Arama

Mütefferika Nedir? (Mütefferika Nedir-Mütefferika Hakkında)

Güncelleme: 3 Aralık 2012 Gösterim: 3.463 Cevap: 0
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
3 Aralık 2012       Mesaj #1
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Mütefferika Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Müteferrika "çeşitli işler gören kimse" demektir. Dolayısıyla hem Padişahın ve hem de Sadrazamla diğer vezirlerin de müteferrikaları vardı. Müteferrikaların bir kısmı timar ya da zeametli idi. Saray hizmetlerinde olanlar ulûfeli maaşlı yani yevmiyeli müteferrikalardır. Ancak müteferrikalar hiçbir zaman diğer sıradan hizmetliler düzeyinde görülmemelidir. Fatih'in Kanunnâmesinde bunlara "vâcibü'r-riâye ağalar" denilmiş ve Sadrâzam'ın huzuruna çıkarlarsa ayakta karşılanmaları gerektiği belirtilmiştir.
Müteferrikalar kapıkulu silâhşörü olarak da itibarlı bir sınıftır. Padişahlar sefere gittikleri zaman Rikâb-ı Hümâyûndaki Padişah tuğlarının, saltanat sancaklarının ve daha da mühimini Enderûn Hazinesi'nin muhafazası müteferrikalara aittir. Müteferrikalar seferde diğer yeniçeriler gibi zırh, tolga, sorguç ve kolçak da kullanırlar.

Merasim ve alaylarda başlarına mücevveze, arkalarına atlas üst veya erkân kürkü giyerler, Hükümdar Cuma Selamlığı'na gittiği veya dışarı çıktığı zaman müteferrikalar önünde giderler. Padişaha bayram tebriki yapılırken müteferrikalar etek öperlerdi. Terfi edenler timar defterdarı olurlardı. Bunlar veziri âzam'm ziyaretine gittikleri zaman, emektarlıklarına riayeten ayağa kalkar ve tâzim ederdi. Senelik mevacibleri 66 yük ve 10 bin akça tutuyordu.


kaynak:99 soruda Osmanlı


Benzer Konular

10 Mart 2018 / Misafir Biyoloji
8 Mart 2017 / Hi-LaL Biyoloji
21 Haziran 2011 / _KleopatrA_ Biyoloji
4 Ekim 2012 / virtuecat Edebiyat
14 Ocak 2010 / Misafir Biyoloji