Arama

-A- Harfi İle Başlayan Kelimeler - Sayfa 12

Güncelleme: 26 Kasım 2018 Gösterim: 37.281 Cevap: 115
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2016       Mesaj #111
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARTEMOVSK

ya da ARTYO- MOVSK, Ukrayna’da kent, Donbas'ta, Donets'in kuzeyinde: 89 000 nüf. Tuzlalar. Bu kent ile Artem kenti, adlarını, Ar- tem lakabıyla anılan rus devrimcisi Fe- dor Andreyeviç Sergeyev’den (1883- 1921) almışlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

ARTENE

a. Denize. Yelkenli gemilerde direğin ortasına yakın bir yere eğik konumda bağlanan seren. (Üstünde üçgen yelken açılır.)

ARTER

a. (fr. artere; yun. arteria, atardamardan). ATARDAMAR’ın eşanlamlısı.

ARTERİEKTOMİ

a. (fr. artĞriectomie; yun. arteria, atardamar, ve ektome, kesip atma'dan). Atardamar iki yerinden bağlanarak arada kalan parçanın kesilip çıkarılması.

ARTERİT

a. (fr. arterite). ATARDAMAR iltihabının eşanlamlısı.

ARTERYOORAF

a. (fr. artĞriographe; yun. arteria, atardamar, ve graphein, yaz- mak’tan). Atardamar atışlarını kaydetmeye yarayan aygıt. (Eşanl. SFİGMOGRAF.)

ARTERYOLİT

a. (fr. artĞriolithe; yun. arteria, atardamar, ve lithos, taş’tan). Patol. Aterom oluşumu sırasında atardamarların çeperlerindenoluşan kalker birikintisi.

ARTERYOLOSKLEROZ

a (fr artârio- loscterose; lat. arteriola, atardamarcık, ve yun. skleros, sert’ten). Atardamarcık çeperlerinde anormal sert doku gelişmesi.

ARTERYOPATİ

a. (fr. artĞriopathie; yun. arteria, atardamar, ve pathos, hastalıksan). Nedenlerini ve belirtilerini göz önüne almadan her türlü atardamar hastalığını belirtmek için kullanılan terim.

ARTERYORAFİ

a. (fr. artâriorraphie; yun. arteria, atardamar, ve rhaphe, dikiş’ ten). Atardamarın dikilmesi. (Damar diki- minin bir çeşididir.)

ARTERYORAJİ

a. (fr. artĞriorragie; yun. arteria, atardamar, ve rhegnymai, fışkırmak’tan). Atardamar kanaması.

ARTERYOTOMİ

a (fr artĞriotoçnie; yun. arteria, atardamar, ve tome, kesme' den). Atardamar çeperinin ameliyatla’ya- rılması. (Çoğu zaman bir kan pıhtısı çıkarılması için yapılır.)

ARTETA

(Aurelio), İspanyol ressam (Bil- bao 1879 - Mexico 1940). Bask okulunun en büyük sanatçılarından biri olan Arte- ta, Madrid’de Banco de Bilbao’nun dekorlarını yaptı. Figürleri geniş ve güçlü- dür.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2016       Mesaj #112
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARTEMİSİON

burnu. Tar coğ. Eğri boz (Evboia) adasının kuzey ucunda burun. Bir Artemis tapınağının yer aldığı burnun yakınında ikinci Med savaşı sırasında Themopylai’nin alınmasından sonra ve Salamis savaşı’ndan önce, Eurybiades ile Themistokles’in yunan donanması ile Keyhüsrev'in yönettiği persfilosu arasında bir çarpışma olmuştu.

Sponsorlu Bağlantılar

ARTEMİZ

(Rahmi), türk heykelci (Manastır 1913). İstanbul Devlet güzel sanatlar akademisi'ni bitirdi (1943). Burada, İbrahim Çallı ve Nazmi Ziya atölyelerinde bir süre resim öğrenimi, sonra Nijat Sirel, Mahir Tomruk ve Rudolf Belling'den heykel öğrenimi gördü. Yapıtlarında yer yer naif bir karakter göze çarpar. KIrklareli ve Babaeski'deki Atatürk anıtlarını gerçekleştirdi.

ARTGÖĞÜS

a. Böceklerde göğsün üçüncü ve son halkası. (Arka bacakları ve çeşitli böcek gruplarında, ikinci çift kanatları taşır.) [Eşanl. METATORAKS]

ARTHA

, bir eylemin amacını ya da bir sözcüğün anlamını belirten sanskritçe sözcük. Hindu felsefesinde, insanın dört amacından biridir (puruşartha); maddi refah.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2016       Mesaj #113
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARTHOİS

(Jacobus D’), flaman manzara ressamı (Brüksel 1613 - ay y. 1686). Soignies ormanının çeşitli görüntülerini yaptı. Çok süslü bir üslup kullandı. David II Teniers, G. De Crayer, Snijders tarafından bu resimlere birçok atlı, avcı ve çoban figürleri eklendi. Tablolarında ön planda, iki yanı büyük ağaçlarla çevrili çok aydınlık bir kumlu yol görülür. Birçok ressam tarafından taklit edildi. Brüksel ve Prado müzeleri dışında Louvre, Amiens, Lille, Valenciennes, Douai ve Strasbourg müzelerinde yapıtları vardır.

ARTHRACANTHES

a. (yun. arthron, eklem, ve akarıtha, diken'den). Acantha- ria grubundan, ışınsal 20 iğnecikli protist- ler takımı. (9 familya ve 30 cins.)

ARTHROBRANCHİA

a. (yun. arthron, eklem, ve brankhia, solungaç'tan). Kabuklularda, eklentilerin bedene bağlandıkları yerde bulunan solungaç. (Onayak- lıların öbür solungaçlarına podobranchia [bacakların dip bölümüne bağlı] ve pleu- robranchia [beden bölütlerine bağlı] adı verilir.)

ARTHRODİRA

a. Birinci Zaman'da yaşamış, ön bağası az çok geniş, omurgası kısmen kemikleşmiş, göğüs yüzgeçleri genellikle diken biçiminde olan fosil balıklar altsınıfı. (Başlıca örneği coccosteus' tur. Belki de kıkırdak iskeletli balıkların ataları bunlardır.)

ARTHROPLEURA

a. (yun. arthron, eklem, ve pleuron, böğür den). Karbon devrinde suda yaşamış, trilobitlerden daha ilkel, eklembacaklı büyük fosil hayvan. (Hepsi birbirine benzeyen bölütlerinin her birinde bir çift çatallı eklenti bulunur; yedi türü bulunan bu cins tek başına arth- ropleuridea sınıfını oluşturur.

ARTHROPODA

a. Zool. Eklembacaklılar şubesinin bilimsel adı.

ARTHUR

(Chester Alan), amerikalı devlet adamı (Fairfield yakınında Vermont 1830 - New York 1886). iç savaş'ta New York eyaleti savunma bakanlığını üstlen di. Başkan yardımcılığına seçildi (1880). Garfield'in öldürülmesinden sonra A8D başkanı oldu (1881) ve himayeci bir siyaset izledi. Yerine Cleveland geçti (1885).

ARTHUR

TUDOR, Wales prensi (Ludlow, Shropshire, 1486 -1502). Henry Vll’nin büyük oğlu. Aragonlu Catherine ile evlenmesi (1501), ispanya ile yakınlaşmayı sağladı. Dul karısını kardeşi Henry II ni- kâhladı.

ARTHUS

(Maurıce), transız biyolog (An- gers 1862 - Fribourg 1945). Çok kapsamlı olan bilimsel yapıtı, zehirleri, zehirlere karşı sıvıları, anafilaksiyi kapsar. Yerel anafi- laksi olayını bulmuştur.

Arthus

olgusu, aynı yabancı serumun doku içine şırınga edilmesiyle meydanagelen yerel olayların tümü. (Bazen ödem, bazen mikropsuz apse biçiminde belirir. Bu olgu anafilaksinin yerel bir görüntüsüdür.)

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
24 Ağustos 2016       Mesaj #114
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Aymazlık Nedir?



-Çevresinde olup bitenlerin farkına varamama durumu, aymaza yakışacak durum, gaflet.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
serhat_11 - avatarı
serhat_11
Kayıtlı Üye
21 Ağustos 2017       Mesaj #115
serhat_11 - avatarı
Kayıtlı Üye
Anomali

1. Sapaklık

2. Normalden uzaklaşma veya sapma.

3. Gelişim ve büyümede olan
bozukluklar sonucu vücut ve
organların normalden ayrı bir
yapılışta olması, fetal anomali,
acayibat.

4. Denksizlik, kaide dışında olma.

5. Doğuştan olan bir bozukluk
sonucu normal standarttan
belirgin olarak sapma.

6. Anormallik, kusurlu oluşum,
doğuştan kural dışılık, normal
biçimin dışında olma, abnormaliti,
malformasyon.
Olması Gereken Şeylerin Adını İyilik Yapmak KoymuşIar.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Kasım 2018       Mesaj #116
Avatarı yok
Yasaklı

Alofor!


ALOFOR (Yunancada Aloe, Fransızcada Alophore), Larvası çeşitli kınkanatlı (birinci çift kanat) ve yarım kanatlı böceklerin vücutlarında parazit olarak yaşayan geniş ve yassı vücutlu sinek. Bu cins, iki kanatlı sikloraflardan takinalar familyasına girer.

Benzer Konular

16 Haziran 2018 / NeutralizeR Nedir
20 Ağustos 2018 / NeutralizeR Nedir
21 Ocak 2018 / NeutralizeR Nedir
28 Mayıs 2018 / NeutralizeR Nedir
24 Ağustos 2016 / NeutralizeR Nedir