Arama

Cinsel Yönelimler - Aseksüellik

Güncelleme: 13 Mart 2009 Gösterim: 2.434 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Aseksüellik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Aseksüel, sekse karşı ilgisiz veya isteksiz olan canlı. Aseksüellik, diğerlerine nazaran nadir karşılaşılan bir cinsel yönelimdir. Aseksüellik bir tercih değil, durumdur ve aseksüeller isterlerse cinsel ilişkiye girebilirler.
Tarihteki ünlü aseksüeller arasında; ressam Salvador Dali, bilim adamı Newton, felsefeci Kant ve Tüketici Haklarının ilk savunucusu Nader yer almaktadır.
Psikanalizde hayat enerjisi olarak kabul edilen cinsel istek temel bir içgüdü olarak tanımlansa da aynı zamanda güçlü bir kültürel değer belirleyicisidir. Bireyin algılanma şekli çoğu zaman bu içgüdüyü nasıl giderdiğine bağlıdır. Aseksüel bu çeşitli derecelere ayrılan evrensel tanımlamaların en muğlak olanı olarak bilinmektedir. Aseksüel hormonal eksikliğin dışında bir bilinç durumu olarak görülebilir. Arzu olarak nesnenin ölümü özne olarak benliğin, bütün kabullerin dışında, yeniden oluşumudur. İnsanın cinsiyetini kaybetmeden uzun süreler askıya alması durumu bir çok dini ve mistik gelenekte yaşam öncesi ruhsal bütünlüğün geçerli olduğu formların ve sınırların dışındaki gerçek ülkeye dönüş özleminin emredici bir gerekliliği olarak kabul edilmektedir.
Aseksüel kelimesi, biyolojik cinsiyetini geçerli kabul etmeyenler için de kullanılır. Biyolojide eşeysiz üreme anlamına da geldiği için, Türkçeye yanlışlıkla "eşeysiz" olarak çevrildiği de olur.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

7 Eylül 2011 / ThinkerBeLL Psikoloji ve Psikiyatri
13 Mart 2009 / ThinkerBeLL Psikoloji ve Psikiyatri
13 Mart 2009 / ThinkerBeLL Psikoloji ve Psikiyatri
19 Ocak 2012 / ThinkerBeLL Psikoloji ve Psikiyatri