Ziyaretçi
Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013
Sponsorlu Bağlantılar
- Platformlar: PC - PlayStation 3 - Xbox 360 - iPad
- Tür: Strateji
- Multiplayer: Var
- Yayıncı: Wizards of the Coast LLC
- Yapımcı: Stainless Games
- Çıkış Tarihi: 20 Haziran 2012
- Minimum Sistem Gereksinimleri
- OS: Windows 7/Vista/XP
- Processor: 2GHz CPU (Pentium 4 or equivalent)
- RAM: 1GB RAM (2GB for Vista and Windows 7)
- Video card: 512MB DirectX 9.0c compatible video card with Pixelshader 3.0 support
- HDD: 1.5Gb HDD
Oyun bazı temel kuralları
- Bir destede kart sayısı en az 60 olmalıdır ve hemen hemen herkes bu sayıyı tercih eder.
- Bir desteye aynı isimli karttan (landler hariç) en fazla 4 tane konulabilir.
- Her sıra sana geçtiğinde sadece bir land oynayabilirsin.
- Bir büyü yapmak için kullandığın manaları senin turnun bittiğinde halla kullamdıysan kullanamadığın mana kadar canından puan kaybedersin. (Bu kural değişti.)
- Oyunda sıra sende olsa bile belli bir sıralamayı izlemek durumdasın. Bu fazlar
- Untap: Büyü yapmak için "tap" edilen landlerin açılma safhasıdır.
- Upkeep: Daha önce yapılan büyülerin ödenmesi gereken can veya manalarının ödendiği safha.
- Draw: Kütüphaneden kart çekilir.
- Main phase1: Bu fazda land oynayabilir ve her büyüyü yapabilirsiniz.
- Combat phase: Bu fazda da karşıya saldırı yapabilirsiniz.
- Main phase2: Bu turnde eğer bir önceki main phasede land oynamadıysanız land oynayabilir ve bütün büyülerinizi yapabilirsiniz.
- End phase: Oyun sırasını rakibe verdiğiniz fazdır.
Oyunda 6 farklı kart türü vardır. Bunlar:
- Land (toprak parçası)
- Creature (yaratık)
- Instant (anlık)
- Sorcery (sihir)
- Enchantment (tılsım)
- Artifact (nesne)
Kartlar
Land: Oyundaki manaların elde edildiği kartlardır. bu kartlar oyunda ki non-spell (büyülü olmayan) ve renksiz kartlardır. Deste kurulan oyun stratejisine göre istenildiği kadar koyulabilir. landler diğer kartlara farklı olarak her turn de sadece bir tane çıkartılabilir. Taplendiği (kapatıldığı zaman) Swamp (Bataklık) siyah; Mountian (Dağ) kırmızı; Forest (Orman) yeşil; Island (Ada) mavi ve Plain (Düzlük) beyaz mana kazanırsınız. Yok edilene kadar oyunda kalır. Yok etme büyüsünde aksi bir metin yoksa kart yok edildikten sonra Graveyard (Mezarlık) kısmına geçer.
Creature: Creature (Yaratık) kartları ise oyundaki saldırı ve size gelen saldırıları karşı savunma yapan kartlardır. Sizin ordunuzu temsil eder. Her yaratık kartının sağ alt köşesinde bir defans birde saldırı gücü vardır. Eğer yaratık savaş sırasında veya karşı tarafın yaptığı damege (hasar) büyüleri tarafından defans gücünden daha yüksek bir hasar alırsa oyundaki graveyard (mezarlık) kısmına geçer.
Instant: Instant (Anlık Büyüler) bu büyüler oyuna sıra ister rakipte isterse sizde olsun istenildiği anda oyuna sokulabilir.bu büyülerle direk olarak karşıdaki oyuncuya hasar verebilir bir yaratığınız veya bütün yaratıklarınızı güçlendirebilir veya onlara savaşta avataj kazandıracak özelliklere verebilir hatta rakibiniz bir büyüyü yaparken baştan engelleyebilir bunun gibi küçük ama etkili birçok büyü yapabilirsiniz.bu büyü kartları oynandıktan sonra direk olarak Graveyard (Mezarlık)'a döner.
Sorcery: Bu kartlarda aynı instantlar gibi anlık büyülerdir. Bu kartları ancak kendi sıranızda kullanabilirsiniz. Bu kartlar instanlara nazaran genelde daha etkili kartlardır. Bu kartlar da oynandıktan sonra Graveyard'a dönerler.
Enchantment: Bu büyü kartları sahip oldukları özelliğe göre oyun içinde bulunan herhangi bir karta hatta başka bir Enchantmant'a takılabilabiği gibi oyuncu kendine de takabilir.Yok edilene kadar oyun içinde kalarak size değişik şekillerde hatta oyunun kurallarını bile değiştirerek avantaj sağlıyabilir.
Artifact: Bu kartlar oyundaki renksiz kartlardır. Bu kartlar bazen bir creature bazen enchantment gibi oyunun kurallarını değiştirebilen kartlar olabilirler. Mana Coastları diğer kartlara oranla daha fazladır. Yok edilene kadar oyunda kalırlar.
Oyun sahası olarak; library (kütüphane), graveyard (mezarlık) ve oyun alanı olarak 3 alan bulunur. Libary destesinizi simgeler, kartkarı burdan çekersiniz. Graveyard ise kullanmış olduğunuz büyüler veya yok edilmiş kartlarınızın toplandığı alanı temsil eder.
Renkler
Her kart türünün özellikleri farklıdır. Tüm bu büyü kartları temel olarak 5 renkle ve/veya renksiz kâğıtlarla tanımlanırlar.
Siyah - Ölümü ve karanlığı simgeler. Şeytani ve karanlık yaratıkların güçlü olduğu bir destedir, ancak bu güçleriyle sahiplerine de çoğu zaman zarar verirler.
Kırmızı - Kaosu ve savaşı simgeler. Saldırgan bir renktir, yaratıkları hızlıdır ve etkilidir.
Yeşil - Doğayı ve yaşamı simgeler. Yaratık konusunda uzman olan renktir. Mana elde edebilmek kolaydır. Varolan yaratıkları her zaman güçlendirme olanağınız vardır.
Mavi - Bilgeliği ve düşleri simgeler. Büyü konusunda usta kartlardır. Rakibin hamlelerini büyülerle kısıtlayabilir ve daha fazla kart sahibi olabilirsiniz.
Beyaz - Seçimi ve korumayı simgeler. bu büyüler daha çok sahibine güç kazandırır. Kendi yaratıklarının defansı güçlüdür. Genel olarak sahiplerini veya başka yaratıkları korumaya çalışır. Bir deste oluşturulurken birden fazla renk kullanılarak farklı renklerin avantajları kullanılabilir.
İnceleme
Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013 kısaca önceden de bahsettiğim gibi bir kart oyunu. İstediğiniz desteyi seçiyorsunuz ve karşınızdaki rakibi yenmeye çalışıyorsunuz. Oyunun senaryo kısmında her ne kadar bir hikaye anlatımı olsa da yaptığınız tek şey karşınıza çıkan her rakibi yenmek ve oyunu kazanmaktan ibaret. Zaten kart oyunundan ne gibi bir hikaye bekleyebilirsiniz ki? Dilerseniz oyunu daha önceden hiç oynamamışlar için biraz bilgi vereyim, dediğim gibi karşılaşmadan önce 10 adet (oyuna ilk başladığınızda hepsi açık değil, senaryoda ilerledikçe desteler açılmaya başlıyor) desteden birini seçiyorsunuz ve rakibinizi yenmeye çalışıyorsunuz. Sizin ve rakibinizin 20 sağlık puanı bulunuyor ve ilk önce sağlık puanını 0'a düşüren oyunu kazanıyor (sıra tabanlı bir oynanışın olduğunu da belirteyim). Oyun boyunca kartlardan hangisini seçeceğinizi siz belirliyorsunuz ve hamlenizi ona göre yapıyorsunuz, tabii kartlardan hangilerinin elinize geleceği ise şansa kalmış. Ama doğru kartları doğru yerlerde kullanmak ise tamamen size bağlı ve oyunun stratejik derinliği de bundan geliyor. Rakibinizi yendiğinizde ise oynadığınız desteden bir kart açılıyor ve onu ilerki karşılaşmalarda kullanabiliyorsunuz. Duels of the Planeswalkers 2013'te detaylı bir alıştırma bölümü mevcut eğer serinin önceki oyunlarını oynamadıysanız oraya bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Şimdi gelelim oyunda olması gereken ama olmayan bir özelliğe; desteler arasında kart değişimi yapıp kendi oyun stilinize uygun olan desteyi oluşturamıyorsunuz. Tamam, oyunda bulunan 10 destenin kendi içlerinde kafanıza göre değiştirmeler yapabiliyorsunuz ama desteler arası kart değişimi de oyunda olmalıydı bana göre. Ama yine de oyunda bulunan 10 desteden sizin oynayış tarzınıza uygun olan bir tane eminim vardır. Senaryo modunun içinde sadece rakiplerinizle olağan karşılaşmalar yapmıyorsunuz, başka modlar da bulunuyor. Özellikle "Planchase" modu çok zevkli, bu modda 1v1v1v1 karşılaşmalar oluyor ve ortada ekstra bir kart (bu kart oyundaki herkese etki ediyor) bulunuyor. Sıra size gelince zar atıyorsunuz ve kartın gücünü kullanarak rakiplerinizi yenmeye çalışıyorsunuz. Yine bir başka mod olan (aslında mod değil) "Encounter"da ise rakibiniz her karşılaşmayı aynı şekilde oynuyor ve aynı hareketleri yapıyor, siz de onun stratejisini anlayıp onu yenmeye çalışıyorsunuz. "Revenge" modunda ise yine senaryo modundaki rakiplerinizle karşılaşıyorsunuz ama bu mod daha zorlu. Bir diğer mod olan "Challange" modu ise bulmaca tarzında hazırlanmış. Örneğin, oyuna şu şekilde başlıyorsunuz; siz 4 sağlığa sahipsiniz ve rakibiniz 14 sağlığa sahip elinizde bulunan kartları çok stratejik bir şekilde kullanıp rakibinizi yenmeye çalışıyorsunuz. Oyunda oldukça eğlenceli "Challange"lar bulunuyor. Senaryo modu dışında istediğiniz rakibe karşı istediğiniz gibi karşılaşmalar yapabildiğiniz modlar da oyunda bulunuyor.
Yapay zekadan bahsetmek istiyorum biraz da, serinin eski oyunlarını da oynamış biri olarak söylemeliyim ki Duels of the Planeswalkers 2013'te kullanılan yapay zeka gerçekten de çok başarılı. Rakibiniz çok akıllıca hareket ediyor ve ummadığınız hareketleri yapıp sizi çileden çıkarabiliyor ki bu iyi bir şey. Tek bir rakibi yenmek için aynı karşılaşmayı 10 kez yaptığı hatırlıyorum ve onu yendiğim anda aldığım hazzı anlatmaya ise kelimeler yetmez, çok ama çok zevk alıyorsunuz. Yapay zekanın iyi olması çok önemli çünkü çoğu oyuncu ben oyunları gerçek insanlara karşı oynamam diyebiliyor. Ama eğer ben oyunları çok oyunculu oynarım diyorsanız da Duels of the Planeswalkers 2013 sizi hayal kırıklığına uğratmıyor ve çok başarılı çok oyunculu modlar sunuyor. 1v1v1v1 mod olan "Planchase"i gerçek insanlarla oynamak son derece zevkli, yine aynı şekilde 1v1 veya 2v2 karşılaşmalar da yapabiliyorsunuz. Ayrıca oyunda rahatlıkla rakiplerinizi bulabiliyorsunuz ve çok fazla beklemeden oyuna girebiliyorsunuz. Eğer çok oyunculu olarak oynarken karşınızdaki rakibiniz oyundan çıktıysa da oyun bitmiyor ve rakibinizin kontrolünü yapay zeka ele alıyor. Kısacası Duels of the Planeswalkers 2013'ün sunduğu çok oyunculu modlar ve çok oyunculu kısımda çok başarılı.
Teknik yönden ise oyun aşağı yukarı Duels of the Planeswalkers 2012 ile aynı özelliklere sahip, her ne kadar oyunun reklamlarında grafiksel açıdan gelişmeler yapıldığı söylense de ben grafiklerde pek bir fark göremedim. Grafikler kötü değil ama serinin bir önceki oyununa göre iyi de değil. Oyunda bulunan ses efektlerinin çoğu da Duels of the Planeswalkers 2012 ile aynı, sadece yeni büyü efektleri için yeni ses efektleri yapılmış o kadar. Müzikler ise oyunun en başarılı kısımlarından biri; karşılaşmalar esnasında çalan müzikler sizi rahatlatıyor ve düşünmenizi kolaylaştırıyor. Duels of the Planeswalkers 2013'ün müzikleri kısaca oldukça başarılı.
Desteler içinde kafanıza göre kartları ayarlayabiliyorsunuz.
Oyun hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaştım ve artık son sözlerime geçmek istiyorum. Steam'de sadece $9.99'a satılan bu oyunu neden almalıyım diye sorabilirsiniz, cevap veriyorum. Eğer Duels of the Planeswalkers 2012'ye sahipseniz ve onla mutluysanız bu oyunu almanıza gerek yok. Ancak ben sıkı bir Magic hayranıyım ve gelen yeni destelerle oynamak istiyorsanız bu oyunu alabilirsiniz. Eğer serinin önceki oyunlarını oynamadıysanız ve sahip değilseniz Duels of the Planeswalkers 2013 sizin için iyi bir başlangıç olacaktır, oyunu almanızı tavsiye ederim. Tabii kart oyunlarını seven herkese de Duels of the Planeswalkers 2013'ü öneriyorum, çünkü sunduğu geniş içerikle serinin diğer oyunları gibi başına oturduğunuzda bir daha kalkamıyorsunuz. Herkese iyi oyunlar.
Oyundan görüntüler
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 8 Ağustos 2012 12:05