Arama

Danışman-Danışan İlişkisini Güçleştiren Tutumlar

Güncelleme: 24 Temmuz 2009 Gösterim: 2.286 Cevap: 0
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
15 Kasım 2008       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Danışman-Danışan İlişkisini Güçleştiren Tutumlar

Sponsorlu Bağlantılar

- Otoriter Tutum :
Danışanın karşısında üstün bir insan gibi davranmak, amirane bir tavırla akıl vermek, önerileri benimsemediği zaman ona kızmak ya da alınmak, konferans verir gibi konuşmak ve danışana kendisini anlatabilmesi için yeterince fırsat tanımamak danışanlarda öfke veya hayal kırıklığı oluşturabilir. Bu da danışman-danışan ilişkisini güçleştirici bir etki yapar.

- Pasiflik : danışman danışma sürecinde pasif kalır, sözel ya da sözel olmayan yollarla tepki vermekten kaçınır ve hu tutumunu danışma boyunca sürdürürse danışanda kendisinin dinlenmediği ya da dinlense de anlaşılmadığı duygusu uyanabilir. Danışanların aktif danışmanlar karşısında daha çok kendilerini açtıkları bilinmektedir.

- Duygusal Konulardan Kaçınma : Bazı danışmanlar danışanla aralarındaki mesafeyi koruma kaygısı ile yoğun duygusal içerikli konulardan kaçınırlar ve konuşmaları, güvenli ve geleneksel konular içinde sürdürürler. Bu durum danışmanla danışan arasındaki ilişkinin gelişmesini önler.

- Belirli Konulardan Kaçma : Bazı durumlarda danışmanlar ya kendilerinin yüzleşmek istemediği durumlardan kaçtıkları için ya da değer ve tutumlarından dolayı belirli konuları danışanla konuşmaktan kaçınmaktadırlar. Bu durum yine danışan ve danışman arasındaki ilişkiyi olumsuz etkileyeceği gibi danışma sürecinin bitmesine de neden olabilir.

- Danışanı Dinlememe : Dinleme, etkili bir danışma sürecinin olmazsa olmazıdır. Danışan konuşurken danışman başka şeylerle ilgilenir, göz teması kurmaz ve söylenenleri sık sık kaçırırsa danışanla arasındaki iletişim bozulabilir. Bu durum danışanda öfke ve kızgınlı duygularına yol açabilir.

- Yersiz Yere Güven Verme :
Genellikle danışanı anlama sabrı göstermeyen ya da danışanın güvenini hemen kazanmak isteyen danışanlar, teselli amaçlı yersiz güven verebilmektedirler. Bu durum danışanda hayal kırıklığı ve güvensizlik yaratmaktadır.

- Danışana Aşırı Derecede Samimiyet Gösterme :
Danışmanın danışana aşırı derecede samimiyet göstermesi, danışanla arasındaki profesyonel sınırı koruyamaması, özellikle bağımlılık eğilimi fazla olan danışanların bağımlı olmasına, danışmana karşı farklı duygular hissetmelerine neden olabilmektedir. Bu da danışan danışman ilişkisini ve yardım sürecini olumsuz etkiler

Kaynak


Son düzenleyen _PaPiLLoN_; 24 Temmuz 2009 19:33

Benzer Konular

11 Ekim 2008 / GÜLGECELER Meslekler
22 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
7 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
1 Ocak 2010 / Misafir Edebiyat tr
17 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük