Arama

Eyleme Dökme (Acting Out)

Güncelleme: 16 Haziran 2015 Gösterim: 2.156 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Haziran 2015       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
ACTİNG OUT, Psikanalizde eylemsel tepki biçiminde ortaya çıkan bastırılmış dürtü etkilerine bağlı olan itkisel, ama rastlantısal davranış. (Edime geçiş, dışa vurma, eyleme vurum). Freud bu terimi, psikanaliz uygulaması çerçevesi içinde hem eylemsel tepki olarak kendini gösteren bastırılmışın geri dönüşünün gerçekleşmesini, hem de aktarımla ilişkisini belirtmek için kullandı. Freud’a göre hasta, tedavi boyunca sözel olarak sımgeleştiremedıği dürtüsel tasarımları ve bilinçdışı fantazmaları ’'edimleştirme”ye yönelir. Bu durumda eylemsel tepki, “kendini hatırlama dürtüsünün yerine geçtiği ölçüde, bastırımın belli bir bölümünün kalkmasına yol açabilir. Bundan ötürü, tedavi etkinliğiyle doğrudan ilintili olmasına karşın acting out, tedavi süresi içinde olduğu gibi dışında da kendini gösterebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Tedavinin harekete geçirdiği bastırılmış dürtüsel etkilerin ya da bilinçaltı çatışmaların geri gelmesi, tedavi süresince bunları simgesel olarak belirleyemeyen hastayı, yine bunları tedavi dışında ''edimleştirme”ye sürükleyebilir ve bu da, hastanın hatırlayamadığı eski durumların ve davranımların kalıplaşmış bir biçimde ve çoğunlukla o anda ortaya çıkmasına yol açar. Acting out'un tanımlanması bir anlam belirsizliğine yol açmış ve bu kullanım, karışıklığı gittikçe artırmıştır. Buna karşı bir önlem olarak kimi yazarlar, tedavi süresi içinde ortaya çıkan itkisel bir edimi belirtmek için acting in terimini kullandılar ve bunun, tedavi dışında gerçekleşen acting out’un karşıtı olarak kabullenilmesi gerektiğini söylediler. Bu anlam belirsizliğinin bir başka yanı da, acting out’un edime geçiş ve edime geçişin de actıng out ile eşanlamlı sayılmasında kendini gösterdi. Nitekim psikiyatrideki anlamıyla edime geçiş, klinikte bu terimin çoğunlukla şiddet taşıyan, saldırgan ve hatta suça götüren belli birtakım itkisel ve psikopatolojik edimleri (suikastler, kaçıp gitmeler, intiharlar, vb.) belirtmesine karşın, bir tür acting out’un eşanlamlısı olarak kullanılması, bunun örneğidir.


Lacan, acting out ile edime geçiş arasındaki ayrımı, hastanın bu iki çeşit itkisel eylem tepkisini gösterdiği durumdaki yapısal karşıtlığa dayandırır. Lacan’a göre edime geçiş, hastanın, a nesnesiyle kökten özdeşleşimine ve dolayısıyla, yasa kurucu olarak kabullenilen babanın isteği ile karşı karşıya gelmesine dayanır.Lacan, bu son iki koşulun birleşmesinde, edime geçişin yapısının ta kendisini bulur ve bu durumda, tat alma nesnesi kazançlı çıkacak biçimde kendisini yitiren hastanın, “sahneden kaçtığını", “sahnenin dışına düştüğünü" ve kaçıp gitme ya da intiharda görüldüğü gibi edime geçişin çoğunlukla çarpıcı bir kopuş niteliği taşıdığını ileri sürer. Buna karşılık acting out’un, hastanın, bir başka kılığa girmiş isteğinden bir şeyler dile getirerek kendini hasta (özne) olarak ortaya koyup ötekine başvurması demek olduğunu söyler. Bu durumda hasta, yoksun olduğu a nesnesinin ne olduğunu Ötekine göstermektedir. Bundan ötürü acting out, temeli bakımından, tıpkı hastalık belirtisi gibi bir "gösterim''dir, ama belirti kendi kendine yettiği halde acting out’un hastaya (özneye) gereksinimi vardır.

Kaynak:Büyük Larousse


Benzer Konular

12 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap