Arama

Jade Empire: Special Edition

Güncelleme: 14 Mart 2007 Gösterim: 3.918 Cevap: 0
MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
14 Mart 2007       Mesaj #1
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
Jade Empire: Special Edition

Sponsorlu Bağlantılar
jade 4

Bioware, şöyledir veya böyledir diyerek klasik bir başlangıç hikayesi yapmak istemiyorum. Zaten Bioware ismini çoğu oyuncu biliyor ve nasıl bir firma olduğundan haberi var. Jade Empire bundan neredeyse 2 sene önce (Tam olarak 2 sene değil gerçi) Xbox platformuna çıkmıştı. O zamanlar çoğu Xbox sahibi bu Uzak Doğu temalı oyunu oynama şerefine nail oldular. Hatta bir arkadaşımın karşıma geçip “Kıskan, çatla patla, Bioware çok yaşa” nidalarını attığını biliyorum. Gerçi sonra kendisinden intikamım kötü olmuştu. Jade Empire geçen sene PC’ler içinde duyuruldu. Aslında Halo’da yapılan gibi. İlk Halo’da Xbox’a çıktıktan uzun süre sonra PC’lere gelmişti. Halo 2’de de aynısı yapılıyor, Vista’la beraber o da konuk olacak. Jade Empire, içinde böylesi yapıldı. Geç olsun, ama güç olmasın derler ya; Xbox’ın efsane RPG’lerinden birinin PC’ye gelmesi tabii ki harika bir olay.

Geçen sene içinde Jade Empire, yanına Special Edition adını da alarak PC’lere çıkacak diye açıklama yapıldı. Ama bu isim ekleme yanında asıl sorun oyunun portunun nasıl olacağıydı? Belirtilenlere göre grafikler elden geçirilecek, kontrol sistemi PC’ye adapte edilecek, yeni bir iki tane dövüş stili eklenecek, yapay zeka biraz daha geliştirilecekti. Kısa ve öz olarak; aslında Xbox ve PS2’den, PC’ye çevrilen yapımlardaki ana hatların düzeltilmesi işlemi. PS2 ve Xbox’tan çevrilen yapımlarda, en çok sorun çıkartan kısım kontroller ve grafikler oluyordu. Jade Empire bu noktalarda neler yapabildi? Zaten yazının geri kalanında buna cevap vereceğim.

Efsaneler

Oyun fantastik bir şekilde eski Çin’de geçiyor. Dövüş sanatlarının gösterildiği bir okulda, Usta Li’nin en iyi öğrencisiyiz. Zaten okulda herkes “Sen çok iyisin, süpersin” diyerek bunu belirtiyorlar. Her şey tozpembe giderken, günün birinde okulun olduğu köye bir saldırı oluyor. Saldırıdan sağ kurtuluyoruz. Bir taraftan Usta Li’yi araken, diğer yandan en büyük kötü olan imparatora karşı savaşıyoruz. Aslında Usta Li bizi çocukken imparatorun elinden filan kurtarıyor. İmparatoru durdurmamız filan kaderimizin olduğu filan ortaya çıkıyor tarzında ayrıntılar var. Ama çok fazla derine inip, konuyu katletmek istemiyorum. Zaten Jade Empire’ı oynadığınız zaman senaryoyu enine boyuna incelersiniz. Konuya ufak bir dokundurma yaptıktan sonra, gelelim Jade Empire’ın port kısımlarına.

PS3 veya X360’tan çevirme bir oyun olsa karşımda, grafikleri es geçerdim. Yeni nesil konsolların gücü bu konuda belli. Ama Jade Empire ilk Xbox’a gelen biraz eski sayılabilecek bir oyun (Sonuçta çıkmasından bu yana 2 seneye yakın bir süre geçti). Şuan ki PC’ler Xbox ve PS2’den grafik olarak çok daha iyiler. Yapımcılar ne kadar grafikleri makyajlıyoruz deselerde, ben biraz önceki sebeplerden grafiklerde güzel bir iyileştirme bekliyordum. Hani üstünden geçilip gidilmesin diyordum ki, Jade Empire grafik anlamında gerçekten beni şaşırttı. İlk Xbox’ın grafikleri, PS2’den daha iyiydi. Bunun avantajı da kullanılmış ve ortaya güzel bir sonuç çıkmış. Dikkat çeken ilk nokta karakterimiz, ana karakterler ve çevredekilerin modellemelerinin detaylı olması. Özellikle kendi karakterimiz ve diğer ana karakterler üstünde, gerçekten yoğunlaşmışlar. Diyalog kısımlarında bunları fark edebilirsiniz. Çevre manzarası modellemeler kadar olmasa da, genel olarak göze hoş geliyor. Directx 9 efektleri Jade Empire’a güzel yedirilmiş. Işık oyunları ve parlaklıklar kendilerini belli ediyor. Genel manada oyunun grafikleri, PC için gerçekten güzelce elden geçirilmiş. Jade Empire’a bu konuda geçer notu veriyorum.

jade 3

Grafiklerden sonra sesleri ele almak istedim. Oyundaki en mükemmel kısmı sesler oluşturuyor. Efektler gerçekten harika, fakat en can alıcı nokta seslendirmeler. Kesinlikle harika seslendirmeler var. Jade Empire ses anlamında resmen bayram yaşatıyor. Ayrıca ana menüde dahil kullanılan müziklerin hepsi güzel. Tamamen eski Çin atmosferi müziklerde, seslerde ve seslendirmelerde kendini belli ediyor. Yapımcıları bu konuda tebrik ediyorum.
Grafiklerden ve seslerden sonra gelelim kontrollere. Kontroller kesinlikle PC’ye tam uyum sağlamış ve en önemlisi “Mouse” desteği direk olarak kullanılmış. Aynı bildiğimiz FPS kontrolleri oyunda yer alıyor. W, A, S, D ile karakteri yönlendirip; farenin tuşlarıyla korunuyor ve saldırıyoruz. Kontrollerde sorun yok, fakat arada ufak bir problem var. Tuş değiştiirp, oyunu oynayıp kapadık. Yeniden oyuna girdiğimiz zaman, atadığınız tuş yerine başka bir tuş olabiliyor. Ama bu arada sırada çıkan bir problem ve pek takılacak değil. E ile Chi vuruşu yapabilir, Sol Shift’le sağlığımızı doldurabiliyoruz. Q ve Tab önceki ve sonraki hedefler arasında geçiş yaptırırken; 1, 2, 3, 4… numara tuşlarından ise dövüş stilimizi seçebiliyoruz. Space korunma oluyor. F’ye basarak Focus Mod’a geçebilir ve rakiplerimizi son derece kolayca halledebiliriz. Aslında genel olarak tüm aksiyon ve kontrol için tuşlar elimizin altında. Kontroller Default haliyle direk kullanıcının karşısına dost bir şekilde çıkıyor.

Stat puanları

Yapım içinde Mind(Focus), Chi(Spirit) ve Health(Body) bulunuyor (Parantez içinde geçenler Mind dışında özel taşlarda ve Stat kısmında yazıyor). Health yani sağlığımız oluyor. Chi aslında direk olarak manayı temsil ediyor. Chi ile yapabileceklerimiz var. Mesela her dövüş sitilinde Chi ile vuruş yapabiliyoruz. Chi’yi aktif ettiğimiz zaman, ellerimiz mavi renkle kaplanıyor ve zarar vermemiz daha artıyor. Dönüşüm yapmamız için yine Chi’ye ihtiyacımız oluyor. Ayrıca Sol Shift’e basarak azalan canımızı, Chi gücüyle doldurabiliriz. Sonuçta bunlar aktif olduğu sürece Chi gücümüz azalıyor. Mind’ın, Chi gibi kullanıldığı yerleri var. Silah kullanmak için Mind lazım oluyor. Bu sayede elimiz kılıç tutabiliyor. Birçok şey için Mind gerekli oluyor.

Yapım içinde çeşitli taşlar bulunuyor. Bu taşlardan en fazla 3 tanesini karakterimiz kullanabiliyor. Bu taşların karakterimize verdiği özellikler var. Özellikler olarak mesela sağlığımıza +2 ekliyor. Açılan tuzaklarda gelen zararları %50 indiriyor gibi çeşitli oalrak değişiyor. Taşlarda Health yerine Body, Chi ise Spirit olarak geçiyor. Mind ise direk olarak kendi ismiyle yer alıyor. Bu ufak isim değişikliği sizleri yanıltmasın.

Jade Empire’ın en önemli özelliği dövüş kısımları ve dövüş sanatlarına ağırlık vermesiydi. Televizyonda Kung-Fu filmlerinden gördüğümüz dövüşleri, Jade Empire’da aynen canlandırıyoruz. Aslında oyun içinde de direk olarak Kung-Fu hareketlerini yapıyoruz. Güçlü (Strong), Normal atak ve Chi atağa sahibiz. Aksiyon kısımları sıra tabanlı değil, gerçek zamanlı oluyor. Ama bunlarda belirli yerlerde. Ana karakterimiz istediğimiz zaman saldırı mod’una geçmiyor. Mesela yolda gördüğünüz bir maymuna durup dururken saldıramıyorsunuz. Eğer önünüze düşmanlardan biri çıkarsa (Senaryo gereği çıkıyor), karakterimiz hemen saldırı pozisyonuna geçiyor. Ama oyundaki aksiyonlu kısımların oldukça bol miktarda bulunduğunu söyleyeyim. Oyundaki diğer noktayı birçok farklı dövüş stiline sahip olmamız ve bunları direk olarak oyun içinde değiştirebilmemiz oluşturuyor. Dövüş stilini zaten çoğu zaman değiştireceğiz. Bunu mecburi veya taktik gereği yapabiliriz.

jadepc1

Hayalet düşmanlara karşı silahla dövüşmek işe yaramıyor. Bu yüzden normal tekme ve yumruk kombinasyonuna geçmemiz gerekebiliyor. Ama bunun tam tersi olarak Legandry Strike (Normal saldırı) normal düşmanlara karşı daha etkisiz olurken, Fortune’s Favorite yani silahla saldırmak çok daha etkili oluyor ve işinizi kısaca bitirmenizi sağlıyor. Bazı zamanlar taktik yapmanız da gerekecek. Mesela Ice Shard stilini sahipsiniz diyelim. Güçlü vuruş yaparak adamı dondurabilir, hemen arkasından silahla ona dalabilirsiniz. O donup kaldığından hareket edemeyecek, siz ise ondan enerji eksilteceksiniz. Heavenly Wave ile düşmanı yavaşlatabilir, onu böylece kolay şekilde öldürebilirsiniz. Artık zamanına, yerine ve şartlarına göre; elinizdeki en uygun stilleri değerlendireceksiniz.

Bioware gücü

Jade Empire, Bioware’ın yaptığı diğer kardeş oyunu Knights of the Old Republic’a (KOTOR) benzer bir ara menü kullanıyor. Aslında çoğu açıdan neredeyse aynısı bile diyebiliriz, ama tabii ki arada değişiklikler var. Ara menüden dövüş stillerini arttırabilir, statlarımızı yükseltebilir, Journal’a bakabilir, haritaya göz atabilir, oyunun Save ve Load işlemlerini vs… yapabiliriz. KOTOR’dan hatırladığımız karakterimizin iyi veya kötü tarafa doğru gittiğini gösteren menü, Jade Empire’da aynı şekilde duruyor. Zaten KOTOR’dan alışık olduğumuz ara menü tasarımı, yapımda yabancılık çekmememizi sağlıyor. Aynı firmanın oyunu, ara menünün benzer olması yadsınmaz. Aksine oldukça kullanışlı.

Seçebileceğimiz 4 farklı karakter sınıfı bulunuyor. Büyücü (Magic), Güçlü (Strong), Hızlı (Fast) ve Dengeli (Balanced) olarak sınıflandırılmışlar. Her sınıfın kendine özgü birer başlangıç stilleri var. Mesela Balanced tekmeleri sürekli kullanırken, Fast de ise yumruklarını konuşturuyor. Magic sınıfı tercihi olursa Wolverine’e benzer ellerinde pençeler çıkıyor ve böyle saldırıyor. Statlarda değişiklikler göze çarpıyor. Magic de haliyle Chi yüksek olurken, Strong’ta sağlık yüksek oluyor. İsterseniz seçtiğiniz karakterin statları üstünde oyuna girmeden evvel, “Custom” seçeneğine tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz. Gene ismini kendiniz belirleyebilir veya oyun tarafından bir ismin konmasını sağlayabilirsiniz. Ne yazık ki dış görünüş olarak, karakterimizi değiştirme veya yaratma imkanımız yok. Her sınıf için 1 erkek ve bir kadın karakter var. Hepsinin dış görünüşü belli, değişiklik yapamıyoruz.

RPG oyunlarında grup olarak alıştıysanız, bu alışkanlık Jade Empire’da bozulacak. Oyun tek kişi üstüne yoğunlaşmış bir RPG. Ama bu olaya rağmen yanımızda illaki başka bir karakter daha oluyor. Fakat bu karaktere herhangi bir şekilde müdahale edemiyoruz. Biz sağlığımızı doldurursak onun sağlığı da doluyor. Eğer dövüş sırasında ölürse de korkmayın. Dövüşü kazandığınız zaman otomatik olarak yeniden canlanıyor. Bu karakterler senaryo genelinde karşımıza çıkacak ve bizlere katılacaklar. Birçok karakter bize katılmasına rağmen, yanımızda sadece tek karakter bize eşlik ediyor. Ara menüden bu karakteri bir diğeriyle değiştirebiliyoruz. Hepsinin değişik özellikleri var. Mesela oyunun hemen başında bize katılan Dawn Star (Oyundaki en güzel karakterdi bence) kılıcıyla oldukça etkili. Ama bunun dışında küçük bir kızdan büyük bir iblise dönüşüp, saldırı yapan başka bir karakter daha var. Kısaca hepsinin ayrı güçleri ve saldırıları var. Kalabalık dövüşlerde oldukça yardımları oluyor. Ayrıca ara menüden seçme ekranına geldiğiniz zaman; yanınızdaki karakterin atak yapmasını veya savunmada kalmasını tercih edebilirsiniz.

ss preview jadepc11

Bitirici konuşmalar

Bioware’in her oyununda ağzımı açık bırakan diyalog sistemi Jade Empire’da yine devam ediyor. Diyaloglar oyundaki kaderimizi belirliyor, senaryoyu derinleştirip, değiştiriyor. Misal Master Li’yi diğer öğrencilere kötüleyebilirsiniz veya onun anlattıklarına gerçekten inandığınızı söyleyebilirsiniz. Karşılaştığınız bir grup haydutla sadece konuşarak, onlarla dövüşmeden uzaklaşmalarını sağlayabilirsiniz. Mesela iki tane ölen çocuğun hayaleti ile karşılaştım ve benden birini bulup öldürmemi istediler. Ama o kişiyi hayaletlerin olduğu yere götürdüm. Hayaletlerden biri “Hadi onu öldürelim” derken, “Diğeri ise öldürmeyelim, kemiklerimizi gömsün” diyordu. Burada kötü olana uyup adamı öldürebilir veya iyi olana uyup mezarlara, çocukların kemiklerini gömmesini tavsiye edebilirsiniz. Böylece iyilik yada kötülüğe doğru kayabilirsiniz. Her şekilde verdiğiniz her cevabın belli bir sonucu var. Bu sonuç iyi yada kötü yönde sizi sürekli etkiliyor. Bu yüzden diyaloglara dikkat edin ve takip edin. Yine diyaloglara göre yan görevler alabilirsiniz. Aldığınız bu yan görevleri yapmak size kalmış. Ama yaparsanız daha çok deneyim puanı veya değerli oldukça özelliği bulunan bir mücevher kazanabilirsiniz. Sonucu sizin işinize yarayacaktır.

Yapımda ekstra kısmı da bulunuyor. Bu ekstrada mini oyunlar yer alıyor. Mesela bir bölümde bir uçağı kontrol ediyoruz (Nereden çıktı demeyin oynadığınızda görürsünüz). Fakat uçakla düşman öldürme kısmını, Atari salonlarında olan iki boyutlu uçağı sadece tepeden görüp de, önümüze gelen düşmanları vurduğumuz oyunlara benzetebiliriz. Jade Empire’da ilerledikçe böylesi çeşitli mini oyunlar çıkacak, bu oyunlar çıktıkça ekstra bölümündeki kilit kalkacak. Daha sonrasında bunları isterseniz ekstra kısmından oynayabilirsiniz.

Son demler

Yapay zeka böylesi bir oyun için yeterli. Sizden kaçıyorlar, korunuyorlar, özel vuruş yapıp sizi yıldırıyorlar. Hatta kalabalık oldukları zaman çok can yakıcılar. Bazı zamanlar arada bir iki hareket yapıp, gerçekten şaşırtıcı olabiliyorlar. Genel olarak yapay zeka Jade Empire gibi bir oyun için yeterli. Oyundaki 8 farklı modelleme için ayrı ayrı sinematik yapılmış. Bu emek karşısında gerçekten Bioware’i bir kez daha taktir ettim. Sinematikler son derece güzel ve harika yapılmış. Ekstra olarak oyun içinde çevrede pankartlar, heykeller filan göreceksiniz. Bunlara gidin ve dokunun. Bunlar hikaye ve tarihçe ile ilgili bilgiler verirken, ekstra deneyim puanı kazandırıyor. Ayrıca çevrede efsunlar var. Hemen kendilerini belli ediyorlar (Mavi ve Sarı renkte). Bunlarla azalan Chi, sağlık veya Mind gücünüzü arttırabilirsiniz. Sağlık gücünü sadece bunlarla değil, düşmanlardan ve çevredeki objelerden çıkan sağlık, Chi veya Mind toplarıyla da arttırabilirsiniz.

Save – Load olayı oldukça kolay. İstediğiniz yerde Save etme imkanımız var. Ayrıca bazı noktalarda otomatik Save sistemi ve Quick Save artı bir yön. Jade Empire’ın peki hiç eksiği yok mu? Elbette var. Bunlara en büyük örnek kameranın bazı zamanlar, tepe açısında takılıp kalması. Özellikle bu hata kapalı yerlerde bazı zamanlar olabiliyor. Ama oyunu bir kere yeniden Load ederseniz bu sorun düzeliyor. Ayrıca oyun birazcık kısa sürüyor. Bir de dikkat ettiğim bir nokta vardı. Sanki Jade Empire belli bir FPS değerinde tutulmuş gibi geldi bana. Sonuç olarak Jade Empire: Special Edition güzel bir konsol çevirisi olmuş. PC’ye gayet iyi uyum sağlamış. Zaten yapımcının Bioware olması nasıl olduğunun ilk kanıtı. Eğer Xbox’ta oynamadıysanız ve son zamanlarda güzel bir RPG arıyorsanız, Jade Empire’ı kesinlikle deneyin.


Benzer Konular

14 Nisan 2010 / MaNYaK xD Soru-Cevap
1 Mayıs 2014 / jack90 Oyunlar