy Ünlüler Geçidi Ödülü, 1999, "Gloria"
  • Grammy Ünlüler Geçidi Ödülü, 2007, "Brown Eyed Girl"
Diğerleri:
  • "Rock and Roll Hall of Fame"'e kabul, 1993
  • BRIT Ödülleri- Müziğe katkılarından ötürü, 1994
  • İngiliz Şövalyelik Nişanı - 2. Elizabeth tarafından müziğe olan katkılarından ötürü, Haziran 1996
  • "Irish Music Hall of Fame"'e kabul edilen ilk sanatçı, 1999
  • "Songwriters Hall of Fame"'e kabul, 2003
  • BMI ICON, Ekim 2004
  • Ronnie Scotts Kulübü 2007'nin en iyi erkek şarkıcısı
  • Oscar Wilde Award - Irish Contribution to Film, Şubat 2007


Son düzenleyen Safi; 24 Ekim 2015 00:58
Biyografi Konusu: Van Morrison nereli hayatı kimdir.
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif
fairy_tale - avatarı
fairy_tale
Ziyaretçi
10 Haziran 2009       Mesaj #2
fairy_tale - avatarı
Ziyaretçi
Van Morrison

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

30 Ekim 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
6 Kasım 2012 / ThinkerBeLL Taslak Konular
15 Ocak 2008 / KisukE UraharA Edebiyat ww
17 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
11 Ağustos 2010 / kyle Sinema ww