Arama

Rezene ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 2 Hafta Önce Gösterim: 8.460 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
7 Mayıs 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi

Rezene ve Sağlık için Faydaları

Ad:  rezene.JPG
Gösterim: 37
Boyut:  59.2 KB

* İştah açar,
Sponsorlu Bağlantılar
* Hazım sağlar,
* Mide, barsakta gaz söktürür,
* Pekliği giderir,
* Mide ağrısını giderir,
* Sinirsel kusmaları önler,
* İdrar söktürür,
* Vücuttaki suyu tuzu üreyi atmaya yardımcı olur,
* Gutu hafifletir,
* Regl söktürür,
* Öksürüğü yumuşatır,
* Gribin kısa sürede geçmesine yardım eder,
* Emzikli hanımlarda sütü arttır,
* Sütle bebeğe geçerek gaz çıkartmasını kolaylaştırır,
* Barsak kurtlarını temizlenmesine yardım eder.

Rezenenin, faydaları saymakla bitmiyor. Önerilen hastalıklar: Mide ve bağırsak gazı, çocuklarda gaz sancısı, kalp yetmezliği, bronşit, ağrılı adet. Kullanım şekli ve dozu: Hafifçe dövülmüş tohumlardan 1 çorba kaşığı kaynar su ile haşlanır ve 2 saat demlendirilir. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir. Süt çocuklarına emzirmeden sonra 2 kahve kaşığı verilir. Yan tesirleri: Hamilelere yasak.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Hafta Önce 12:54
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
17 Şubat 2012       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
çay bardağı kaynamış suya 1 çay kaşığı atılıp 15 dakika demlemeye bırakılıp, anne günde 2-3 çay bardağı, bebeklerde günde 1 çay bardağı içilmesi tavsiye edilmesi doktor önerileridir.

Sponsorlu Bağlantılar
Rezene Tohumu Bileşimi
Eterik yağ, şeker, protein, karbonhidrat, A, C vitaminleri, fosfor, calsium, demir, potasyum.

Rezene Çayı
Hekim önerisine göre kullanılır. Rezene Aksi Tesirleri
Bilinen aksi tesiri yoktur. Fazlası uyuşukluk verir, karın boşluklarında ağrı yapar.

Rezene Diğer İsimleri
Raziyane, Arapsaçı, Sincibil.

Rezene Familyası
Maydanozgiller familyasındandır.

Rezene Botanik Bilgileri
İki metreye kadar boylanan iki yıllık kokulu otsu bitkidir.

Rezene Tarihçesi
Adını,Yunanlılar ile Persliler arasında M.Ö 490’da Fennel çayırı’nda yapılan Maraton Savaşı’ndan almıştır.

Plinius, Yunanlıların derilerini değiştirirken, görme güçlerini arttırmak için rezene yediklerini söylemiştir.

Romalı savaşçılar sağlıklarını korumak, Romalı kadınlar ise şişmanlamayı önlemek için yerlerdi. Şeytana karşı koruyucu olduğuna da inanılırdı.

İmparator Büyük Şarl rezenenin iyileştirici özelliklerinden ötürü,her imparatorluk bahçesi için gerekli olduğunu söylemiştir.

Rezene kökü, sap ve yaprakları aroma ve dayanıklılık sağladığından, turşuculukta geniş ölçekte kullanılır. Bu etkileri eski Mısır ve eski Mezopotamya’da da bilinirdi. Nitekim rezene, eski Mısır ve eski Mezopotamya’da “Materia Medica”larında kayıtlıydı. Anglosaksonlar ise şeytana karşı olan gücü nedeniyle rezeneyi dokuz yararlı ottan biri sayardı.

İmparator Şarl iyileştirici özelliklerinden ötürü 812 yılında rezenenin imparatorluk bahçesi için gerekli olduğunu söylemişti. Yine İngiltere Kralı II. Edward’ın doktoru olan Gaddesdenli John (1280 -1361) körlük tedavisinde, rezene ve maydanoz şarabı kullanılabileceğini gösterdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Hafta Önce 23:19
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Hafta Önce       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

rezene


(Foeniculum vulgare),
RAZÎYANE olarak da bilinir, maydanozgiller (Apiaceae ya da Umbelliferae) familyasından, kokulu otsu bitki.

Anayurdu Güney Avrupa ve Anadolu’dur. Hoş kokulu tohumlan için ABD’de, İngiltere’de ve Avrupa’nın ılıman kesimlerinde tanmı yapılır. Türkiye’de doğal olarak yetişmesine karşın ekimi yapılmaz. Tohumlar gaz söktürücü olarak kullanılır, genç sürgünleri ise sebze olarak yenir.

Rezene çoğunlukla 1 m’ye boy atan, çokyıllık bir bitkidir. İpliksi Mr görünüm sergileyen ince parçalı yapraklan vardır. Küçük san çiçekleri şemsiyemsi salkımlarda toplanmıştır. Yeşilimsi ya da sanmsı kahverengi tohumlan silindir biçimli ve hafif kıvnktır, sırtında da beş yatık çıkıntı bulunur.

Bunlar her ne kadar tohuma benzerse de, aslında botanik açısından tohum değil meyve olarak kabul edilir. Tohumlann anasonu andıran tadı, bileşimindeki uçucu bir yağdan kaynaklanır. En önemli bileşenleri anetol ve fenkon olan bu yağ başlıca sabun ve parfüm sanayisinde kullanılır, aynca koku vermek amacıyla şekerleme, likör, pasta ve ilaçlara katılır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Hafta Önce       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
REZENE
Avrupa ve Asya’da yetişen, ipliğimsi parçalı yapraklı, bürgüsüz sarı çiçekli, kalın ve eşit kaburgalar taşıyan oval meyveli çokyıllık otsu bitki.

(Bil.foeniculum; maydanozgiller familyası.) [Eşanl. RAZİYANE ]

—ANSİKL Adi rezenenin (Fceniculum vulgare) birçok alttürü vardır: acı rezene, tatlı rezene vb. 1,50 m yüksekliğe erişebilen bitki çok kokulu ve şifalıdır (anetol içerir). Kökü idrar söktürücü, tohumları iştah açıcı ve gaz çıkartıcıdır; Avrupa ülkelerinde anasona tercihen kullanılır, anasonlu aperitif ve likörlerin bileşimine girer.

Izgaraya konan saptarı balığa koku verir, kurutulmuş tohumları balık çorbalarına katılır. İtalya'da, tatlı rezenenin körpe sapları çiğ olarak salata ya da garnitür olarak yenir. Özellikle Akdeniz bölgelerinde sebze olarak yetiştirilen türü tatlı rezenedir (F. dulce), bu rezenenin kın gibi saran geniş yaprak sapları aromalı ve tatlıdır, fidan diplerinin doldurulmasıyla ağartılmış bir çeşit soğan oluşturur.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

26 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
27 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Aralık 2010 / _RoSe_ Taslak Konular