Arama

Osmanlı Kışlaları - Taşkışla

Güncelleme: 26 Mart 2012 Gösterim: 3.460 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Taşkışla
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

300px Mk Istanbul Technische UniversitC3A4t
Taşkışla Batı Cephesi

Taşkışla, İstanbul'un Taksim semtinde yer alan, günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan yeni rönesans üslubunda Osmanlı kışlasıdır.


Geçmişi

Taşkışla Osmanlı döneminde 1846-1852 yılları arasında İngiliz mimar Williams James Smith ve yardımcısı Osmanlı kalfa İstefan tarafından yapılmıştır.Yapı yeni rönesans üslubu kullanılarak Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Askeri Tıbbiye) için hastane olarak tasarlanmıştır. 1853-1856 Kırım Savaşı'nda Fransız askerlerinin tedavisi için hastane olarak kullanıldı. Savaştan sonra Taşkışla uzunca bir süre kullanılmadığı için 1860 yılında onarılarak Dolmabahçe Sarayı'nı korumak amaçlı askeri kışla olarak kullanılmaya başlanmıştır. 31 Mart olayları sırasında Taşkışla'nın içinde kalan Avcı Taburu ile Hareket Ordusu birlikleri arasındaki çarpışmalara sahne olmuştur.
Cumhuriyet'in ilanından sonra Taşkışla Maarif Vekaleti'ne devredilmiştir. 1943-1950 yılları arasında ikinci büyük onarımdan geçtikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Mimarlık-İnşaat Fakültesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1983 yılında Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korunması gerekli birinci sınıf tarihi yapı olarak listeye alınmıştır. 1980 yılında İTÜ'nün kent içinde bulunan yerleşkelerini Maslak'ta yer alan Ayazağa Yerleşkesine taşımasıyla Taşkışla'nın da boşaltılması gündeme gelmiştir. Dönemin hükümeti tarafından otel olarak kullanılması amacıyla 49 yıllığına bir yapı firmasına kiralanmıştır. Bunun üzerine 1988 yılında İdare Mahkemesi'nde kararın iptali için bazı öğretim üyeleri tarafından dava açılmıştır. İdare Mahkemesi önce yürütmeyi durdurma kararı alıp, ardından 1989 yılında tüm idari işlemleri iptal ederek Taşkışla'nın İTÜ'de kalmasına karar vermiştir. 1999 Gölcük Depremi ile hasar gören yapı üçüncü bir onarımdan geçmiştir. Günümüzde Taşkışla İTÜ Mimarlık Fakültesi olarak kullanılmaktadır.


Yapısal Özellikleri
Taşkışla dikdörtgen planlı, ortası avlulu, bir bodrum ve iki tam katlı bir yapıdır. Köşelerindeki bölümler hem cepheden dışarıya doğru taşırılarak, hem de üç katlı yapılıp çatıdan daha yukarıya yükseltilerek vurgulanmıştır. Cephelerde katlar birbirinden yatay silmelerle, bütün pencereler de birer çift gömme ayakla ayrılmıştır. İkinci kat pencereleri, üstlerindeki üçgen alınlıklarla daha belirgin hale getirilmiştir. Yapıya batı cephesinin ortasında yer alan, Eski Yunan taklidi 8 adet sütunların taşıdığı bir portikten girilir. Plan şeması her iki katta da aynıdır ve bütün yapıyı dolanan bir koridorla buna açılan büyük mekânlardan oluşur. Batı ve doğudaki uzun kollarda koridor ortadadır; kuzey ve güneydeki kollarda ise bir yanı iç avluya bakar.
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 26 Mart 2012 13:27
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Mart 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TAŞKIŞLA

Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul'un Taksim semti yakınında tarihi yapı.

Dikdörtgen plânlı, ortası avlulu, bir bodrum ve iki tam katlı bir yapıdır. İngiliz mimar Williams James Smith ve Osmanlı kalfa İstefan tarafından yapıldı (1852'ye doğru). Askerî Tıbbiye'nin hastanesi olarak kullanıldı; daha sonra onarılarak kışlaya dönüştürüldü (1869). 1950'da İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık ve İnşaat fakültelerinin yerleştiği Taşkışla, aynı zamanda rektörlük binası oldu. 1983'te birinci derecede tarihsel anıt olarak korunmasına karar verildi.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

10 Mayıs 2009 / Breath Taslak Konular
11 Eylül 2012 / Misafir Taslak Konular
12 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
4 Ocak 2012 / Misafir Taslak Konular
10 Mayıs 2009 / Breath Taslak Konular